FONTOS


 

Somossy József már a hét végén a padra ülhet, a verekedők december elsejétől ismét játszhatnak
Ellentétes, váratlan ítéletek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.10.10
--------------------------------------------------------------------------------

Ezúttal nem lökte vissza a másodfokú testület az ügyet első fokra, mint tette ezt valamikor nyár közepén, ám így sem maradtunk meglepetés nélkül. A Margitszigeten tanácskozott a fellebbviteli bizottság, a téma mi más, a verekedésbe torkollott, Honvéd-Vasas aranycsata május 19-ei ötödik felvonása volt. A részletekbe már nem is kell belemennünk, talán nincs is olyan sportrajongó, aki nem tudja, miről is van szó, a véres képsorok még külföldön is megrökönyödést váltottak ki, a magyar rendőrség is vizsgálódott, sőt, vádemelési javaslattal az ügyészségnek adta át az ügyet.
Vízilabda, 2002, Magyarország ...


Az enyhébb büntetést kapott Varga testvérek a döntő után (előtérben Kósz Zoltán)
Na de visszatérve a keddi ülésre: a dr. Loványi Róbert vezette, másodfokon eljáró testület, írd és mondd, mindössze három helyen hagyta jóvá a fegyelmi bizottság határozatát. A Honvéd játékosának, Szívós Mártonnak a négymeccses eltiltásához, valamint Somossy Józsefnek és Méhes Jenőnek, a Vasas edzőjének és szakosztályvezetőjének a negyedik meccsen való felmentéséhez nem "nyúlt hozzá." (Méhest az újratárgyalás során az ötödik találkozó ürügyén is felmentette az első fokon intézkedő testület.)
A változások: a 2003. június 30-ig eltiltott Hesz Máté, a 2003. december 31-ig "elmeszelt" Varga Tamás, Mátyás Zoltán kettős büntetését ez év, azaz 2002. november 30-ig mérsékelték, a 2003. június 30-ig partra száműzött Varga II Zsolt pedig csak hét hivatalos találkozót kénytelen kihagyni a másodfokú döntés alapján. Az ötödik találkozón történtek miatt egy évre felfüggesztett Somossy József pedig szerdától hivatalosan is vezethet edzést, leülhet a kispadra, hiszen amint Loványi doktor mondotta: "Az edző felfüggesztését fegyelmi vétség hiányában megszüntettük." Mindössze a pénzbüntetés terén jártak rosszabbul az angyalföldiek, hiszen 755 ezer forinttal rövidül meg a pénztárcájuk.
Gyanítható, ez utóbbi most nem igazán izgatja őket ...

A váratlan döntés okait így magyarázta Loványi: "A Magyar Vízilabda-szövetség augusztus kilencedikén módosította a kiírást, amit a saját honlapján is a nyilvánosság elé tárt. Írásban rögzítették azokat a rendelkezéseket, amelyeket ilyen súlyos esetekben alkalmazni kell. Ez kimondja, hogy szándékos ütésért első alkalommal, fegyelmi eljárás nélkül három-négy mérkőzésre szóló eltiltás jár, másodszor ugyanilyen brutalitásért, szintén automatikusan hat találkozóra érvényes a büntetés. Ha egy játékos esetében harmadszor fordul elő ilyesmi, akkor már fegyelmi elé áll, és legalább hat meccsre kell eltiltani. Ezekből a tételekből indultunk ki. A törvény szerint visszamenőleg figyelembe kell venni ezt a passzust, ha így kedvezőbb megítélés alá esnek az eljárás alatt lévő személyek. Mi nem jogalkotók, hanem jogalkalmazók vagyunk. Ha az elkövetőre nézve kedvezőbb az, amit utóbb szabályba foglaltak, akkor az rá is vonatkozik."
Hm. Láthatjuk, mennyit ér a kedvezőbb megítélés ...  

Felvetettük Loványinak, hogy egyesek előre borítékolták az enyhítést, mondván, személyes barátság fűzi Somossyhoz, kapcsolat a Vasashoz, amit a fellebbviteli bizottság elnöke így kommentált: "Ez meglep, hiszen nincs különösebb kapcsolatom Somossy úrral, a Vasassal. Nem értem a felvetést. Mi jogászszemszögből vizsgálódtunk, hoztuk meg döntésünket. Hogy a fegyelmi bizottság miért nem vette figyelembe az említett új versenykiírást, nem tudom, talán nem tudott róla."
És a meglepetéseknek még nincs vége: sokan talán legyintenek, mit sem ér ez a döntés, hiszen a szövetség elnöke, főtitkára nemegyszer hangsúlyozta, majd ők harmadfokon hozzák meg a végső ítéletet. Nos, Loványi szerint mindez megfontolatlan kijelentés.
Hogy miért?
"Tévedés, hogy az elnökség a saját hatáskörében vizsgálódhat. Ez az ítélet jogerős! A 34/2001-es számú kormányrendelet 11. paragrafusa ugyanis kimondja, hogy a másodfokon hozott ítéletek ellen kizárólag azoknak van jogorvoslati lehetőségük, akiket eljárás alá vontak, azaz elmarasztalásban részesültek. A szövetség elnöksége nem tartozik ezek közé"- mondja az egykori pólós.
A több mint háromórás ülés végén meghozott döntés után a Honvéd részéről egyelőre nem kívántak nyilatkozni (mint mondták, a szavaik nem biztos, hogy elbírnák a nyomdafestéket ... ), a szövetség elnöke, Martin György pedig elérhetetlen volt. Jakab Zoltán főtitkár - aki ezúttal is végigülte a tárgyalást - sem nagyon akart semmit hozzáfűzni a történtekhez, csupán annyit jegyzett meg, hogy: " ... most a jogászokon a sor: meg kell találniuk annak a lehetőségét, hogy - realizálva a korábbi, erre vonatkozó határozott szándékot - a sportág irányítói foglalkozhassanak az üggyel."
A rendkívüli elnökségi ülést is szóba hozta a főtitkár, ami mutatja: a kedélyek nem csillapodnak. A botrány napján súlyos, elrettentő ítéleteket sürgettek, úgy tetszik, ez lett belőle. Egyébként pedig pont november 30-án lesz a bajnoki alapszakasz első körének utolsó fordulója, a Vasas-Honvéd rangadóval. Ha valaki hatására nem tolják el mondjuk egy nappal ...

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK