FONTOS


 

Magyarország a legtöbb csapattal a kibővített BL-ben
Reformokat sürgetnek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2002.10.01
--------------------------------------------------------------------------------

Olympiakosz Pireusz, Pro Recco, Jug Dubrovnik, Mladost Zagreb, Partizan Beograd, no és a mieink, Domino-BHSE, BVSC-Brendon, továbbá a Vasas-Plaket, FTC-VMAX, UTE-Taxi 2000 trió. Csapatnevek, a kontinens pólóéletében meghatározó szerepet játszó egyesületek, amelyek társaikkal egyetemben a hét végén Athénban értekeztek. A görög fővárosban - ahol tizenegy ország huszonkilenc vezető klubja tette tiszteletét - mi más, mint a vízilabda jövője volt terítéken.


Könnyen meglehet, a következő idényben Madaras (balra) és Molnár, a Vasas és a Honvéd a BL-ben csatázik egymással
"Lássuk be, nincs megfelelően tálalva a sportág, szép lassan vagy éppen rohamléptekkel húznak el mellettünk a riválisok. Marketing, marketing és marketing, enélkül nem lehet, ezen sürgősen változtatnunk kell"- említette Bodnár Zsigmod, a Domino szakosztályelnöke, aki Kunszt Gábor Honvéd-elnök (!), Novák Ferenc szakosztályvezető és a BVSC-s technikai mágnás, a játéktól visszavonult Mészáros Csaba (bár a vasutasok bármi megtörténhet alapon ezúttal is nevezték a bajnokságba ... ) társaságában vett részt a megbeszélésen, amelynek ötletgazdája a görög Markellosz Szitareniosz volt. A pireuszi úriember a belgárdi Világkupán találkozott Bodnár Zsimonddal, akkor vázolta fel neki az elképzeléseit, majd vágtak bele tulajdonképpen kettesben a szervezésbe.
"Nyári sport, ehelyett beszorítják a csapatokat - tisztelet a kivételnek - a rossz levegőjű, ne adj isten penészes uszodákba. A legfőbb sportágak nyáron szünetelnek, uborkaszezon van, ezen a résen kell betörnünk. Ismétlem, némi átszervezés és marketingmunka kérdése az egész"- folytatta Bodnár, aki tudatta: Athénban a résztvevők szándéknyilatkozatban rögzítették, a sportág helyzetének erősítése és népszerűsítése céljából két hónapon belül létrehozzák saját nemzetközi egyesületüket. Az előkészítést hamarosan elkezdik, a legközelebbi egyeztetésre október végén Budapesten kerül sor.
Az összejövetelen sürgető igényként tárgyaltak a jelenlegi európai kuparendszer alapvető reformjáról, számos más olyan változtatásról, amely a több mint százesztendős sportágat a nézők és a média számára az eddigieknél lényegesen vonzóbbá tenné.
Szó, mi szó, mindez ráférne a pólóra ...

"Reformokra van szükség, nem lehet vitás. Az aláírt szándéknyilatkozat nem kötelez senkit semmire, viszont benne foglaltatik a vízió, a misszió és a cél. Hiszem, hogy Athénban elkezdődött egy olyan visszafordíthatatlan folyamat, amely előbbre viszi a sportágat" - így a bajnoki címvédő vezetője, akit többek között olyan legendák, mint az olasz Eraldo Pizzo, a jugoszláv Igor Milanovics, a horvát Perica Bukic társaságában beválasztottak a konferencia résztvevői az előzetes szervezőbizottságba, amelynek feladata a november 23-ai alakulógyűlés előkészítése.
A sportdiplomáciai sikereknek ezennel nincs vége: a kupareformokat illetően a legtöbben a futballmintát másolnák, azaz eltörölnék a KEK-et, bővítenék a Bajnokok Ligáját. Utóbbiban bizonyos, hogy Magyarország a kiírástól függően a legtöbb csapatot indíthatja! Azaz meglehet - mert hogy a javaslat hamarosan a LEN elé kerül -, a következő idényben a Honvéd, a Vasas, a Ferencváros, a BVSC, sőt akár az UTE is a BL-ben szerepelhet, amelyből a kiesők a LEN-kupában folytathatnák.
"Fontos, nagyon fontos, hogy a kisebb pólónemzetek is jól járjanak. Az, hogy az Európa-bajnokság létszámát a LEN nyolcra csökkentette, iszonyatos gátakat szakított fel, érezhető volt ez Athénban is, rengetegen háborognak, jogosan, teszem hozzá. Hosszú távon amúgy a francia, a német és a brit vízilabda felhozatala is a céljaink közé tartozik. Azt hiszem, nem kell külön ecsetelnem, miért oly fontos ez" - mondta Bodnár Zsigmond. A tervezett nemzetközi egyesületnek amúgy bármely klub tagja lehet majd, aki a célokkal egyetért (ki ne értene?), és hajlandó aktívan közreműködni a póló felemelkedéséért.
"A Honvéd elnöke, Kunszt Gábor is ott volt a konferencián, ami azért jelzi a tanácskozás komolyságát - a külföldi egyesületek körében is elismerést váltott ki az ő részvétele. A Vasastól, a Fraditól és az Újpestől ugyan nem tudtak eljönni, de előzetesen egyeztettek velünk, így az ő érdekeiket is képviseltük" - magyarázta Novák Ferenc, akinek szavaihoz hozzátehetjük: az, hogy a LEN részéről Alphonse Angela, a vízilabda-szakbizottság első embere, valamint főtitkára, Bertie Muscat egyaránt jelen volt Athénban, sőt előbbi záróbeszédében örömmel üdvözölte a kezdeményezést, sejteti, a tervek hamarosan valósággá válhatnak.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK