FONTOS


 

Folytatásuk következhet
Európai kupasorsolás: vehető akadályok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, CSG, Nemzeti Sport 2002.11.24
--------------------------------------------------------------------------------


Molnár Tamás (balra) a BL-döntőben: társaival visszavághat az Olympiakosznak (Fotó: Németh Ferenc)
A BVSC-nek sikerült, a Ferencvárosnak nem - most a Domino-BHSE próbálkozhat. Röviden így sommázhatnók a szombati BL-sorsolást, elvégre ismerősnek tetsző kvartettbe sorolták be a magyar bajnokot. Az 1999-2000-es idényben a vasutasok az Olympiakosz Pireusz, az Olympique Nice és a Splitska Banka előtt nyerték meg a csoportot, viszont a következő idényben a Fradi csak a Nice-t előzte meg, a továbbjutást a Pireusz és a Becsej harcolta ki. Nos, ezúttal a Domino is megkapta a görögöket és a franciákat, plusz elengedhetetlen "délszláv kellékként" a Mladost Zagreb is a kompánia tagja lett. Ami annyiban érdekes, hogy így egy négyesben szerepel a tavaszi Bajnokok Ligája-döntő két résztvevője, valamint a KEK-finalista - ez legalábbis izgalmas partikat ígér.
Bajnokok Ligája
Kék-csoport
CN Barcelona (spanyol)
Pro Recco (olasz)
Partizan Beograd (jugoszláv)
Spandau 04 Berlin (német)

Piros-csoport
Olympique Nice (francia)
DOMINO-BHSE
Mladost Zagreb (horvát)
Olympiakosz Pireusz (görög)
KEK, negyeddöntők
Jadran Herceg Novi (jugoszláv)-VASAS-PLAKET, CN Sabadell (spanyol)-ASC Duisburg (német), NC Vouliagmeni (görög)-Posillipo Napoli (olasz), Lukoil Volgográd (orosz)-Jug Dubrovnik (horvát)
LEN-kupa, negyeddöntők
Barceloneta Adecco (spanyol)-RN Florentia (olasz), Athena Savona (olasz)-Primorje Rjieka (horvát), Systema Brescia (olasz)-Mornar Split (horvát), Ethnikosz Pireusz (görög)-Primorac Kotor (jugoszláv)
A program
BL
Január 18. vagy 19: Nice-Domino. Február 1/2: Domino-Mladost. Február 15/16: Pireusz-Domino. Március 1/2: Mladost-Domino. Március 15/16: Domino-Pireusz. Március 29: Domino-Nice
KEK
Január 18. vagy 19: Jadran-Vasas. Február 1. vagy 2: Vasas-Jadran
"Lehetett volna rosszabb is" - utalt Kovács István, a Domino mestere arra, hogy akár a Reccóval, a Barcelonával és a Pireusszal is összehozhatta volna őket a sors. Alkalmasint az is Molnárék kezére játszhat, hogy utolsó két összecsapásukat a Kőér utcában vívják - egyébiránt különös, hogy a BL hét éve során a magyar indulónak rendre az a sorszám jutott, amelynek köszönhetően első négy meccséből hármat idegenben kell megvívnia, viszont a zárótüzet otthon diktálhatja. Kovácsot mindez nem igazán izgatja, szerinte a nagy dolgok az első két kör során eldőlnek: "A start a legfontosabb. Nizzában kezdünk, majd jön a Mladost: ha ebből négy pontot szednénk össze, az rengeteget számítana, nyugodtan utazhatnánk Pireuszba." Tavaly sikerült a négypontos rajt, miképp mindhárom hazai meccs betakarítása is - a mester szerint most is ez lenne az alap. "Nem lesz egyszerű továbbjutni, igaz, nem is terveztük úgy, hogy könnyedén négybe sétálunk. A Pireuszt ismerjük, a Mladost Simenccel erősített, Nizzában pedig a legjobbak is meg szoktak szenvedni - ennek ellenére a kupagyőzelemre törő csapatnak folyamatosan koncentrálnia kell, azaz nekünk is. Aztán majd elválik, mennyire álltunk össze."
Kásás Zoltánnak elsősorban a saját csapatával van baja, nem a sorsolással. "Az agyakban kellene rendet tenni: amióta megnyertük a BL-t, mindenki saját maga akarja a meccseket megnyerni - dohogott az Olympiakosz Pireusz szakvezetője. - Januárra talán változik a helyzet, mert ránézésre erősebbek lehetnénk, mint az elmúlt idényben. Az viszont biztos, hogy kemény csata várható, hiszen a Domino-Mladost-Pireusz hármasból egy búcsúzni kényszerül." Kásás annak örül, hogy december végén Budapestre jöhet együttesével, s megmérkőzhet a Vasassal a Szuperkupa fináléjában: "Itthon olyan meccseink vannak, hogy azokon képtelenség felkészülni. huszonegy-öt, tizenkettő-kettő ... Szükségünk van egy olyan komoly kihívásra, mint a Vasas elleni összecsapás."
Ugyanezt említette Somossy József, a kupavédő Vasas-Plaket trénere is, aki a január közepén esedékes első KEK-meccs előtt az eltiltottakkal kiegészülő, immáron komplett csapatát csak a pireusziak ellen szerepeltetheti igazán éles derbin. Márpedig egy ilyen tesztre szükség van, hiszen azzal a Jadran Hercegnovival hozta össze az angyalföldieket a sors, amelyet a tavalyi elődöntőben csak vérrel-verítékkel vert ki a Mladost. A Jadran esztendeje a spanyol kupagyőztes Barcelonetát búcsúztatta a nyolc között, aztán az első, Adria-parti összecsapáson 7-5-re legyőzte a zágrábiakat, akik a visszavágón hatalmas őrlés során, 5-2-vel gyűrték le a montenegrói csapatot. A Herceg Novi - amelyben a jugoszláv válogatott igazi ászai közül senki sem szerepel - nemrég "elejtette" az esztendeje bajnokságot nyert Partizan Beogradot (ennyi járt a fővárosiaknak, hiszen tavasszal kuriózumszámba menő módon 7-0-ra verték meg a Jadrant a bajnoki döntőben).
Mindez egyébiránt azt is jelenti, hogy - egyelőre - elmarad a Steinmetz kontra Steinmetz testvárpárharc, hiszen a Vasas elkerülte a Steinmetz Barnát és Kásás Tamást felvonultató Posillipo Napolit, továbbá a piros-kékek megkímélhetik magukat egy pazarnak nem igazán nevezhető volgográdi kirándulástól (januárban arrafelé derűs mínusz 20-30 fokok járnak ... ). És ami még megjegyzendő: idegenben kezd a Vasas - legutóbb ezt háromból háromszor tagadta meg a csapattól Fortuna ...
Somossy József mindenesetre "arany középútnak" minősítette a sorsolást: "Nyilvánvaló, hogy nem gyenge csapat került az utunkba: tisztában vagyunk a jugoszláv póló meghatározó szerepével, de hála istennek, nem is a legerősebb riválist kaptuk. Mindenképpen szerencsésnek tartom, hogy idegenben vívjuk az első találkozót, ezzel ugyanis nyerünk egy kis időt. Nincs még a csapat mögött lejátszott meccs, ha összejön, akkor az Olympiakosz elleni európai Szuperkupán már a komplett együttest küldhetem vízbe. A Herceg Novi honlapját nézve feltűnt, hogy negyven szponzora is van a szakosztálynak, úgyhogy ez is bizonyítja, nem lehet rossz az a gárda, amely tavaly a Mladosttal szemben esett ki a KEK-ből. Fegyelmezett, hagyományos szerb pólót játszó csapatra számítok, ám úgy gondolom, vennünk kell ezt az akadályt."
Jelen állás szerint egyébként december 28-án, a Komjádi-uszodában méri össze erejét a Bajnokok Ligája és a KEK győztese, úgyhogy az év végén igazi csemegére van kilátás. No és nem mellékesen a Honvéd is megtekintheti újdonsült BL-ellenfelét ...

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK