FONTOS


 

A tornagyőztes női válogatott a görög fővárosban készül tovább a Világkupára
Immár Perth bűvöletében

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2002.11.19
--------------------------------------------------------------------------------

A doktor úr, Gábor Antal és a tudósító személyében régi ismerősöket köszönthettek még vasárnap este az athéni repülőtéren az irakloni Thetisz-kupát megnyerő női válogatott tagjai. A görög (Olympic) és a magyar (Malév) légitársaság kooprodukciójának köszönhetően sikerült lekésni a budapesti járatot, így egy szintén pórult járt, Krétán Európai Uniós felkészítésen résztvevő sorstárssal közösen még hétfőn is élvezhettük a lányok társaságát.

Mert velük lenni jó. A lányok szépek, csinosak, őszinték, s mindezek tetejében rendkívül tehetségesek. "Szeretek velük lenni, csuda egy teremtmények" - szokta volt mondani a kapitány, Faragó Tamás. Mi tagadás, az eredményeiken is meglátszik. Stieber Mercédesz oly büszkén mutatta a tornagyőzelemért járó kupát, mintha még soha nem lett volna a kezében ilyesmi - pedig volt, világbajnoki és Európa-bajnoki trófea egyaránt. Ez is jól mutatta, minden apró sikernek tudnak örülni, minden apró sikerért képesek megszakadni, így pedig egyszer, itt, Athénban még nagyot "szólhatnak" ...
Na de hol van 2004 nyara, az olimpia, annak is a selejtezője, a magyar női vízilabda, a Faragó-éra legfontosabb eseménye ... Persze, gondolnak, sokat gondolnak rá a játékosok, ezért edzenek, ezért szakadnak meg nap mint nap az edzésen. Ahogy a napokban a glyafadai uszodában. Nincs pihenő, csütörtöktől vasárnapig öt meccset vívott az együttes, mégsem enged a gyeplőn a mester, a decemberi Világkupára készíti fel tanítványait. Hétfőn reggel és este is az óriási, megszokott dugók miatt másfél órát buszozott a társaság az egyébként minden igényt kielégítő, az 1896-os olimpiai szentély tőszomszédságában fekvő létesítményhez, hogy ott ússzon, taktikát gyakoroljon, kétkapuzzon a görög válogatottal.

"Még a hazautazás előtt, csütörtökön is játszunk velük, minden lehetőséget kihasználok, hogy felmérjem, kikre számíthatok Perthben. Az bizonyosságot nyert a krétai tornán, hogy feltörekvő tehetségeknek nem vagyunk híján, így nem izgulok különösebben, a legjobb tizenhármat viszem a Világkupára" - ecsetelte Faragó Tamás, akit a szó nemes értelmében bizony nehéz helyzetbe hoztak a lányok. Többek között a Kisteleki Dóra, Györe Anett kettős - az 1983-as (!) és 81-es "évjáratú" BVSC-s pólós nem akármilyen meccseken, az olaszok, a kanadaiak, az oroszok, az ausztrálok, azaz a világ legjobbjai ellen bizonyították, érettek a válogatottságra. A két újonc, a Vasas kapusa, Horváth Patrícia, valamint a Dunaújváros balkezese, Benkő Tímea is igazolta beválogatását, egyértelmű - és ez szinte mindegyikükre igaz -, idővel csak jobbak lesznek.
"Megkapták a lehetőséget, éltek vele, ez volt ennek a felkészülési tornának az egyik legfőbb pontja" - így a kapitány. Természetesen a nagyközönség előtt is ismert klasszisok, Stieber Mercédesz, Primász Ágnes, Valkay Ágnes, Sós Ildikó játsszák továbbra is a főszerepet, irányítanak a vízben, ám ha mégsem megy nekik, bátran cserélhet a stáb, ami rendkívül biztató a továbbiakra nézve. Elég csak megemlíteni, hogy a világbajnoki erősségű tornát "tanulmányi és szakmai okok miatt" Drávucz Rita és Pelle Anikó, a két otthon hagyott légiós nélkül vívta és nyerte meg a csapat!
"Senkinek vagy csak nagyon keveseknek van bérelt helye a válogatottban, a versenyszellem rendkívül jó az eredményességet tekintve" - lelkendezett Faragó, a csapattal eleddig csak sikereket elérő legenda. Meglehet, itt Athénban egyszer a csapata is azzá válik ...

Thetisz-kupa, nemzetközi női torna, Iraklion
A magyar válogatott eredményei
Csoportmérkőzések: Olaszország-Magyarország 9-6, Magyarország-Ausztrália 8-6, Magyarország-Oroszország 9-6. Elődöntő: Magyarország-Kanada 9-3. Döntő: Magyarország-Olaszország 9-3. Gólszerzők: Primász 9, Stieber 9, Valkay Á. 8, Kisteleki 3, Györe A. 3, Szremkó 2, Valkay E. 2, Zantleitner, Benkő T., Tiba, Sipos, Tóth A.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK