FONTOS


 

Coppa Roma nemzetközi férfitorna - kettőből kettő sima győzelem
Délben verőfény, este derű


"Kása, nehogy túleddzed magad!" - szólt át Kemény Dénes a kispadról a víz alól felbukkanó Kásás Tamásnak, aki csupán néhány másodpercre csobbant be a medencébe a kapu mögött, lehűtendő magát a gyilkosan tűző napon. Kásás egyébként egy műanyag székben heverészve, egykori újpesti csapattársa, a Lazio másodosztályú együttesében légióskodó Gál András társaságában figyelte a magyar-román összecsapást, amely a harmadik negyedre végképp eldőlt, így a kapitány részéről is belefért az efféle apró csipkelődés.

Amúgy nem úgy indult a parti, hogy a vége ennyire kedélyes lesz, hét percen át diszkrét szenvedést mutatott be együttesünk. Idei első akciónkat a Steinmetz család vezette, ám Barna bejátszását Ádám a kapusba vágta centerből. Nagyjából ez volt az első negyed hangszerelése: a helyzeteket kialakították a mieink, csakhogy a lövések enyhén szólva pontatlannak tűntek. Amikor Dinu Benedek négyméteresét is kifogta, nem csupán a nap miatt főtt a fejünk - ráadásképp Juravle sunyin suhanó labdája is beakadt a rövidbe egy hétméteres szabaddobás nyomán (0-1). Benedek mindazonáltal nem arról ismerszik meg, hogy egy elhibázott büntető után bujdokolni kezd, rátett még egy lapáttal, és egy lefordulás végén végre oda lőtt, ahová kell: a bal felsőbe.

A második részre aztán egy csapásra összeállt a kép. A védekezéssel azt az egy apróságot nem számítva addig sem volt baj, a gyengébb gárdák ellen egy harmonikusan működő zóna halálos fegyver: a formáció ezúttal is kiölt szinte minden veszélyt a román támadásokból. A centert nem tudták megjátszani, vagy ha megpróbálták, mindig időben érkezett a segítség, amely eltakarította a labdát a környékről - a távoli lövéseket pedig Szécsi magabiztosan ütögette maga elé, azaz a vetélytárs faképnél hagyása kizárólag a támadásokon múlott. Három perc kellett ahhoz, hogy megroppantsuk Cretuékat: Kiss Csaba értékesített biztosan egy előnyt, aztán Benedek fordult újfent eredményesen, végül Kiss Gergely sem kegyelmezett egy jól kijátszott fór végén, avagy a megfelelő magasságban süvítő labdáknál Dinunak sansza sem lehetett. A negyedet Steinmetz Barna fej fölé küldött rakétája zárta méltóképpen, azaz félidőben látszott, nem szakad meg az 1992 óta íródó sorozat: a magyar férfiválogatott ismét győzelemmel kezdi az évadot.


Biros Péter, a Honvéd-Domino klasszisa alaposan megszórta az esti meccsen az ausztrál válogatott kapusának, Smythnak a hálóját, és délelőtt a románoknak is lőtt egy gólt

Ezen érzést erősítette Biros fórban kioldott bombája, majd Bárány zseniális centerezése - a vízről söpörte a labdát a léc alá -: 7-1-nél hátradőlhetett volna mindenki, ha a széktámlákat nem izzította volna teljesen át a nap. Belefért, hogy Szécsi szokványos szerelési kísérlete ezúttal elcsússzon picit, Andrei így berakhatta a ziccert, elvégre az utolsó részben Kiss Csaba bátor, ámde varázslatos bejátszásából Steinmetz Barna húzhatott fórban. Később ismét balkezes szélsőnk szemtelenkedett - oda sem nézett, mégis bevarrta a labdát a hosszúba, a meccsre pedig egy Vári-sistergős tett pontot.
"Az elején kissé fejetlenül támadtunk, a román kapus is remekelt, a második negyedtől viszont már elégedett lehettem a játékkal: a védekezés jól ment, sőt mondhatom, három elkerülhető gólt kaptunk" - vont mérleget Kemény Dénes.

A függöny mindazonáltal csak időlegesen ereszkedett le: este kilenctől újabb előadás várt legjobbjainkra, ezúttal az ausztrálokkal párban.
Sikerült a színt annyiban átrendezni, hogy ezúttal mindjárt az első hét perc úgy sikerült, ahogy az egy jobb magyar darabban szokott. Az első támadást Kiss Gergely fejezte be egy bődületes átlövésgóllal, majd Kásás pazar passzát Biros vágta be a szélről. Whalan ugyan közbekottyantott, sok vizet nem zavart, különösen, hogy első előnyünknél Kásás elővett valamit a "régiből". A szünetig Kemény taktikai utasítását - "gyerekek, egy sz ...r passznál jobb egy kapáslövés" - Biros és Kiss is betartotta, amit a kapitány egy "na ugye, mondtam"-mal nyugtázott, avagy két bitang nagy góllal egy negyed alatt sínre tettük a meccset.

A folytatásban továbbra is a védekezés magasiskoláját mutatták be pólósaink, Szécsi remekül vezényelte a mozgást, persze a lövésekre pedig még kiabálás közben is odaért (amikor egyszer átrakták rajta a labdát egy "kifutásnál", Vári a gólvonalra beúszva mentett). A védéseket, labdaszerzéseket követően aztán fröccsent mindenki, és a kontrákat sikerült meglehetős hatékonysággal befejezni (Biros, Benedek, Kásás), de felállt védelem ellen is sikerült gólhelyzetet kialakítani, amiből négyméteres született, Kiss pedig esélyt sem hagyott Smythnak (9-1).
Akárcsak a folytatásban, amikor egy előnyt vágott be - ennyivel ellentételezte, hogy a negyednyitó hátrány során úgy ért bele Franklin lövésébe, hogy az bepattant a csereként beállt Kovács feje fölé. Később Biros pörkölt oda egyet, majd Madaras spriccelt el - a könnyed játék, no és az emeleti étteremből behallatszó remek latin muzsika egyenesen andalítóvá tette a langymeleg estét. A hangulatot Kásás és Benedek távolija tette tökéletessé (alkalmasint Katonás Gergőét is, aki most debütált a válogatottban) - avagy bár a gitár és a dob hiányzott a magyar muzsikából, azért ez is kifejezetten élvezhető volt. Sőt!

Római hatos torna
Sima győzelem Románia ellen

Magyarország-Románia 10-3 (1-1, 4-0, 2-1, 3-1)

Magyarország:
Szécsi - Fodor, Biros 1, Steinmetz B. 2, Steinmetz Á., Kiss G. 1, Benedek 2. Csere: Vári 1, Kiss Cs. 2, Vindisch, Bárány 1, Székely
A román góldobók: Juravle, Andrei, Iosep

Idei első mérkőzésén, a déli forróságban kissé nyögvenyelősen kezdett a magyar a csapat, a legjobb helyzetekből küldtek védhető lövéseket Dinu kapujára, amelyet a románok hálóre rendre lehorgászott. Mi több, a negyed közepén kivédte Benedek négyméteresét is, az ellentámadásból pedig Juravle hétméteres szabaddobása becsusszant a rövid sarokba. A szünet előtt azért Benedek egy kontra végén egyenlített, hogy aztán a második negyedtől mintegy varázsütésre összeálljon a csapat játéka. Sokkal pontosabban lőttek a mieink, a három balkezes, Kiss G., Benedek és Kiss Cs. három perc alatt 4-1-re növelte az előnyt, sőt, a negyed vége felé Steinmetz B. is beakasztott egy hatalmas gólt. A románok ekkor már csak vergődtek, a magyar zóna tökéletesen szűrt, Szécsit pedig nem lehetett meglepni a kinti lövésekkel. Biros előnygólja vezette be a harmadik részt, majd Bárány szerzett parádés gólt centerből, azaz 7-1 után már az esti, ausztrál meccsre való tekintettel visszafogottabban játszhatott a gárda, Kemény Dénes is többet variált a cserékkel. Az utolsó negyedben azért még Steinmetz húzása, Kiss Cs. szemfüles, szélről elengedett surrantása és Vári bombája is beakadt, így együttesünk aratta a délelőtt legfölényesebb győzelmét.
A másik két mérkőzésen: Olaszország-Franciaország 9-5, Jugoszlávia-Ausztrália 10-4.

CSG, Nemzeti Sport 2002.06.13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK