FONTOS


 

Életmentő orvosi engedély

Ilyesmit legfeljebb túl poentírozott hollywoodi filmekben lát az ember. Olyanokban, amelyeknek a valósághoz semmi közük. Ezért illeti dupla elismerés a Domino BHSE vízilabdacsapatát; egyrészt mert továbbjutott a Bajnokok Ligája elődöntőjéből, másrészt, ahogy továbbjutott. A holnapi fináléban a görög Olimpiakosz vár rá.

A magyar bajnokságot vasárnap megnyert gárda minden fizikai és lelki erőtartalékát felélve és újra összekuporgatva készülődött a BL budapesti négyes döntőjére. A csapat kulcsjátékosa, Kiss Gergely törött járomcsonttal és még sebzettebb lélekkel töltötte napjait, mert edzője, Kovács István kijelentette: csak akkor engedi vízbe, ha az orvosi szakvélemény szerint semmi veszély nem fenyegeti.

A Balatonban talán nem is fenyegetné. No, de a Bajnokok Ligája elődöntőjében, ahol ráadásul a kétszeres BL-győztes Posillipo Napoli az ellenfél, tele minden csibészségre kész olaszokkal? Mindamelllett Kiss a parton valószínűleg rosszabbul járt volna, mert feltehetőleg infarktust kap, ha tétlenül nézi a Hajós Alfréd uszoda tömött lelátóit, és a BL-bemutatkozása váró társait.

Mint utóbb kiderült, az egész Honvéd számára sorsdöntő jelentőségű volt az orvosi engedély. Az első negyedben pedig még akár el is altathattuk magunkat, hiszen a mieink - Takács és éppen Kiss Gergely góljával - 2-0-ra vezettek, a rivális pedig egy fokkal még kizsigereltebbnek tűnt. A második játékrészre azonban magához tért, "belakta" az uszodát, és úgy hozta 4-1-re ezt a szakaszt, hogy a Honvéd egyetlen gólját ismét Kiss dobta.

A harmadik periódusban a Domino mindhárom olimpiai bajnoka - Molnár, Kiss, Biros - betalált, és ez hajrá előtt 6-5-ös előnyt eredményezett. Az utolsó játékrészben, újabb fordulat után aztán mégis a hosszabbításért kellett brusztolni, amelyet végül a 7-7-es döntetlen és Bereczki forból elért gólja hozott meg.

A 2-szer három perces ráadás első felében nápolyi részről is betalált az első magyar Steinmetz, aztán Takács egalizált, a változatosság kedvéért Kiss Gergő csodapasszából. A végkifelet pedig azt a bizonyos szirupos amerikai filmet idézte. A Posillipo legnagyobb ásza Kásás Tamás büntetőt harcolt ki, ám ki is hagyta. Második négyméteresét hibázta el és utóbb ezt így magyarázta: "Ha már az elsőt nem dobtam be, úgy gondoltam, illik a másodikhoz is odaállnom." Már mindenki az általában tébolydához hasonló hirtelen halálra készült, amikor hazai emberelőnynél 4 másodperccel a duda előtt ismét a végső mentsvárhoz, Kiss Gergelyhez került a labda, és ő hatalmas homorítás után, magától értetődően suvasztotta a hálóba. 9-8 ide, épp csak újrakezdésre maradt idő, és máris kissrácok lepték el a medencét, akik a játékostársakkal ölelgették Kiss Gergelyt.

Aki csak egyetlen mondatnyit is nyilatkozott a meccsről, az nem hagyhatta ki belőle a négy gólt szerzett klasszist, ő viszont igyekezett minden dicsfényt elhárítani magáról: "A mai vízilabda már nem egyénekről, hanem csapatokról szól. Beértem volna annyival is, hacsak jól védekezem, kihasználom, hogy ismerem a Posillipot, és ezzel nyerünk, viszont ha valaki azt jósolja, 8 gólt lövök, de kikapunk, le se jövök az uszodába. Szörnyű öt napot éltem át, tele kétségekkel, napi 15-16 órát csöngött nálunk a telefon. Vagy az edzéssel kísérleteztem, vagy rohantam sapkát próbálni, amely megvéd az esetleges ütésektől, de be kell vallanom, az olaszok nagyon sportszerűek voltak."

Míg a másik ágon a horvát BL-címvédő Jug Dubrovnik gyűrközött a görög Olimpiakosz Pireusszal, Kásás Zoltán csapatával, Kovács István edzővel azt taglaltuk, érthetően és láthatóan holtfáradt együttese hogyan bírhatja holnap 19 órától a döntőt. Lehet egy órán keresztül szívvel-lélekkel helyettesíteni az erőt? - kérdeztük, mire a mester azt felelte: Nem, csak ésszel lehet.

Akinek pedig túl kell járni az eszén, az nem kis meglepetésre a görög bajnok lesz, hiszen az esti elődöntőben 8-5-szel lépett túl a saját nagyságától kissé elteltnek tűnő Dubrovnikon.

Népszava 2002.05.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  BL Final Four 05.25

  
  BL Final Four 05.24

 
LINKEK