FONTOS


 

Bajnokok Ligája, Piros-csoport, 1. forduló
Péntek esti láz Nizzában

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2003.01.18
--------------------------------------------------------------------------------

Egy ilyen helyen csakis jól érezhetné magát az ember. Cote d’Azur, kékségesen kék tenger, napsütés, pálmafák, csodás épületek, langyos fuvallatok. Ehhez képest ... Biros Péter például egyáltalán nem érzi jól magát. A láz - többnyire 38.5 és vidéke - immáron a harmadik napja szögezi ágyhoz a Domino-BHSE egyik legjobbját. Pech, a marseille-i edzőtáborozás alkalmával rendre a buszon előtte ülő Molnár Tamás irányába tüsszögött. Pénteken már a center is szobájában maradt, 38.1-gyel.


Molnár Tamás arckifejezése jogos, a Domino kulcsembere ágynak dôlt Nizzában (Fotó: Árvai Károly)
Ezek után Kovács István vezetőedző arcára akkor is fellegek telepedtek volna, ha nem kezdi kínozni egy parádés légcsőhurut - elvégre két abszolút kulcsemberének játéka vált kérdésessé a Bajnokok Ligája első köre előtt. Molnár talán ott taposhat - illetve, centerben megtartja a csempe, elvégre a víz mindössze 180 centis, azaz leállhat -, ellenben Biros szinte bizonyosan nem pólós szerepet játszik "A szombat esti láz" című darab nizzai változatában. S ez csupán elvben jó előjel, hiszen egy esztendeje az óbecsei rajton is ugyanez volt a helyzet, Birost akkor is leterítette az influenza, a Domino akkor is a kvartett leggyengébbjének tartott együttesével küzdött s nyert végül, a többit pedig ismerjük. Efféle párhuzamokra azonban aligha lehet egy BL-sikert alapozni, Kovács is úgy vélte: "Peti kiesése nagy érvágás. Ô a csapat motorja, akkor is rengeteget számít, ha rossz napja van. Már a szerda esti, marseille-i edzőmérkőzésen is látszott, nélküle nem ugyanaz."
Márpedig a magyar bajnok ellenfele, az Olympique Nice erősebb a Marseille-nél. Franciaországban nincs korlátozás, mindenki annyi légióst szerepeltethet, amennyit nem szégyell. Nos, Nizzában vastag az arcokon feszülő bőr, a gall póló fellendülése senkit sem érdekel, az eredmény annál inkább: három szlovák, három holland - nációjuk legjobbjai mind -, egy kanadai, egy román, no és egy magyar, a Fradinál is megfordult Komlósi Péter alkotja a gerincet, a franciák legfeljebb a frissítőt hordják. Olasz edzőjük, Paolo Malara amúgy Kovács régi ismerőse: nem egészen kilenc évvel ezelőtt a Pescara kispadján ült, amikor az UTE együttese a hirtelen halálban nyerte meg csapata ellen a Szuperkupát.
A Malara-vegyes egyébként okozott már némi főfájást az aktuális magyar bajnoknak, hiszen 2000-ben a BVSC-Brendon épphogy legyűrte a franciákat a Riviérán (5-4), míg egy évvel később a Fradi - igaz, némi parti közreműködéssel - egy góllal ki is kapott itt. S hogy a Nice nem lekezelendő ellenfél, arra egy tavalyi eredménye is figyelmeztet: idegenben csent pontot a BL-t később megnyerő Olympiakosz Pireusztól.
"Bár a csapat a kemény tréningek után fáradt volt szerda este, pénteken már teljesen lazán edzettünk, azaz szombatra mindenkinek fittnek kell lennie - ecsetelte Kovács. - Menni kell, hajtani, megállás nélkül, bedarálni az ellenfelet, ha nem is megy úgy, mint szeretnénk. Itt még a legjobb együttesek is megszenvednek, lehet, hogy mi is meg fogunk. Nem érdekel, ha szenvedve is, de muszáj nyernünk."
Egy biztos, az Olympiakosz és a Mladost főúri társaságában nem igazán engedhető meg egy nizzai botlás. Avagy pontvesztés esetén pálmafáktól, pazar tengerparttól és bájosan cirógató napfénytől függetlenül mindenki roszszul érezné magát.

Bajnokok Ligája, Piros-csoport, 1. forduló
Marseille-ben készül a Domino a BL-rajtra
Hátul már nincs baj

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2003.01.16
--------------------------------------------------------------------------------

Hogy a nyugati elit szintjét nem csupán játékerőben kezdik ismét megközelíteni (lefőzni ... ) tehetősebb klubjaink, arra egyre több - megnyugtató - bizonyságot szolgáltatnak. A Vasas-Plaket január elején egy hollandiai tornán hangolt az idei KEK-sorozatra, míg a Domino-BHSE most Marseille-ben készül a szombat esti, Olympique Nice ellen esedékes BL-nyitányra. (Korántsem mellesleg: hasonlóképpen akklimatizálódik a kupa másik nagy esélyese, az olasz Recco is, Benedek Tiborék ugyanis hétfő óta első meccsük helyszínén, Barcelonában edzenek.)

A magyar bajnok természetesen nem üdül a Riviérán, jóllehet a szikrázó napsütés és a tizenhárom fokos langyosság akár kikapcsolódásra is csábíthatna. "Kétszer edzünk, délelőtt kevesebbet játszunk, este öt negyeden át kétkapuzunk a marseille-i csapattal, amelyben két magyar is van: volt játékosunk, Takács Attila, valamint Tromler Miklós - mondta Kovács István, a Domino-BHSE mestere. - A védekezés elég jól megy, három-négy gólnál egyszer sem kaptunk többet, a támadás viszont egyelőre akadozik. Persze, ezen nem kell csodálkozni, hiszen otthon kemény úszóedzésekkel zártunk, itt pedig ugyanúgy tréningezünk a tornateremben is, mintha otthon készülnénk egy hét végi meccsre. Azaz szombatra kell igazán formába lendülni, s addig bőven feljavulhatunk elöl is."

A gárda csütörtökön délután költözik át Nizzába, Kovács ott fogja megnézni a BL-ellenfélről készült felvételt, amelyet a marseille-iek edzőjétől, Nikola Sztamenicstől kapott. "A Nizzában csupán három francia van, a cserecenter, a cserekapus, meg egy védő, a gerincet szlovákok és hollandok alkotják: minthogy egymás után harmadszor jutott be a nyolc közé, aligha lehet gyenge csapat" - fejtegette a szakvezető, aki ettől függetlenül csakis a győzelemmel lenne elégedett a startnál. A honvédosoknak amúgy már csak azért is illene diadalt aratniuk, mert seregük (túra)vezetője maga a vezérkari főnök, Fodor Lajos. Márpedig ezen a hétvégén a hadseregtábornok egyike lehet azon kevés honi illetőségű parancsnoknak, aki lát egy magyar hadat vízi csatát nyerni ...
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK