FONTOS


 

Majdnem teljes sikerrel zárták kupacsapataink a vízilabdás hétvégét
A Domino tönkretette a Dinamót


Két forduló után máris véglegesen kettészakadt a férfi vízilabda Bajnokok Ligája Piros csoportjának mezőnye, de a törésvonal szerencsére a Dinamo Moszkva ellen 13-4-es diadalt aratott Domino BHSE alatt húzódik. A Honvéd továbbjutása szinte biztosra vehető, a Vasas (KEK) és a BVSC (LEN-kupa) pedig nem csak gyakorlatilag, már elméletileg is ott van a legjobb négyben.

Az orosz bajnok az első fordulóban Moszkvában kapott ki öt góllal a Jug Dubrovniktól, ám kezdetben úgy tűnt, az elvesztegetett pontokat Budapesten akarja visszaszerezni. A honvédosok hol távolról és előkészítetlenül lőttek, hol tiszta ziccert rontottak, a vendégek pedig a beszédes "Vaskezű" becenévre hallgató Ivlevről sorra kapták az emberelőnyöket, és két helyzetüket értékesítve az első negyed után 2-1-re vezettek. Ezután azonban mintha új mérkőzés kezdődött volna új szereplőkkel; a Domino sziporkázott, kivédekezte, leúszta, túljátszotta fokozatosan leblokkoló és fáradó ellenfelét, és mivel akkor is tovább pörgött, amikor már rég eldőlt a meccs, ilyen szinten szokatlan különbségű, 13-4-es diadalt aratott.


Ivlev eltüntette Bárányt, a Honvéd viszont a moszkvaiakat
SZALMáS PéTER FELVéTELE

Mondani sem kell, hogy Kovács Zoltán megbízhatóan védett, ezt az eredmény is mutatja - a moszkvaiak a játékidő középső szakaszában 18 percig nem szereztek gólt -, mint ahogy Biros Péter öt gólja is önmagáért, illetve gazdájáért beszél. Biros, aki azzal vált egy csapásra sztárrá, hogy az 1999-es Eb-döntőben ötször talált be a horvátok ellen, az újabb ötöst rutinos visszafogottsággal nyugtázta, így értékelt: "Lőhettem volna többet is, nyolcszor vagy kilencszer kísérleteztem. Most minden összejött a csapatnak, és az oroszok ezt látva egyszer csak feladták. Pedig előzetesen kiegyeztem volna a háromgólos győzelemmel is, de sokkal jobb, hogy így alakult."

Különösen azért, mert a Domino komoly nemzetközi tétmérkőzésen először pólózott eddig is sejtett, de meg nem mutatott képességei szerint, ezzel azt is bizonyítva, hogy amit tud, az nem az ellenféltől függ. Ezt emelte ki Kovács István vezetőedző is: "Nagyon jó csapat a miénk, ha itthon nem is akarja ezt mindenki észrevenni. Már a mérkőzés elején megvoltak a helyzeteink, csak akkor még kihagytuk azokat, de utána nem kegyelmeztünk, még akkor sem, amikor már rég megnyertük a meccset. Kíváncsi vagyok rá, mire megyünk Dubrovnikban."

E kíváncsiság abszolút érthető, de már nem a továbbjutás, hanem a csoportelsőség kérdését célozza. Azzal ugyanis, hogy a BL-címvédő Jug Dubrovnik szombaton 7-6-ra nyert a jugoszláviai Óbecsén, két forduló után így áll a csoport: 1. Honvéd 4 pont (24-12), 2. Jug Dubrovnik 4 (19-13), 3. Becej 0 (14-18), 4. Dinamo Moszkva 0 (11-25). Ahhoz tehát, hogy a magyar bajnok ne jusson tovább, a következő három, igen valószínűtlen feltétel egyikének kellene teljesülnie: 1. a Domino legalább tíz góllal kikap Moszkvában; 2. a Domino itthon pontot veszít a Becej ellen; a Dinamo pontot szerez Dubrovnikban. A csoportelsőség persze más téma, és értékét az adja meg, hogy az első a májusi - remélhetőleg budapesti - Final Four elődöntőjében elkerüli a Posillipót.

*

A KEK-negyeddöntőben a Vasas a hazai 9-7 után a várakozásoknak megfelelően idegenben is legyőzte a német Cannstattot. Az angyalföldiek már 10-5-re elhúztak, végül 11-10-re nyertek, és az elődöntőben a görög Vuliagmenivel játszanak, először február 24-én Budapesten. A LEN-kupa negyeddöntőjében a BVSC 11-9-es előnnyel érkezett Spanyolországba, ahol a Real Canoe Madrid 8-5-re vezetett ellene, ám ekkor Szécsi Zoltán büntetőt védett, a csapat pedig felzárkózott 8-7-re, és mivel ez maradt a végeredmény, 18-17-es összesítéssel továbbjutott. A BVSC ellenfele az elődöntőben - az első mérkőzésen idegenben - az olasz Brescia lesz. A Ferencváros ugyancsak a LEN-kupában 5-4-es hátrányból rajtolt itthon a jugoszláv Partizan Beograd ellen, és mivel a Komjádi uszodában perspektíva nélküli játékkal 8-3-ra kikapott tegnap, kettős vereséggel kiesett.

*

A férfi vízilabda Ob I-ben: OSC-Szeged 5-6.

Ballai Attila, Népszava 2002.02.04.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK