FONTOS


 

Decembertől játszhatnak a Vasas eltiltott pólósai
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2002.10.09.
--------------------------------------------------------------------------------

Radikálisan csökkentették a másodfokú fegyelmi tárgyaláson a május 19-i, verekedés miatt félbeszakadt Honvéd-Vasas vízilabdabajnoki döntőben érintettek büntetését, értesült az [origo] szerkesztősége. Somossy József edzőt felmentették, az elmeszelt játékosok pedig decembertől újra játszhatnak.

Szerdán érkezett újabb fejezetéhez a Vasas pólósainak május óta húzódó története, a másodfokú fegyelmi tárgyaláson új határozatok születtek. Varga Tamás, Mátyás Zoltán és Hesz Máté november 30-ig szóló eltiltást kapott, Varga II Zsolt hét hivatalos mérkőzésen nem játszhat, míg a Honvéd egyetlen fegyelmi elé állított játékosa, Szívós Márton négy találkozón nem ugorhat medencébe. Somossy József vezetőedzőt felmentette a fellebbviteli testület, emellett 755 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a Vasast.

Első fokon kétszer is ugyanaz a határozat született, Hesz Máté és Varga II Zsolt eredetileg 2003. június 30-ig, Varga Tamás és Mátyás Zoltán 2003. december 31-ig szóló eltiltást kapott, Somossy Józsefet pedig 2003. június 30-ig mindennemű sporttevékenység végzésétől eltiltották. Szívós Márton esetében akkor is négy mérkőzésre szóló "pihentetésről" döntöttek, Méhes Jenő Vasas-szakosztályigazgató október 1-től már munkába állhatott.

Az [origo] információi szerint augusztus 9-én a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége megváltoztatta a kiszabható büntetési tételeket, s úgy döntött, visszamenőleg ezeket csak akkor lehet alkalmazni, ha az érintettek ezáltal kedvezőbb elbírálásban részesülnek. A Vasas pólósai most ennek a határozatnak köszönhetik, hogy csökkentették eltiltásuk mértékét, a szövetség azonban nem elégedett a fellebbviteli bizottság munkájával, fellebbezést nyújt be az ítélet ellen, mely egyébként jogerős: a 34/2001-es számú kormányrendelet 11. paragrafusa ugyanis kimondja, hogy a másodfokon hozott ítéletek ellen kizárólag azoknak van jogorvoslati lehetősége, akiket eljárás alá vontak, azaz elmarasztalásban részesültek.

"Le kell vonni a személyi konzekvenciákat." Így reagált Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a fellebbviteli bizottság délutáni döntésére, amellyel az elsőfokú ítéletekhez képest jelentős mértékben csökkentette a május 19-i Honvéd-Vasas vízilabda bajnoki döntő félbeszakadásához vezető verekedésben főszereplők büntetését.

Hogy ez gyakorlatilag mit jelent, azt válaszolta: a fegyelmi testületek összetételét szükséges felülvizsgálni. A sikersportág elsőszámú vezetője még hozzátette, hogy tájékozódnia kell, tanulmányozni fogja a korábbi ítélethez képest roppant enyhe elmarasztalás indoklását, és ígérte: már csütörtökön megpróbálja kialakítani álláspontját arról, hogy mit lép ebben a nem várt helyzetben, mit léphet az elnökség.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK