FONTOS


 

12. férfi Világkupa, Belgrád
Pénteken Spanyolországgal játszik a Kemény-csapat az elődöntőért
Presztízssiker a hazaiak ellen


Nem múlt el nyomtalanul Wigo könyöklése. A kemény amerikai srác - akire állítólag több csapat több játékosa is feni már a fogát ... - még a szerdai derbin Kiss Gergő arcát vette kezelésbe. A sors akkor úgy büntette ezen cselekedetéért, hogy a felúszni nem tudó, az ellen kapuja előtt szédelgő magyar az eltékozolt alkalmi USA-fórt követően magányosan kaphatta a labdát, és 5-4 után nem egészen tiszta fejjel, de belőtte a roppant fontos, megnyugtató találatot.
Aztán sietett Pavlik dokihoz. A diagnózis: orrcsontrepedés ...



Benedek Tibor (jobbra) is sokat tett azért, hogy a mieink megnyerjék a jugoszlávok elleni, csoportzáró mérkőzést
"Játszhat!", jött kérdés nélkül a válasz - "Akkor nagyon beindul" volt a reakció, amely arra emlékszik, hogy a Domino balkezesét az ilyenfajta repedéses, töréses sérülések nem hogy viszszavetik, hanem még inkább serkentőleg hatnak reá. Ugye emlékeznek? Az ominózus bajnoki finálé után "arcátlanul" jól játszott a BL-döntőben, négy góljával valósággal sokkolta a Posillipo Napolit ...
Klasszisunk csütörtök délelőtt egy műanyag védőálarcot tesztelt - egyesek a Bárányok hallgatnak című film "hősét", Hannibal Lechtert emlegették, miközben Molnár Tamás csodatelefonjával azon igyekezett a buszon, hogy megörökítse így a társat. Jelentjük, a fotó "ijesztően" jól sikerült ... Nem vitás, nagyot dobott a hangulaton az amerikaiak felett aratott győzelem, a délelőtti tréning jóval oldottabb légkörben zajlott, mint huszonnégy órával azt megelőzően.
Mindazonáltal azzal tisztában volt a társaság, este a Rudic- és Kabanov-gárdát játszi könnyedséggel lelépő jugoszlávok ellen több kell a sikerhez. A csoportelsőségről, a kivívható pihenőnapról amúgy nyíltan nem esett szó (ehhez ugyebár az orosz-amerikai meccs papírforma-eredménye esetén háromgólos győzelem szükségeltetne, ami az Európa-bajnok otthonában nem éppen rutinmunka ... ), ellenben a két pont megszerzését, a biztos második helyet, egy leendő "szerbmentes" elődöntőt kinézett magának válogatottunk.

A szervezők dacolva minden előzetes programmal, a rangadó előtt nem sokkal hat perccel későbbre tették az amúgy is éjszakába nyúló kezdési időpontot ( el lehet képzelni, miként őrjöngött tévés, rádiós, írott sajtós ... ), de ez cseppet sem zavarta a mieinket. A kifütyült Himnuszunk hallatán talán még elszántabban vetik magukat a csatába: Molnárt nem tudja megtartani Vujaszinovics, itt az első fór, tessék belőni!
Nem lövik. Nem, mert Biros Péter labdája a kapufán csattan. Csirics meg gólt lő. Steinmetzet küldik ki a bírák, a Brescia légiósa pedig nem kegyelmez. Sebaj, gyerünk, meg kell, hogy legyen a második meccs! Adogatnak. Körbe-körbe, újra Kásásnál a Mikasa. Nyolc méter a kaputól. Hét és félre. Lóba, lóba - mekkora gól, te jó ég?!
Jól van, harapnak a fiúk. Csak Csirics ne lenne ... Kiss Gergőt kiküldik (az álarc nélkül pólózik amúgy), a szerbek kilencese pedig újra eredményes.
Támadunk. Elveszítjük - de nem, Benedek nem ismer elveszett labdát, küzd és nyer! Négyméteres, mutatják a bírók. Kásás áll oda. Már ő is kétgólos!
Eddig remek!

Szécsi is bemutatkozik: Szapics, az eddig nyolcgólos Szapics hiába próbálkozik. Aztán indít. Ahogy szokott, ahogy tud. Mekkora gól!? Fodor Rajmund pattintására nem érhet oda Kuljacsa. Ez ám a gól, ez ám a csend!
Második negyed. Előny nálunk. Ha ezt belőnék Kemény mester fiai ... Kihagyják. Addig nincs baj, amíg hátul ilyen remek a fal. És milyen remek a magyar kontra! Biros úszik meg a kapásszélen, és máris 4-2. Megy a szekér, már hátrányban sincs baj, Jelenics kezéről varázsolja le a labdát egy magyar kéz.
Szépítenek. Belefér. Bele, mert Benedeket nem lehet megállítani. Döbbenetes! Kétszer hét perc után 5-3-ra vezet a csapat a pokolban. Álomszép ez az egész.


Négy között az olaszok

De jön Szapics. Valljuk be, várható volt. Ez meg az a lövés, amelyre vártunk! Vári Attila mutatja meg, milyen a magyar vircsaft, csodálatos találatot jegyez. Csirics ugyan már harmadik gólját lövi, de Biros újfent kétgólosra hizlalja az előnyt.
Lehet, hogy nyíltan nem esett szó a csoportelsőségről, de kérem szépen, ha így folytatják, még ez is meglehet! Hét perc van már csak vissza, ha erre a kettőre még egyet rátesznek a fiúk ... De várjunk még ezzel!

Olaszország és Jugoszlávia a négy között

A B-csoportban csütörtökön az elődöntős helyért csatázott a spanyol és az olasz válogatott. Az óriási tét, a pihenőnap lehetősége, a több mint rizikós középdöntő elkerülése alaposan felspannolta a csapatokat. Ôrült nagy küzdelem alakult ki közöttük: Pérez akciógóljára Roberto Calcaterra válaszolt fórból, így 1-1-et mutatott az eredményjelző az első negyed után. A következő két negyedben "csak" fórból jártak sikerrel a felek, amiből Campagna fiai jöttek ki jobban, 5-3-mal várták a záró játékrészt.
A spanyolok azonban nem adták fel! Ballart iszonyatos nagy akciógóljával zárkóztak fel, egyenlíteniük viszont nem sikerült, mert amit Tempesti művelt a kapuban, az tényleg a legnagyobbakat idézte. A fiatal Fiorentini és Pérez gólváltását követően Bencivenga döntötte el az oly fontos két pont sorsát: az utolsó minutumban már csak két másodperce volt az olasz alakulatnak a támadásából, amikor hatról csavart Rollán kapujába.
A mi csoportunkban az oroszok nem tették meg azt a szívességet, hogy kikapnak az amerikaiaktól, majd a "B" felségjelű kvartettben Görögország ejtette ki horvát riválisát.

További eredmények
A-csoport. 2. forduló: Jugoszlávia- Oroszország 10-6 (4-1, 3-3, 3-2, 0-0). Gólszerzők: Sapics 5, Vujaszinovics 2, Trbojevics, Jelenics, Csirics, ill. Jerisov 2, Gorskov 2, Csomakidze, Zinnurov. 3. forduló: Oroszország-Egyesült Államok 8-4 (2-0, 3-0, 1-2, 2-2). G: Jerisov 2, Csomakidze 2, Zinnurov 2, Jacev, Garbuzov, ill. Azevedo 2, Powers, Smith. A végeredmény: 1. Jugoszlávia 4 pont, 2. Magyarország 4, 3. Oroszország 4, 4. Egyesült Államok 0
B-csoport. 3. forduló: Olaszország- Spanyolország 7-5 (1-1, 2-1, 2-1, 2-2). G: Rath 2, R. Calcaterra 2, Fiorentini 2, Bencivenga, ill. Gómez 2, Pérez 2, Ballart. Görögország-Horvátország 7-7 (1-2, 1-2, 3-1, 2-2). G: Tomakosz 3, George Afrudakisz 2, Kalakonasz, Szanta, ill. Hinic 3, Herceg 2, Vranjes, Stritof. A végeredmény: 1. Olaszország 5, 2. Görögország 3, 3. Spanyolország 3, 4. Horvátország 1
Már csak azért is, mert Ikodinovics sem tréfál, újabb emberfórt helyez el a kapunkban. Ismét mi mehetünk előre. Molnár Tamás újfent kiállíttatja magáról a védőjét, Fodor pedig újfent túljár Kuljacsa eszén. Sőt! Három és fél perccel a vége előtt háromgólos vezetésért támadhatunk! Ha ez bemenne, ha ez sikerülne ... Kásás, Benedek, Kásás, majd Biros - egyenesen a falba. A kutyafáját! Blokkolják a kísérletet, vajon lesz-e még egyszer ekkora sansz?

Lenne, ám Vujaszinovics elpackázott lehetőségét követően - ki tudja, miért? - kontrát ítélnek ellenünk a játékvezetők. Különösebb panaszunk amúgy nem lehet rájuk, úgyhogy foglalkozzunk inkább a játékkal, és rögzítsük, hogy Trbojevics belövi a jugók hetedik gólját. Előnyből természetesen. Pereg az idő, már csak másfél perc, ezt a meccset bizony meg lehet nyerni. Így meg pláne! Kell-e mondani, Molnár "hozza" a fórt, Kemény Dénes pedig azonnal jelzi, ő bizony kommunikálni szeretne fiaival. Megteheti, hiszen van még időkérési lehetősége. Hát igen, ezért hívta össze a kupaktanácsot! Orrcsontrepedés ide vagy oda, Kiss Gergő vállalja magára a főszerepet, 9-7, a győzelem már biztosan megvan!

Az utolsó szerb attak. Kiállítást kapnak, ám eszük ágában sincs ellőni a labdát. Ölik a játékot, saját otthonukban arra kényszerülnek, hogy kihúzzák mínusz kettővel. Kihúzzák, ám nem lehetnek túlzottan büszkék erre. Válogatottunk ugyanis három és fél ezer fanatikus szurkolójuk előtt oktatta ki őket. Óriásit javult csapatunk játéka, ha a fiúk így folytatják ...
Ami biztos: pénteken a spanyolokkal csatáznak a legjobb négy közé kerülésért. Az sem lesz kisebb derbi ...

Mestermérleg

Nenad Manojlovics: - Ezúttal messze nem játszottunk olyan jól, mint az eddigi két mérkőzésünkön. Igaz, most nem az amerikai vagy az orosz, hanem a kiváló magyar csapat ellen szerepeltünk. Rengeteg helyzetet elpuskáztunk, míg a magyarok remekül játszottak. Szerencsére ez a vereség nem befolyásol semmit, csupán azt mutatja, ha meg akarjuk nyerni a Világkupát, sokkal jobban kell játszanunk.
Kemény Dénes: - Úgy látszik, nemcsak mi, a jugoszlávok is tudták, hogy mit jelentene, ha három góllal győztünk volna.

AZ, CSG, ÁK (fotó), Nemzeti Sport 2002.08.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
Világkupa 2002


Oroszország - USA


Görögország - Horvátország


Magyarország - Jugoszlávia

további képek >>
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Unicum-kupa 2002

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12
  .. további képsorok >>

 
LINKEK