FONTOS


 

Bajnokok Ligája, selejtező, H-csoport
Kovács István csapata nem hibázhat
A leendő sikerek helyszínén

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2002.11.08
--------------------------------------------------------------------------------


Molnár itt még Szécsi kapuját próbálja bevenni - ezúttal talán könnyebb dolga lesz (Fotó: Árvai Károly)
A leányzó fekvése, mondhatni, ugyanolyan (ideális) - vasárnap óta a potenciállal kapcsolatban mutatkoztak kérdőjelek. Magyarán nem tudni, hogy a BVSC-Brendon elleni bajnokin kapott igen méretes pofon minek a jele. Múló rosszullété, avagy egy nehezebb periódusé. Merthogy a Domino-BHSE együttesének "alapjáratban" át kellene vitorláznia az előttünk álló hétvége három mérkőzésén, a sorsolás ugyanis - lásd még: leányzó fekvése - megszületésének pillanatában a kívánságműsor minősítést kapta (ennyire pazar beosztása utoljára a BVSC-nek volt, 1996 őszén).
Egy magyar bajnok a német, a szlovén és a máltai No. 1. társaságában: ha a három összehoz egy vegyest, annak sem lehetne esélye. Már ha a Dominónak sikerül kijátszania a potenciáljának hetven százalékát ...
A program
Péntek: Domino-BHSE-Spandau 04 (német), 18.30. Triglav (szlovén)-Sliema (máltai), 20. Szombat: Domino-BHSE-Sliema, 18.30. Triglav-Spandau 20. Vasárnap: Spandau-Sliema, 15. Triglav-Domino-BHSE, 16.30.
Ennyi a Spandau, a Triglav és a Sliema ellen elegendő lenne - más kérdés, hogy múlt vasárnap jó, ha abszolút értékben húsz "csordult ki" a sztárgárdából. Márpedig egy ilyen félresikerült napon akár a németek, akár a szlovénok elleni meccsen bajba kerülhet a Domino. (Az a megállapítás is igaz ugyanakkor, amit Fodor Rajmund fogalmazott meg: "Aznap mi száz százalékot nyújtottunk: a BVSC ennyit engedett nekünk. Miközben tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a csapatban - ha nem játszik bután - ennél ötször több van."
Ami abból a szempontból megnyugtató, hogy azért sejthető: a Spandauban tán nincs annyi, amenynyivel sarokba szoríthatja a magyar bajnokot.)
Kovács István természetesen nem hajlandó megrázkódtatásként megélni a vasutasoktól elszenvedett vereséget. "Nem hinném, hogy problémáznunk kellene - közölte a nyugalmával továbbra is a sziklaszirtek rendíthetetlenségét idéző tréner. - Ezek a játékosok nem most kaptak ki először, s nem most kaptak ki utoljára. Helyére tudják rakni az ilyen meccseket, elvégre egyértelmű, jóval többre képesek. Amikor kedden átrágtuk a történteket, azzal kezdtem, hogy uraim, akkor ott folytatnám a megbeszélést, ahol vasárnap, a meccs előtt abbahagytam. Azaz a leglényegesebb, hogy ne kapjunk akciógólt. Ez legutóbb nem hatott, mert a Szőnyi úton nyolcat szedtünk be ... Hiszem, hogy ezen a hétvégén lesz foganatja. Ha ezt megvalósítjuk, nagy gondunk már nem lehet."
A jelek szerint befuccsol a Világliga
A hét végéig valamennyi meghívottnak meg kell erősítenie a Nemzetközi Úszószövetségnek (FINA), hogy részt vesz-e a jövő évi Világligán. A magyar szövetség fenntartásokkal ugyan, de jelezte indulási szándékát. A lehetséges partnerek (Egyesült Államok, Oroszország, Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Brazília, Görögország) részéről csak nemhivatalos információk "csordogálnak" Budapestre, így az MTI az olaszoknál és a spanyoloknál érdeklődött szándékaikról - mindkét szövetségtől azt a hivatalos tájékoztatást kapta, hogy nem vesznek részt a Világliga küzdelmeiben.
Lapunk is megírta, hogy a horvátok sem erőltetik az indulást - csütörtök délután aztán hivatalosan is nemet mondtak, azaz egyre inkább úgy tűnik, veszélyben a sorozat.
Martin György, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke erre úgy reagált, hogy a levelet már elküldték, és amennyiben a FINA nem biztosítja az élcsapatok teljes körű részvételét, akkor a magyar válogatott sem indul.
Kis gond azért van: még mindig Bárány Attila betegsége. Eredetileg úgy volt, hogy a center nem is tart a csapattal, végül azonban felszállt a buszra csütörtök reggel. "Majd meglátjuk. Egy biztos, én már egészen megszoktam, hogy harminchét fölött van a hőmérsékletem" - vonta meg a vállát a rejtélyes kórral küzdő válogatott pólós, s ugyanezt tette edzője is. "Amikor kialakítottuk az idei keretet, meglehetősen szikár szerkezettel terveztünk, azaz Bari kiesése nagy érvágás - szögezte le Kovács. - Sajnos az utánpótlásunk még nem annyira erős, hogy bárkit beránthassunk, pláne nem könnyű igazi helyettest találni ezen a poszton. Molnár Tomi becsülettel végighajtja a meccseket, a BVSC ellen is remekelt, de néha muszáj lecserélni, s attól fogva minden kissé esetlegessé válik. Sugár Sanyit, Kiss Gergőt és Szívós Marcit próbálgatjuk, ám egyikük sem számít tökéletes megoldásnak."
Persze ha a többiek hozzák magukat, ez a röpke "rendszertorzulás" nem okozhat gondot, még a pénteki nyitányon sem, holott fél héttől a Spandau néven futó német válogatott lesz a Domino ellenfele. A nyugat-berlini klub az utolsó bástyája az egykoron szép napokat megélt germán vízilabdának: itt még többé-kevésbé félprofik a pólósok, persze sem képességeik, sem edzettségük nem vetekedhet a mieinkével.
Akik közül többen gyaníthatóan afféle elővizitként is felfoghatják ezt a turnét, hiszen ugyanitt, a kranji uszodában rendezik jövő júniusban az Európa-bajnokságot. Avagy a körülmények megismerése után a jelenlévőkkel illene megismertetni ama bizonyos igazi magyar potenciált.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK