FONTOS


 

Benedekkel nyert pólóbajnokságot a Pro Recco

Utoljára 1984-ben fordult elő, hogy az olasz férfi vízilabda-bajnokságban a Pro Recco együttese szerezze meg a bajnoki címet. Idén azonban a megerősített együttes, soraiban az egész szezonban remeklő gólkirállyal, Benedek Tiborral, tizenkilencedik alkalommal is begyűjtötte a scudettót.

Nagy meglepetésre a Pro Recco Genoa vízilabdacsapata nyerte az olasz bajnokságot, miután a fináléban 3-0-s összesítéssel felülmúlta a bajnok CN "Telemarket" Posillipo együttesét. Már a döntő első találkozója jókora meglepetéssel kezdődött, hiszen egy hete a Pro Recco Nápolyban győzelemmel kezdte a három győzelemig tartó döntőt, akkor Benedek Tibor, a genovai csapat magyar olimpiai bajnoka három góllal járult hozzá a sikerhez. Aztán a hazai összecsapást 9-6-ra nyerte a Recco, Benedek újra háromszor volt eredményes, míg az ellenféltől Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás is betalált egy-egy alkalommal.

Vasárnap aztán ismét Nápolyban szállt vízbe a két együttes, de a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, címvédő Posillipo betlizett. Bár a félidőben még 5-5-re állt, az utolsó két negyedet elvesztve csupán ezüstérmes lett. A Pro Recco viszont a '60-as, '70-es évek sikersorozatát (akkor húsz szezon alatt 14 bajnoki címet szerzett a klub) újjáélesztve 1984 után, azaz 18 év elteltével lett ismét bajnok. A gólkirály Benedek Tibor lett, aki a bajnokság során 77, a rájátszásban 25 alkalommal terhelte meg az ellenfelek kapuját. Benedek 1999 után másodszor lett olasz bajnok, akkor az Ina Assitalia Roma együttesével ért el sikert.

Olasz bajnoki döntő, 3. mérkőzés
CN "Telemarket" Posillipo - Pro Recco Genoa 7-9 (2-3, 3-2,1-2, 1-2)
Nápoly, Piscina Scandone-uszoda, 3500 néző
Posillipo: Attolico, Postiglione , Magalotti, Steinmetz, Kásás 2/1, Lisi, Mannai, Jerisov 1, Antonino, Onofrietti , Rath 2, Silipo 1, Bencivenga 1.
Pro Recco: Rollan, Angelini, Giustolisi, Ikodinovic 4, Ciampolini, Vujasinovic 1, Bettini , Benedek 2/1, Petronelli, A. Calcaterra 1, Ferretti, Caliogna, Ghibellini 1.

[origo] 2002.05.13.

OLASZORSZÁG. Női bajnokság, 18. forduló: RN Augusta-Mediterraneo Corona 6-4, Athlon Sais-Geymonat Orizzonte (Drávucz 3, Stieber 2) 6-12, Plebiscito Padova (Ádám 2)-Castelli Romani 16-7, Carispe Lerici-IGM Ortigia (Sipos) 13-1, Gifa Palermo (Valkay Á., Valkay E.)-Volturno SC (Tóth N.) 8-2. Az alapszakasz végeredménye: 1. Orizzonte 54 pont, 2. Gifa 43, 3. Lerici 32 (147-107), 4. Augusta 32 (129-110), 5. Athlon 28, 6. Volturno 21, 7. Ortigia 18 (79-116), 8. Mediterraneo 18 (110-117), 9. Plebiscito 13, 10. Castelli 0. A két meccses elődöntő párosítása: Orizzonte-Augusta, Gifa-Lerici

A címvédő, Dunaújvárosban egy hónapja a BEK-et is megnyerő Orizzonte utolsó meccsét is biztosan nyerte az alapaszakaszban, így Drávucz Rita és Stieber Mercédesz csapata százszázalékos teljesítménnyel, egészen döbbenetes, 236-50-es gólkülönbséggel végzett az élen. A cataniai hölgykoszorú minden bizonnyal nem ad sok esélyt az elődöntőben az Augustának, amely csak gólkülönbséggel szorult a negyedik helyre. A másik elődöntőben a Valkay lányok, Ágnes és Erzsébet együttese a Lericivel csatázik. Meghatározó szerepet játszanak lányaink a bajnokságban, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az alapszakasz gólkirálynője nem más, mint népszerű Európa-bajnokunk, Drávucz Rita lett!

SPANYOLORSZÁG. Férfibajnokság, elődöntő, első mérkőzés: CN Catalunya-CN Sabadell 5-3, CN Mataró-CN Barcelona 5-9. Második mérkőzés: CN Sabadell-CN Catalunya 6-5, CN Barcelona-CN Mataró 8-3. Harmadik mérkőzés: CN Sabadell-CN Catalunya 8-6. Döntőbe jutott: CN Sabadell (2-1-es összesítéssel) és CN Barcelona (2-0-ás összesítéssel)

Fennállása legnagyobb sikereként bejutott a bajnoki döntőbe az alapszakaszt is megnyerő Sabadell! Kiss Csaba (a magyar Európa-bajnoknak jelentős szerepe van a csapat kiemelkedő pordukciójában) együttese az elődöntő első meccsén ugyan kikapott a Catalunya otthonában, ám ezt követően mindkét hazai mérkőzését győzelemmel zárta. A másik ágon a négy közé jutással óriási szenzációt okozó Mataró (itt az egykori ferencvárosi center, Matajsz Márk játszik) nem tudta megismételni negyeddöntős teljesítményét, kétszer is sima vereséget szenvedett a Pérez vezérelte CN Barcelonától.

Nemzeti Sport 2002.05.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK