FONTOS


 

Anyagilag is jövedelmező lehet a nemzetközi kuparészvétel
Nizza: egy új fejezet kezdete

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2002.11.25
--------------------------------------------------------------------------------

Meglehet, egy új fejezet kezdeteként aposztrofálhatjuk mindazt, ami szombat este Nizzában történt: megalakult a Vízilabdaklubok Szövetsége, az AWPC. A medencés sportágak közül alapvetően tisztelettel övezett, üzleti volumenét tekintve mégis afféle szegény rokonként számon tartott vízilabda alkalmasint egy másik dimenzióba került az új szervezet által.

BL: megint Margitsziget?
Budapest. A LEN vezérkara felkérte a Domino-BHSE vezetőit, ha bekerülnek a négyes döntőbe, pályázzák meg a Final Four rendezési jogát, az eseményt ugyanis csak olyan ország rendezheti meg, amely garantálja a magas színvonalú televíziós közvetítést. Márpedig e tekintetben az Magyar Televízió körelőnnyel vezet az eddig megismert helyszínek előtt.
Amint arról a szervezet marketingpolitikájáért felelős alelnöknek megválasztott Bodnár Zsigmond beszámolt, a régebbről ismert tervek - kétkupás rendszer, akár a futballban; nyáron is zajló klubtornák - mellett immáron az is felvetődött, hogy ugyanolyan jövedelmező sorozattá tegyék az európai kupákat, mint más sportágakban megszokott (még ha nem is ugyanannyira). Az AWPC elnökévé azt a Markellosz Szitarenioszt választották, aki magát az ötletet hozta, egy meglehetősen tehetős görög üzletemberrel egyetemben. Az említett mágnáson, Vulgarakisz úron, no és Bodnáron kívül az olasz legendát, Eraldo Pizzót választották még alelnökké négy esztendőre, míg a kincstárnoki tisztet a nizzai együttes elnöke, Richard Papazian kapta. Az AWPC-t 13 tagú Board irányítja, míg az operatív munkát az öt választott vezetőből, valamint a Board két tagjából álló Büro végzi (utóbbi két helyet két olimpiai bajnok, a szerb Igor Milanovics és a horvát Percia Bukic tölti be).
A Domino-BHSE elnökeként kandidáló Bodnárt egyébként egyhangúlag szavazták meg - "nem nekem szólt, hanem a magyar vízilabdának" -, ami nem kis dolog, tekintettel arra, hogy 16 ország 54 klubja képviseltette magát. Egyébiránt az alapító okirat a korábbi kupaszereplésre való tekintettel 120 együttest említ, amelyek 90 napon belül csatlakozhatnak az AWPC-hez, s szerezhetik meg az alapítótagokat megillető privilégiumokat (választás és alapszabály-módosítás joga). Magyarországról egyelőre a Domino, a Vasas-Plaket, a BVSC-Brendon és az FTC-VMAX csatlakozott - a négy nagy klub egyaránt képviseltette magát a Nizzában -, de várják még az UTE, az OSC, valamint a Szentes női együttesének igen válaszát is.
A szervezet egyébként nem kizárólag Európára koncentrál, amit jelez, hogy a Boardnak amerikai és brazil tagja is van. Ugyanakkor tény, hogy egyelőre az európai kupák megreformálása a legfőbb cél: "Tekintettel arra, hogy a LEN vezérkara a sorsolás miatt itt volt, mi több, a főtitkár, Bertie Muscat a kongresszus levezetését is elvállalta, míg a vízilabda-bizottság elnöke, Alphonse Angella egy francia klub képviseletében voksolt is, azt hiszem, nem rosszak az esélyeink. Persze formális együttműködés egyelőre nincs, hiszen a gyerek néhány órája született meg" - szögezte le Bodnár. Az alelnök egyébként körülbelül egymillió euróra teszi a szponzoroktól egy évre begyűjtendő összeget, igaz, "nem lehet úgy kezdeni, hogy rögtön támogatókhoz kezdünk rohangálni, az ugyanis a kéregetés kategóriája. Előbb terméket kell csinálni, eladhatóvá kell tenni a sportágat, vagyis muszáj kicsit beruházni. Ennek is megvan a maga módja, tévés összefoglalók, profi internetes portál, amely alapján a leendő szponzorok látják, mire áldozzák a pénzüket. Egy biztos: elég sokan vagyunk, akik pozitív változást akarunk, azaz bízhatunk abban, hogy működőképes lesz a szervezet, a vízilabda pedig nyerni fog."

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK