FONTOS


 

Férfi KEK, negyeddöntő, visszavágó: Vasas–Jadran
Alvás helyett támadás

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.02.01
--------------------------------------------------------------------------------

Még mielőtt rávinne bennünket a hajlam, hogy egyértelműen kijelentsük, itt nem lehet probléma, hiszen idegenben is nyert a Vasas, álljunk meg egy pillanatra. Álljunk meg, ne altassuk el magunkat, rögzítsük, igen is, kőkemény meccs vár a KEK címvédőjére a Jadran Herceg Novi ellenében.


Mátyás Zoltánra ás társaira az elôny ellenére is kôkemény mérkôzés vár (Fotó: Meggyesi Bálint)
Ezen a véleményen van a gárdával a trófeát 1995-ben és 2002-ben is elhódító mester, Somossy József is: "Valóban, az egyik kulcspontja a mérkőzésnek, hogy ne aludjunk el. Tudatosítani kell a játékosokban, hogy kint a szerencse is hozzájárult a győzelmünkhöz, amit meg kell becsülnünk mindenféleképpen. Támadólag kell fellépnünk, rendkívül fontosnak tartom, hogy úgy álljunk neki a találkozónak, mintha kétgólos hátrányt kellene ledolgoznunk. Amennyiben előre továbbjutónak hisszük magunkat, és kivárásos alapon kezdünk el játszani, vége mindennek."

Az angyalföldiek az elmondottak szellemében készültek a visszavágóra: fő az attak, mondogatták magukban, aminek két vidéki gárda, a Szeged és az Eger látta a kárát. A tizenkettő és a tizenhét eredményesen befejezett támadás bizonyítja, jó úton jár a piros-kék armada. "Az Olympiakosz elleni Szuperkupa-döntő jelentette a szakmai mélypontot: nem csináltunk az égvilágon semmit. Azóta viszont egyértelműen fölfelé ível a csapat játéka, ami biztató a jövőre nézve. Ezeken a bajnoki összecsapásokon visszaköszönt a tudatosság, nem az improvizatív játék dominált, megtaláltuk a helyes utat.

Nápolyban a meccs után már sorsolnak
A Vasas-Jadran találkozó mellett a másik három negyeddöntô visszavágóját is lejátszák szombaton. Kétségkívül a Duisburg otthonában fellépô spanyol Sabadell van a legjobb helyzetben - Kiss Csabáék 14-4-es elônnyel fordulnak. A Volgográdban 3-0-s vezetése után 9-7-re égô Jug Dubrovniknak igencsak iparkodnia kell a tenger menti uszodájában, míg az Athénban, a Vuliagmeni vendégeként 7-7-re végzô Posillipónak elég egyetlen találattal nyernie saját közönsége elôtt. Ez már csak azért is fontos Kásásék számára, mert ott, a meccs után, úgy 21.30 magasságában a francia delegátus, Alphonse Angella az elôdöntô sorsolását is megejti. Remélhetôleg ez áll majd az egyik cetlin: Vasas.
Nyilvánvalóan a jugoszlávok ellen hatványozottan nehezebbnek ígérkezik a támadások efféle kivitelezése, ám azon vagyunk, hogy minél pontosabbak legyünk"- folytatta a tréner, aki legjobb csapatát küldheti harcba az este 20 órakor kezdődő csatában. A szerbek pénteken érkeztek hazánkba, és amint várható volt, nem adták fel a továbbjutás reményét. Első számú klasszisuk, a Sostartól a válogatottban az egyes számú sapkát öröklő Sefik például már az odavágót követően kijelentette: "Nem volt szerencsénk, és nagyon jó csapat ugyan a Vasas, nem tartom lefutottnak a párharcot." Minden valószínűség szerint csalafintaságra készül Petar Porobic alakulata, a jugoszlávokra oly jellemző "nem csinálok semmit, de azt tökéletesen" típusú póló mellett meglepő húzásra van szüksége. "Nincs veszítenivalójuk, ezért is veszélyesek. Volt idejük kielemezni a játékunkat, úgy gondolom próbálkoznak majd újdonsággal, esetleg utánoznak is majd bennünket egy-két variáció esetében. Érzésem szerint a minimál vízilabdával - mert én már csak így hívom ezt a extra nélküli produkciót - már nem lehet megverni a csapatomat. A lényeg, hogy az egyéni ambíciókat megfelelő keretek között tudjuk tartani, bízom benne, hogy partnerek ebben a játékosaim"- zárta Somossy József, aki óvatos ugyan, ám azért nem átallotta megjegyeni: "Döntőbe várom magunkat a KEK-ben." Eddig csak a Pescara mondhatja el magáról, hogy kétszer egymást követő évben a csúcsra jutott a sorozatban (az olaszok 1993-ban és '94-ben diadalmaskodtak) - miért ne sikerülhetne mindez a Vasasnak?

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK