FONTOS


 

Póló vízen és parton
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Népszava 2002.10.15
--------------------------------------------------------------------------------

Jogászok vizsgálják, mit kezdhet a szövetség elnöksége azzal a fellebbezéssel, amelyet Szívós Márton nyújtott be a május 19-én verekedés miatt félbeszakadt Honvéd-Vasas vízilabda-bajnoki döntőt követő fegyelmi döntés ellen.

"Még nem tudjuk, mekkora lesz az elnökség mozgástere a fellebbezés után a többi ítéletet illetően" - mondta kedden Martin György szövetségi elnök, aki hozzátette: az első fokon eljárt fegyelmi bizottság testületileg felajánlotta lemondását, a fellebbviteli bizottság tagjai közül pedig Novák Ferenc már le is mondott. Az MVLSZ elnöksége ma rendkívüli ülésén foglalkozik az egyre szánalmasabb fordulatokat vevő üggyel.

A vízilabda azért még sportágként sem szűnt meg létezni, így beszámolhatunk róla: ma rajtolnak és május 17-ig tartanak az európai kupaküzdelmek, összesen 29 ország 95 csapatának részvételével. A magyar együttesek először november 8-án szállnak vízbe. A Bajnokok Ligájában a kontinens 8 elitgárdája kiemelt, a Honvéd, a horvát Mladost Zagreb, a német Spandau, a címvédő görög Olimpiakosz Pireusz, a francia Olympique Nice, az olasz Pro Recco, az orosz Olimpijszkij Moszkva és a jugoszláv Partizan Beograd a selejtezők 8 továbbjutójával kiegészülve november 8-10-én kezd. A második számú európai kupa, a KEK nyitánya is csak ekkor lesz: a Vasas hazai pályán fogadja majd a német, a szlovák és az ír kupagyőztest. A LEN-kupában péntektől 12 együttes csatázik azért, hogy csatlakozhasson ahhoz a 8 kiemelthez, amelyhez a BVSC és a Szeged is tartozik.

A szerdai elnökségi ülés akár újabb fordulatot hozhat a pólósbotrányban
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Népszava 2002.10.14.
--------------------------------------------------------------------------------

A múlt héten megszületett másodfokú döntés hatására, eljárási és ténybeli szempontokra, indokokra hivatkozva fellebbezési kérelmet nyújtott be Szívós Márton a május 19-én véres verekedés miatt félbeszakadt Honvéd-Vasas vízilabda bajnoki döntő "utójátékának" újabb fejezeteként.

A kérelmet benyújtó Honvéd pólós - aki első fokon négy mérkőzésre szóló eltiltást kapott, s ezt a fellebbviteli testület fellebbezés hiányában helybenhagyta - többek között arra hivatkozik, hogy a korábbiakhoz képest jelentős mértékben enyhített büntetés egyik oka: a másodfokú bizottság elnökének, Loványi Róbertnek a "megkérdőjelezhetetlen elfogultsága", miután ügyvédjelölti éveit annál az ügyvédtársánál töltötte, aki Somossy Józsefet, a Vasas edzőjét képviselte az ügyben.

A kérelem minősíti a fellebbviteli bizottság határozatát is, megállapítva, hogy Szívós mellett "a többi eljárás alá vont vízilabdázó a kiszabható minimális tételnek megfelelő eltiltásban részesült, annak ellenére, hogy a fegyelmi vétségüket eddig nem tapasztalt brutalitással hajtották végre. ...a döntés az eljárás alá vontak tekintetében aránytalan és indokolatlan." Szívós, jogi képviselőjével együtt kéri, hogy az elnökség a másodfokú határozatot "jogszerű eljárás lefolytatásával változtassa meg".

Loványi Róbert, a másodfokon eljáró testület elnöke az MTI érdeklődésére így reagált: - Egyetlen fél irányában sem voltam és nem is vagyok elfogult.

Mindezektől függetlenül szerdán rendkívüli elnökségi ülés foglalkozik a csaknem napra pontosan öt hónapja húzódó ügy részleteivel. Hétfőig úgy tűnt, a szövetségnek nincs jogi orvoslata a neki nem tetsző másodfokú ítélet ellen, mert csak az eljárásban érintette személy emelhet vétót, ezért Szívós Márton fellebbezése most "tálcán" kínálja a lehetőséget a szövetségnek az ügy értelmezésének folytatására.

Bár amikor az ominózus másodfokú döntés után felvetettük - név nélkül - egy Honvéd játékos fellebbezésének lehetőségét, akkor még az a válasz érkezett, ez sem lehet módosító erejű, mert egyikük - így Szívós sem - fellebbezett az első fokú ítélet ellen.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK