FONTOS


 

Vasas-kételyek vízen és szárazon
Hárman zavarnák meg a Honvéd díszmenetét

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Népszava 2002.09.28.
--------------------------------------------------------------------------------

A ma kezdődő első osztályú vízilabda-bajnokság még magán viseli a májusi döntő terheit

A 2001/2002-es első osztályú férfi vízilabda-bajnokságra valószínűleg levakarhatatlanul ragadt rá a botrányos jelző. Pedig részben igazságtalan a minősítés, hiszen a döntőig kifejezetten sportszerű, a finálé első négy mérkőzésén zaklatott, de normális vagy legalábbis elviselhető küzdelem zajlott, a május 19-i Vasas—Honvéd vízi ütközet viszont a sportág hazai mélypontja volt. Hatásai azonban természetesen nem a tavalyi, hanem a ma rajtoló idei bajnokságban jelentkeznek.

A bajnoki címvédő Honvéd mindebből annyit érez majd, hogy — jogerős fegyelmi határozat híján — nem számíthat a döntő miatt egyetlen perbe fogott játékosára, Szívós Mártonra. Bár az ő vétke bocsánatos, ezt jelzi, hogy első fokon csupán négy mérkőzésre tiltották el, de az ügy halasztódása miatt könnyen elképzelhető, hogy ennél hosszabb időre kényszerül a partra. Azért lesz kivel pótolni, hisz, mint arról már részletesen beszámoltunk, a korábban is három olimpiai bajnokot felvonultató (Biros Péter, Kiss Gergely, Molnár Tamás) keret tovább erősödött két újabb sydneyi aranyérmessel, az Olaszországból hazatért Fodor Rajmunddal és az épp a Vasasból érkező Vári Attilával, ráadásul ide igazolt — bár azóta súlyosan meg is sérült — a szlovák válogatott magyar nemzetiségű kapusa, Gergely István is. Mindezek után nem tűnik nagyzási hóbortnak, hogy a szakosztályvezetés a Bajnokok Ligája megnyerését tekinti az igazi célnak, az ob I afféle kötelező házi feladat.

Részben persze azért, mert a tavalyi fő rivális Vasast számos kétely gyötri. Nem tudni, meddig kell nélkülöznie négy eltiltottját, Varga Tamást, Varga II Zsoltot, Hesz Mátét és Mátyás Zoltánt, de viszonyítási alapnak elég, hogy első fokon egy és másfél éves büntetések repkedtek. Somossy József vezetőedző sem ülhet a kispadon, kérdés, megpróbál-e távirányítással meccselni vagy csak felkészíti a csapatát, és a mérkőzések idejére rábízza valamely munkatársára. Az ellenben tény, hogy két kulcsjátékos távozott, Székely Bulcsú — vissza — a Ferencvárosba, Vári Attila pedig a Honvédba. A Vasas ennek dacára nem lesz gyenge; maradtak komoly értékei, új szerzemény Tóth Frank Bolognából, Binder Szabolcs Nápolyból, valamint Gombos Gábor a Kőér utcából. És akkor egy ma még mérhetetlen erőforrásról nem is beszéltünk: a dacról, amely a legutóbbi, 1989-ben megnyert bajnokság óta folyamatosan halmozódik, 2002. május 19. pedig bizonyára újabb impulzusokat adott.

A tavalyi négyes döntő két további részese, a BVSC és a Ferencváros most is biztos esélyese a felsőházi rájátszásnak. A zuglóiak a visszatért Dabrowski Norbert mellett két régi bútordarabbal rendezkedtek be: elcsábították Szegedről az UTE-val még 1994-ben BL-t nyert Nitsovits Tamást, Péter Imrét pedig rábeszélték, hogy kezdje újra egyszer már befejezett pályafutását. Rutinban így akkor sem lesz hiány, hogy a 38 éves Mészáros Csaba a nyáron visszavonult.

A Ferencváros Székely Bulcsú személyében egy igazán nagy halat fogott, egyet ellenben elengedett, hiszen a jugoszláv olimpiai bajnok kapus, Alekszandar Sostar végleg hazatért. Helyére azonban sikerült megkaparintani Pelle Balázst, aki annak idején a Kósz Zoltán személyében érkezett konkurencia elől a Fradiból ment a Honvédba.

Komoly meglepetést keltene, ha nem a fenti négy együttes vívná a playoff elődöntőit. Ehhez a négy favorit egyikének kéne iszonyúan leszerepelnie vagy valamely, a rajtnál esélytelenebbnek ítélt gárdának nem háromnapos, hanem kétszer három hónapos csodát tennie. Az alapszakasz ugyanis mától március végéig tart majd. A lebonyolítás a tavalyinál áttekinthetőbb és korrektebb: a 12 együttes oda-visszavágós körmérkőzést vív, majd ennek alapján a legjobb négy klasszikus rájátszásban találkozik (két ágon elődöntő, aztán három nyert mérkőzésig és legfeljebb április 27-ig tartó döntő), az 5—12. helyezettek pedig a kiesés elkerüléséért pólóznak tovább. A hat fővárosi mellett végre hat vidéki alakulat is indul, a szokásos Szeged, Szentes, Eger, Szolnok kvartett mellé feljutott a Cegléd és a Kecskemét. A Budapest-bajnokság így bővül, bár a Dunántúlt továbbra is csak a Komjádi uszoda képviseli.

A korai, április végi zárás oka, hogy 2003-ban roppant sűrű nyara lesz a válogatottnak: júniusban Szlovéniában Európa-bajnokságot, júliusban Barcelonában világbajnokságot rendeznek. De ez a távoli jövő, ma még találgassuk azt, mire megy a Fradi az Újpesttel és ki dirigálja a Vasast Szentesen.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK