FONTOS


 

Játékban van a Honvéd, pihentebb a Posillipo
Csak a labdák hiányoznak

Vannak kötelékek, amelyeket képtelenség elszakítani: Kásás Tamást és Steinmetz Barnát Kiss Gergely fuvarozta át a Komjádi uszodához a szigetről, hogy a nápolyiak ászai az ottani bankautomatából "nyerhessenek". Ez Kásás esetében azért is kuriózum, minthogy ő Domino-kártyáját töltötte fel - márpedig a Posillipo pénteken ugyebár épp a Kisst is felvonultató Domino-BHSE együttesével harcol a fináléba jutásért a BL négyes döntőjében.

Eközben egy Duna-ággal "odébb", a szigeti Grand Hotel különtermében a LEN nemzetközi sajtótájékoztatója zajlott, melynek keretében az ilyenkor kötelező tiszteletkörök mellett elhangzott - Alphonse Angellának, a pólóbizottság elnökének szájából -, nem kizárt, a jövőben változtatnak a BL végjátékának lebonyolítási rendjén. Ezen túlmenően Alessandro Sansa LEN-igazgató közölte, az Athén-Budapest-Nápoly hármas versenyt egyértelműen a tavalyi Eb-n szerzett, rendkívül pozitív tapasztalatok döntötték el (naponta telt ház, tökéletes szervezés, minőségi tévéközvetítés), továbbá, hogy egy olyan főszponzor állt az esemény mögé, mint a Westel.

Nevezett megavállalat csúcsvezetője, Sugár András egyébként csütörtökön még a bajnokcsapat edzésére is kilátogatott, és a díszpáholy hűvösében - Kovács István szakmai eligazítását követően - annyit mondott a játékosoknak: pólózzanak felszabadultan, ha megnyerik a BL-t, nagy boldogság, ha nem nyerik meg, akkor is örvendezünk, hogy elsőre rögtön bekerültek a világ legjobb négy klubcsapata közé.

Amúgy a magyarokon nem igazán látszott, hogy túlságosan nyomasztaná őket a hazai pálya: az edzésen még Tóth Imre is hajlandó volt egy startfejeses egyhosszra (keresztbe), igaz, az öreg harcos nem került kilenc másodperc alá, így Kovács edző megúszta a víz alatti két hosszt. A Molnár Tamás által kirobbantott "időháborúba" az igazán gyorsak közül csak Biros Péter nem szállt be, aki néhány méterről annyit üzent, amúgy foghegyről, hogy "ha valaki nyolc alatt ér be, akkor szóljatok". A laza átmozgatásban hál' istennek egyre aktívabban vehetett részt Kiss Gergely, aki elvben megkapta a zöld jelzést az orvosoktól, ám este még Pilisvörösváron egy arcvédőszereléseket gyártó specialistához volt hivatalos, aki az egyik legérzékenyebb "tört pont" eltakarásához nyújtott segítséget. "Minthogy a nápolyiak többségével együtt játszottam négy éve, bízom benne, nem lesznek sportszerűtlenek" - közölte Kiss, aki a tréninget követően kedélyesen diskurált Franco Porzióval, a Posillipo egykori zseniális, olimpiai bajnok balkezesével (jelenlegi klubigazgatójával).

Az amúgy is zsongó, kora nyári derűt árasztó uszoda ekkor már teljesen megélénkült, elvégre kissrácok sokasága vette üldözőbe Kásást és Steinmetzet, a taljánok két sztárját (néhány, az élettől még sok szépet remélő anya ugyanakkor visszaűzte a műugróba porontyát, mondván, bízzák rájuk "a Tamás aláírásának" begyűjtését...). Barnán túl sok változást aligha észlelni (hovatovább tizenöt éve ugyanígy fest), Kásás viszont visszatért 1998-as imidzséhez, és ismét hosszú hajtincsekkel tüntet. "Ez van" - adott mély és kimerítő magyarázatot arra, miért e változás. Arra a felvetésre, nem hátrány-e, hogy a Posillipo a gyorsan elveszett bajnoki döntőt követően két hetet csupán edzéssel töltött, Kásás annyit válaszolt: "Ez majd a meccsen derül ki. Az biztos, hogy a másodosztályú Rari Nantes Napolival vívott edzőmeccsen nem igazán pöröghettünk fel. De pihentebben vágunk neki, mint az ellenfél." (Kovács is ezt visszhangozta: "Lehet, hogy jobban játékban vagyunk, de meglehetősen fárasztó sorozat van mögöttünk.") Saját formájáról a mi Tamásunk inkább nem kívánt értekezni - "újabban nem igazán szeretek erről dumálni meccs előtt" -, az viszont bizonyos, mindenképpen főszereplő lesz. Már csak azért is, mert két cég is ezt a két napot használja fel, hogy Kásás révén reflektorfénybe kerüljön - a férfikozmetikumokat forgalmazó Granite, valamint a pólós felszerelések "szakértője", a Turbo -, avagy a nézők ne lepődjenek meg, ha a magyar sztár fényképével illusztrált zászlócskákat nyomnak a kezükbe a Hajós bejáratánál.

Abban pedig csupán reménykedünk, hogy a szurkolók nem kezdenek bele a "Hol a labda?" kórusba a pénteki összecsapás elején, elvégre az Epsan által egy hónapja postára adott citromgömbök valahol eltűntek, így a labdagyártó cég pénteken Budapestre érkező képviselője saját kezűleg hoz tizenötöt magával. Csak megérkezzen negyed ötig...

CSG, Nemzeti Sport 2002.05.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  BL Final Four 05.25

  
  BL Final Four 05.24

 
LINKEK