FONTOS


 

A Világkupa elődöntőjében a házigazda Jugoszlávia kapitulált Kásásék előtt
Pólósaink a megszokott úton


Férfi vízilabda-válogatottunk a sydneyi olimpia és a tegnap zárult belgrádi Világkupa végjátékában ugyanazt az utat járta be: az elődöntőben Jugoszláviával, a fináléban Oroszországgal találkozott. Ami pedig az út végén elért magaslatot illeti, az olimpiai bajnoki címet Vk-ezüstarany követte.

1456. július 22-én Belgrád védői, élükön Hunyadi Jánossal, ezen a helyen arattak döntő győzelmet a törökök felett — áll a magyar nyelvű ismertető a Duna kanyarulatára vigyázó történelmi vár, a Kalemegdan falai alatt. És bár mi Nándorfehérvárt mondanánk, az emléktábla így is megindító. A Tasmajdan uszoda homlokzatán azonban bizonyára nem virít majd hasonló felirat, mert itt 2002. augusztus 24-én Belgrád védői kapitulálni kényszerültek. Három napon belül immár másodszor. Igaz, már nem Hunyadi vezette őket, az ostromló hadak ellen viszont ott vitézkedett bizonyos Kásás Tamás.

Akiről 1999-ben és 2000-ben a pólósszakma aránylag egyöntetűen állapította meg, hogy a világ legjobb játékosa, és aki némi kihagyás után szombat éjjel, a Világkupa elődöntőjében ismét megfelelt e büszke címnek. Már az is szenzáció, hogy négy gólt vágott a jugoszlávoknak, de a 7-5-ös diadalnak nemcsak elöl, hanem hátul is fő részese volt. Megint úgy emelkedett ki — nemcsak átvitt értelemben, hanem szó szerint is —, mintha nem is vízről, hanem ugrópadról rugaszkodna el, emellett minden gesztusa azt sugallta: élete egyik legfontosabb meccsét játssza. Ehhez képest a mérkőzés és a döntőbe jutás után szerényen jegyezte meg: Nem hittem volna, hogy három nap alatt kétszer győzzük le Jugoszláviát a saját uszodájában. De ez nem azt jelenti, hogy mi vagyunk a világ legjobbjai, csak azt, hogy most picit jobbak voltunk.

Persze valóban hitelesebb, ha a rivális áradozik a mieinkről. Meg is tette. Nenad Manojlovics szövetségi kapitány kifejtette, hogy a magyarok azzal kerekedtek föléjük, amivel tavaly épp ők tudtak nyerni a Margitszigeten — mármint a remek védekezésükkel. Alekszandr Sapics ennek ekképp mondott ellent: A magyarok mindenben felülmúltak minket. Vladimir Vujasinovics csapatkapitány pedig szomorúan ismerte be: Az utolsó labdáig harcoltunk, de úgy játszottunk, mintha megfagyott volna a kezünk. Mondani sem kell, az augusztusi, belgrádi éjszakában ez képtelenség. Mint ahogy az is, amit a játékvezetők a második elődöntőben műveltek; az olaszok javára 14, az oroszokéra viszont csupán 6 emberelőnyt ítéltek, és egészen az utolsó negyedig úgy tűnt, ezzel céljukat is érik, ám Kabanov fiai a záróperiódust 3-0-ra hozták, és a közakarat ellenében bebrusztolták magukat a döntőbe.

Mi pedig úgy voltunk vele: ha már eddig ütötték őket, a kárpótlás még legalább egy napot ráér. A Világkupa fináléjáról azonban nem számolhatunk be, mert az éjszakai összecsapás első kiadásunk zárásakor kezdődött. A 3. helyért rendezett Olaszország—Jugoszlávia találkozóról is holnap adhatunk csak hírt. Az 5. helyért: Görögország—Spanyolország 4-3.

Ballai Attila, Népszava 2002.08.26.

"Nekik megyünk!" - ígérte vasárnap Kemény Dénes szövetségi kapitány

- Nem abból kell kiindulni, hogy a jugoszlávokat kétszer megvertük, hanem abból, hogy kedden 6-3-as vezetés után 7-6-ra kikaptunk tőlük. Még egyszer ilyesmi nem fordulhat elő! - fogalmazott Kemény Dénes, a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya néhány órával a belgrádi Világ Kupa este fél 10-kor kezdődő magyar-orosz döntője előtt.

1979-ben Belgrádban ugyanabban a medencében kezdődött a Világ Kupa versenysorozat, amelyben ma a döntőt rendezik. Eddig összesen 11 VK zajlott le, ebből hármat a magyarok nyertek, egy második és két harmadik helyet szereztek. Az oroszok, illetve korábban a szovjet válogatott mérlege: két kupagyőzelem, s egy-egy második, illetve harmadik hely. Utoljára 1995-ben Atlantában voltak dobogósok a magyar és az olasz válogatott mögött. A magyar válogatott három éve Sydneyben megnyerte a legutóbbi VK-t, tehát címvédőként száll vízbe.

A magyar és az orosz vízilabda-válogatott június 29. óta átlagban alig 10 naponta játszottak egymás ellen, a magyarok ötször nyertek, az oroszok egyszer, a keddi csoportmeccsen, a gólkülönbség kedvező a címvédő magyar válogatott számára: 63-46.

Ez a vasárnapi döntő után 72-56-ra módosult.

Népszabadság 2002.08.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
Világkupa 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Unicum-kupa 2002

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12
  .. további képsorok >>

 
LINKEK