FONTOS


 

7. Unicum-kupa, férfi nemzetközi torna, Margitsziget
Zsebben a tornagyőzelem

Van az úgy, hogy megdönthetetlennek hitt törvényekben csalódik az ember. Albert Einsteint ugyan nem láttuk a német válogatott színeiben, mindazonáltal az ő relativitáselméletéhez méltó módon űzött gúnyt a sportág alapreguláiból a germán gárda. Amellyel kapcsolatban ugyebár egy napja megjegyeztük, félamatőrként nincs esélye arra, hogy partiban legyen az elitegyleteivel - ehhez képest relatíve sima sikert aratott az olaszokkal szemben. Persze ebben a talján együttes is megtámogatta a meccs iránt eleinte tanúsított érdektelenségével - midőn észbe kaptak Calcaterráék, már késő volt. Ezek után már azon sem csodálkozott senki, hogy az ausztrálok a harmadik negyed közepén még vezettek a jugoszlávok ellen - a plávik mindazonáltal sikeresen oltották a tüzet.


Molnár (balra) ismét előállt legújabbkori kedvencével, az ejtéssel, a csodás mozdulatot Kerr, az amerikaiak portása bánta
Arra ugyanakkor aligha lehetett számítani, hogy ha a harmadik találkozó is kiegyenlített küzdelmet hoz, az a magyar gárda nemtörődömségéből adódik: errefelé ugyebár soha, egyetlen pillanatra sem lehet kiengedni. Ennek megfelelően Benedek rögvest bevágta az első fórt, majd kibekkeltünk egy hátrányt, hogy aztán Kerr kezéről két ziccert követően is a léc élére pattanjon a labda, onnan meg a gólvonal elé. Miközben hatékonyan szerelgettük a jenki centereket, elöl egészen addig a vendégek színesbőrű kapusába vagdostuk a labdákat, míg egy perccel a vége előtt Molnár legújabbkori szokásának megfelelően el nem spriccelt, s át nem ejtette a hosszúkezűt. Az újabb hátrányból viszont - egy szögletet eredményező remek Kovács-bravúrt követően - akkor kaptunk gólt, amikor a kiállított már visszatempózóban volt (2-1).
Csodás kombináció nyomán hördült fel a második rész elején a nép, ám Bárány a kapunak háttal mellé húzta a labdát - hanem másodjára már nem tévesztett, avagy egyre jobban érzik egymást a labdát feladó Benedekkel, ami külön jó hír egy beépülő pólós esetében. Benedek később a "kanadai tábla" másik rovatában is feltűnt: Molnár szenzációs mezőnybeli szerelését követően gyújtotta be a rakétákat, s Kerrnél erre már nem volt orvosság. A következő kontránál visszajött valami az első félidő "léces" pecheiből, avagy Steinmetz labdája hozzánk vágódott vissza a kapufáról, a nagy kavarodásból Birosról megfeledkeztek öt méteren, ami régen rossz egy védekező csapat szempontjából. Eztán kiderült, az, hogy a center leszerelését hagyják a bírók, nem jelenti azt, hogy labda nélkül nem adnak kiállítást középről (nyilván az 5-1 is ad némi extra levegőt ilyenkor a síp megfúvásához): két ilyen hátrányt is összeszedtünk, ám ebből csak az egyik akadt be (Segesman, közelről), a másodikat úgy bekkeltük ki, hogy kapura sem lőttek. A mi előnyünk viszont igen szimplán alakult: Kiss Csaba magányosan maradt a szélen, Kerr pedig később egyedül - a bánatával (6-2).

Amennyi ahhoz hiányzott, hogy Molnár a kapu előtt elérje Kiss Gergő belöbbölését a harmadik hét perc nyitányán, annyi megvolt Powersnek: bitang nagy lövése a lécről épphogy a vonal mögé pattant. Eztán egy újabb kérdőjeles kiállítást követően Kiss blokkolt eszményien, Molnárnál viszont ismét a milliméterek okoztak galibát, csavarja a kapufáról jött ki. Haszszekoiglu eztán elővette patraszi formáját, a hátrányt megúsztuk, Bailey viszont büntetlenül lovagolhatott Steinmetz fején egy centergól erejéig (6-4). Már-már Kaliforniában éreztük magunkat, midőn Molnár ellen kontrát fújtak - mígnem a doktor úr megkontrázta a jenkik elbaltázott akcióját, avagy újfent nagy érzékkel ugrott meg. Innentől megint nem volt mese: Steinmetz tisztán elvitte a labdát Bailey elől, az ellenattaknál Biros mérnöki passzát Kiss Gergő pattintotta be, visszaállítva a tudáskülönbségnek minimálisan megfelelő differenciát (8-4).

Három kihasznált fór után a negyedik blokkba szállt (Benedek), a közönség kedélyállapotát viszont helyrebillentette Kásás szédületes, felhők közüli labdalopása, kicsivel később pedig Kovács védése hátrányban. Azért sóhajtozott is az ezerfejű, elvégre Molnár és Vári tiszta helyzetből törülte Kerrbe a labdát. Hanem érkezett a kárpótlás: Biros beindult, Kásás oldalra tette a labdát Fodornak, ő az időközben két méterre érkező Biros kezére rakta, aki tartotta, míg Kerr el nem süllyed, majd csöngetett. Bónuszként Bárány befizette Felixet egy menetre a körhintára, egy az egyben etetve meg centerben (10-4), mire a közönség még a medencétől relatíve messze is úszott a mámorban. Mondhatni: szokás szerint.
Korántsem mellesleg ezzel a győzelemmel - az olaszok botlását kihasználva - válogatottunk már megnyerte az Unicum-kupát. Amire speciel simán illik a megállapítás: szokás szerint.

Mestermérleg:
Kemény Dénes: - Ha mi is együtt tölthetnénk év közben heti három-négy napot, mint mostani ellenfelünk, talán még előbbre tartanánk. Amúgy szomorú, hogy e tekintetben az amerikaiakat irigyelnünk kell edzéslehetőségeik miatt.
Ratko Rudic: - Kemény munkát végzünk, hogy a Világkupára a lehető legjobb formába kerüljünk, közben pedig igyekszünk tanulni, amihez ez a meccs ismét kiváló alkalmat nyújtott.

***

Unikum a maga nemében

Magyarországon még ritkaságszámba megy, hogy egy sportolónak saját internetes oldala legyen. Talán a legismertebb Kovács "Kokóé" volt, plusz akadt még néhány csendesebb próbálkozás is, ám itt a gazdák nem igazán jutottak túl a nyitólap megtervezésén. Szintén elég sok pólós "web-site"-ot kreáltak már itthon, játékos azonban még nem vállalkozott erre. Egészen mostanáig.

Fodor Rajmund nem várt holnapig, honlapja már több hete felkereshető a www.fodorrajmund.hu címen: aki látta, megmondhatja, rendkívül ízlésesen elkészített s igen alapos munka (egy nett oldal az interneten ... ), itt valóban megtalálható minden, ami a válogatott balszélsőjével kapcsolatos. "Egy rajongóm vetette fel az ötletet, aki egy miskolci számítástechnikai cégnél, a HuFu Média Bt.-nél dolgozik - mondta Fodor. - Nekem megtetszett, belementem, s már most naponta tucatnyian írnak a vendégkönyvbe, jóllehet eddig nemigen propagáltuk. Remélem, nemsokára még jobban beindul az oldal - ennek érdekében igyekszem én is jól teljesíteni."

CSG, Nemzeti Sport 2002.08.11.

Férfi válogatott
Világkupa 2002
Unicum-kupa 2002
Vízilabda Világliga 2002
MVC-198W.MPG
Hajrá magyarok!

.. további gyöngyszemek >>   

VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Unicum-kupa 2002

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12
  .. további képsorok >>

 
LINKEK

  Unicum-kupa, 2002