FONTOS


 

Még egyiküknek sem nyolc

Első nekihevülésünkben akár azt is írhatnánk, mindent eldöntő mérkőzés következik a vízilabda-rájátszásban, de jobban tesszük, ha nem pufogtatjuk a jelzőket, hiszen hol van még a minden?! Egyelőre "csupán" annyi történt, hogy a BVSC vasárnap sem adta meg magát a Vasasnak, hanem 10-9-re legyőzte, ezzel 7-7-re egyenlített a nyolc pont megszerzéséig tartó elődöntőben. A Domino BHSE tehát magányosan várakozik a fináléban - ahol már tényleg "a minden" a tét.

A BVSC az alapszakaszból 3-1-es előnyt hozott magával, és ezt múlt vasárnapi győzelmével 5-1-re hizlalta. Aki ekkor meglepetést szimatolt, az később készséggel elismerte, hogy megcsalták a szagok, mert meggyőző játékkal fordított a Vasas. Védelme remekül zárt, elöl mindig más és más lett a nap hőse, kedden és csütörtökön magától értetődő természetességgel alakult 5-3-ra, majd 5-5-re az állás. Amikor pedig a piros-kékek szombaton a Kőér utcában eddigi legegyértelműbb győzelmüket aratták (9-5), és ezzel a pontokat tekintve 7-5-re megléptek, csak idézni kellett a szentenciát: minél több mérkőzést játszik egymással két csapat, annál biztosabb, hogy érvényesül a papírforma, győz a jobbik.

A nevek és a tavasszal látottak alapján tehát a Vasas. Talán mindenki így is gondolta, mert tegnap délelőtt félház fogadta a csapatokat a Komjádi uszodában. A Vasas-tábor azért természetesen hiánytalanul megjelent - még szép, manapság egyetlen öröme a pólómeccs -, a BVSC-hívek azonban kevesebben és csendben ücsörögtek, visszavedlettek szurkolóból nézővé. Aztán onnan megint szurkolóvá, mert megérezték, hogy csapatuk, amely az elmúlt hét évben mind a hétszer döntőt játszott, az utolsó esélyét idén sem ajándékozza oda. Az egyre hevesebb ütközet láttán a parton is forrtak az indulatok, középkorú, ránézésre matek-fizikai tanárnak tűnő szemüveges hölgy "köcsögözte" habzó szájjal a játékvezetőt. Tette ezt akkor, amikor a negyedik negyed elején először nőtt kétgólosra a különbség, meglépett a Vasas. A 28. perc viszont már döntetlennel kezdődött (aki kímélni akarja az idegeit, de kíváncsi a végkifejletre, annak a modern vízilabda időszakában tényleg elég az utolsó egy-két támadásra betoppannia az uszodába), és fergeteges hajrát, három gólt hozott. Mészáros a BVSC-t juttatta előnyhöz, ám Varga Zsolt akcióból, csavarral egyenlített. Ami az egyik oldalon bravúr, az a másikon elemista védekezési hiba, de Gerendás György vezetőedző még ki sem őrjönghette magát, mert a túloldalon, nem egészen öt másodperccel a duda előtt - ugyancsak akcióból - Ibolya talált be, ezzel a végeredményt 10-9-re, a nyolc pont megszerzéséig zajló párharcot 7-7-re alakítva.

Szécsi kapus "bekkjátéka", több tiszta szerelése, valamint Vincze Balázs szokásos érettsége és szokatlan gólképessége mellett Gerendás szerint a csapat szíve volt a váratlan BVSC-siker oka, Somossy József, a Vasas trénere pedig belső szervek helyett külső okokat említett: "Az elődöntő öt mérkőzése alatt a kiállítási arány 53-37, a négyméteresek aránya 7-1 a BVSC javára, az akciógóloké viszont 26-8 a Vasas javára. Csak ennyit szeretnék mondani." - szögezte le, de ezt ne tekintsük hivatalos végszónak. Azzal meg kell várni a kedden 19 órakor kezdődő, minden bizonnyal utolsó elődöntőt. Ami sportélménynek azért nem lesz utolsó.

Népszava 2002.05.05.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK