FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, döntő, harmadik mérkőzés
Használt Kovács István fejmosása

DOMINO-BHSE-VASAS-PLAKET 7-5 (2-1, 2-2, 2-0, 1-2)

Kőér utca, 1500 néző
V: Kiszelly, Bors
Gól - emberelőnyből: 7/4, ill. 9/2
Négyméteresből: -, ill. 2/1
Kipontozódott: Sugár (17. p.), Mátyás (27. p.)
Kiállítva cserével: Varga T. ütésért (13. p.)

DOMINO: KOVÁCS Z., Tóth I. 1, BIROS 1, Takács A., Molnár T., Kiss G. 1, Gombos
CSERE: Bereczki 1, JAGER 2, Szívós, Bárány 1, Sugár, Kovács O.
Edző: Kovács István

VASAS: KÓSZ, Vindisch 1, Hesz, Steinemtz Á., Varga II Zs., Varga T., Madaras 1
CSERE: SZÉKELY 1, Vári 1, Varga D., Mátyás 1
Edző: Somossy József

Összesítésben: 2-1 a Vasasnak.

Vasfüggöny vagy negyedik felvonás?

A kérdés, amely foglalkoztatja a Kőérbe kilátogató drukkereket. Sokan vannak - naná, hogy sokan, elvégre a kizárólagos szerződés miatt, ami után csak vasárnap délelőtt láthatunk bajnoki mérkőzéseket a tv2-n - azaz az elődöntőkből, és az eddigi döntőkből, magyarán a leginkább érdeklődésre számon tartott derbikről, a showról írd és mond, kettő, azaz kettő derbit közvetített a csatorna... -, szinte mindenkiről folyik a víz. Meleg van, igazi strandidő - strandpólóidő...

Kovács István áll, nézi fiait, mintha feszültebb lenne a szokásosnál. Azt mondja, már nem tud mit tenni, alapos fejmosást tartott, bízik játékosaiban, nem esik meg velük az a csúfság, hogy 3-0-ra elbukják a finálét. Maradjunk annyiban, az eddigiek erre engednek következtetni...

Somossy József, a totális kontraszt. A Vasas edzője nem áll (ül), nem ideges (nyugodt), nem kellett fejmosást tartania (ő dicsért), ahogy mondta, neki és csapatának itt nincs veszítenivalója. Valóban: kettőből kettőt húzott eddig be az angyalföldi armada, három lehetősége van hát, hogy a révbe érjen. Most itt, a Kőérben (vagy szombaton a Komiban, esetleg vasárnap újra itt) oda juthat.

Vindisch hozza el a labdát, a vendégek indítják az első attakot: Varga Tamás ravasz, bemegy ő is centerbe, így a nagy kavalkádban Gombos marad Steinmetzen. Kicsi az óriáson. Kedden kíméletlenül forgatta be a center az alkalmi védőt. Ezúttal nem megy oda a labda. Nem, mert Varga II Zsolt teszteli Kovács kapust. Az Európa-bajnok tán maga sem tudja hogy, de kiüti a bombát. Sőt, a következőt is! Meg a harmadikat is! Varga Zsolt csak nem tudja felavatni. A túloldalt Molnár a szélen, ő az, ki játékba hozza a társat. Centerben. Legtöbbször neki megy a zsuga a darálóba, ezúttal változik a forgatókönyv: Tóth Imre vívja az öldöklő csatát a bekkel, Varga Zsolttal. Aztán mintha világéletében a középcsatár posztján játszott volna, úgy csavar a kapuba. Bombagól, ezt nem védheti Kósz.

Kovács István tapsol, a gólszerző őrjöng, transzban a Honvéd. Ezúttal transzban a Honvéd!

És extázisban a kapusa is. "Gólya" keze megnyúlik, hátrányban Steinmetz ziccerét, majd Varga Tamás hátsó átlövését is hárítja. Őrület. Már most többet fogott, mint az előző csatában négyszer hét perc alatt...

Persze, jön, jön és jön a Vasas. Jön, mert nem él lehetőségeivel a hazai gárda (előnyben Kiss Gergő pontatlan, azaz Kósz van a helyén) - szinte tálcán kínálja az egyenlítés tényét. Madaras lő, semmi, majd Steinmetz harcol Birossal. Az olimpiai bajnok szerel, Kiszelly lép egyet kifelé, de Bors fúj. Négyes! A Honvéd-kispad talpon, mindhiába. Madaras helyezi be a büntetőt - elő is kerül gyorsan a mintegy tíz méter hosszú piros-kék lobogó.

Aztán eltűnik a süllyesztőben... Jager ugyanis váratlan megoldást választ: középről, habozás nélkül tüzel, s ezzel Kószt is alaposan meglepi.

Első negyed: 2-1. Látszik, ezúttal szó sem lesz holmi kiütésről, egyenlő erők küzdenek a győzelemért. Ez izgalmas, nem vitás.

Ez meg gyönyörű! Székely villan, pattintása eszményi (akciógól!), de Vindisch sem tétováz létszámfölötti helyzetben, góllal bünteti Sugár kiállítását. Pillanatok alatt fordít a Vasas (2-3). Iszonyatos a küzdelem, az utolsó szalmaszálba kapszkodik a Domino: Madaras elorroza ugyan a bejátszást, de nagy-nagy meglepetésre kiállítást fúj a bíró. Most az angyalföldi pad ugrik a magasba, de itt sincs apelláta. Mi lesz még itt, te jó ég?

Bunyó. Sugár és Varga T. hadakozik a víz alatt - a kiállítás páros, de Vargáé végleges. Érdekes.

Bárányt persze nem zavarja az őrület, biztosan húzza be a Mikasát a kapuba (Kószt nem először hagyják kiszolgáltatott helyzetben), majd a negyed végén Biros állítja vissza a hazai előnyt. Na de az előzmények...! A fehér sapkás alakulat kihagyja a fórt, erre fel Heszt is kizavarják. Pillanatok alatt balhéközeli állapotok uralkodnak az uszodában, mindenki reklamál, ember legyen a talpán, ki igazságot tesz közöttük...

Térfélcsere, szikrázó szemekkel, indulatos drukkerekkel - félő, nem lesz sima a derbi. Elmondhatatlanul kemény a két együttes, osztják egymást a játékosok rendesen, szép játékról így természetesen szó sem lehet. Vindisch fölé lövi az előnyt, Madaras négyesét - amit Székely brusztol ki valahogy - Kovács védi, Varga Zsolt pedig a kapufára csavar. Nyom, nyom a Vasas, embert fog a Domino, nem változik az eredmény. Egészen addig, amíg Kiss Gergő nem vág be egy fórt, s addig, amíg Bereczki úgy minden mindegy alapon nem pókhálózza ki a felső sarkot. Elhúz, 6-3-ra elhúz a Domino, fáradni látszik az ellen.

Kovács Zoltán meg parádézik: Székely és Vindisch lövését is fogja hátrányban, tartást adva csapatának.

Az utolsó szünetben Kovács Olivér tűnik fel egyszer csak vérző orral (ami biztos: a harmadik negyed utolsó percében igen kemény csatát vívott Székellyel), többen a fejüket fogják, a dominósok alattomosságot kiabálnak, az orvos rohan, nincs sok köze az eseményeknek a sporthoz.

Na mindegy... - vagyis dehogy mindegy, de mit lehet tenni...?

A Vasas például elkezd pólózni. Az utolsó negyed eleje egyértelműen Somossy csapatáé. Vári helyez laposan Kovács hóna alatt, majd Mátyást hozza kihagyhatatlan helyzetbe. Utolsó erőtartalékait mozgósítva két perc alatt 6-5-re zárkózik fel a Vasas - leírhatatlan a hangulat.

És óriási a pankráció.

Megy a Domino, semmi, indul a Vasas, úgyszintén. Előny. Gombos passzol, Jager lő, gól. Sokat, rendkívül sokat érő találat. Két és fél perc van vissza, nehéz helyzetben a piros-kékek.

A hátralévő percek az ejtések jegyében telnek, Molnár, Varga Zs., és Steinmetz is így próbál érvényre jutni - Kósz és Kovács azonban nyújtózik. Érzi, tudja Somossy is, ez elment - bajnokavatás elhalasztva.

De mikorra?

Mestermérleg

Kovács István: - A védekezésünket emelném ki, ami remek volt, s végre kitűnő kapusteljesítménnyel párosult. Sokkal fegyelmezettebben játszottunk, mint eddig, a játékosok átérezték, mit veszíthetnek, ha ma kikapnak. Természetes, hogy ma keményebben vízilabdáztunk, azt hiszem, senki nem várhatta el, hogy csak úgy hagyjuk a Vasast bajnokságot nyerni. Különben is, ellenfelünk szintén kemény, szoros emberfogást játszott, ami nem tükröződik vissza a kiállítások arányán.

Somossy József: - A mai napon megkaptuk a százkettedik kiállításunkat is a rájátszásban, ráadásul újfent egyik kulcsemberünket büntették végleges kiállítással. Kérem a csapattal szimpatizálókat, hogy jöjjenek ki szombaton a Komjádiba, és segítsenek minket.

Szerintük

Varga I Zsolt: - Természetesen egyik csapat irányába sem vagyok elkötelezett, azaz ne értsenek félre, amikor azt mondom, végre láthattam, milyen az, amikor a Honvéd jól játszik. Molnár Tomiék megint nem voltak hibátlanok, de most érezni lehetett bennük a tüzet, és óriási pluszt kaptak Kovács Gólyától, aki ezúttal remekül védett. Úgy vélem, mostanra pörgött fel a Honvéd, ellentétben a Vasassal, amelyik játékból jött, a BVSC-vel vívott kemény szériából. Ugyanakkor úgy vélem, Madaras Norbiék ma azért veszítettek, mert az emberelőnyöket nem lőtték annyira eredményesen, mint eddig, elsősorban azért, mert a keresztpasszos játékukra láthatóan rákészült a Honvéd. Ami a harcmodort illeti, keményre sikeredett a meccs, de ezzel nincs baj, az talán kicsit túlzás volt, hogy Varga Tomit végleg kiszórták, hiszen később ennél nagyobb ütések is elsikkadtak. Egy biztos, ezzel nyílt lett a párharc, mert a Honvéd elkapta a fonalat - a Vasas sikere attól függ, tud-e újítani.

Vincze Balázs: - A kapu mögött álltam, soha nem néztem még innen mérkőzést, és rendkívül érdekes volt látni, mennyire behergelt, az "életemet nem adom" hangulatban küzdő csapat volt a Honvéd, amelyikre eddig a nyugodt és jó jelző illett. Az döntött, hogy a hazaiak védelme feljavult, Kovács Gólya remekelt, néhány távoli lövést fogott az elején, ami meghozta az önbizalmát, továbbá - ez szintén feltűnt - a blokkok a helyükre kerültek. A Vasasnál sokat számított Varga Tomi kiválása, ő ugyanis jobban leköti a védelmet emberelőnyben, nélküle a többiek csak úgy "toszogatták" a labdát, próbáltak helyet találni, de könnyebb volt szétzilálni őket. Úgy vélem, a Vasassal hátul szintén nem volt baj, Kósz Zolinak fantasztikusan ment újfent, védett hátrányban, távolit, leúszást, ugyanakkor elöl a lövések hatékonysága jelentősen csökkent. Ezek után érdekesnek ígérkezik a folytatás, hiszen nulla-kettőnél elvben a Honvéd volt olyan helyzetben, hogy be kellett volna "tojnia", ehhez képest egy pillanatig nem látszott zavar a játékosain. Azaz, szerintem teljesen nyitott a párharc.
2 Gombos Gábor 0 0 0 2 0 2/0 0 2 1 0
3 Jäger Gábor 2 1 0 1 0 4/2 0 0 0 1
4 Bereczki Miklós 1 1 0 1 0 3/1 1 0 0 1
5 Szívós Márton 0 0 0 0 0 0/0 1 1 0 1
6 Bárány Attila 1 1 0 0 0 2/1 0 0 3 1
7 Kiss Gergely 1 1 1 0 0 3/1 1 1 0 0
8 Kovács Olivér 0 0 0 0 0 0/0 0 0 0 1
9 Molnár Tamás 0 0 1 0 0 1/0 1 0 3 0
10 Takács Attila 0 0 0 1 0 1/0 1 0 0 2
11 Biros Péter 1 3 0 1 0 5/1 2 0 0 1
12 Sugár Sándor 0 1 0 0 0 1/0 0 0 0 3
13 Tóth Imre 1 0 0 0 0 1/1 0 0 0 1
Összesen: 7 8 2 6 0 23/7 7 4 7 12

Kapusteljesítmény. Kovács Zoltán: 16 lövés/11 védés, 69%, 2 labdaszerzés
2 Székely Bulcsú 1 1 0 0 3 5/1 0 1 1 0
3 Madaras Norbert 1 2 0 1 0 4/1 1 1 0 0
4 Mátyás Zoltán 1 0 0 0 0 1/1 1 1 0 3
5 Vindisch Ferenc 1 1 0 0 1 3/1 1 1 1 0
6 Varga Tamás 0 0 0 1 0 1/0 0 0 1 1x
7 Hesz Máté 0 0 0 2 0 2/0 1 1 0 1
8 -
9 Varga Dániel 0 0 0 1 0 1/0 1 0 1 0
10 Vári Attila 1 0 0 0 0 1/1 0 0 0 2
11 Plézer János - - - - - - - - - -
12 Varga II Zsolt 0 5 1 2 0 8/0 0 2 1 0
13 Steinmetz Ádám 0 2 0 0 0 2/0 1 1 4 1
Összesen 5 11 1 7 4 28/5 6 8 9 8

Kapusteljesítmény. Kósz Zoltán: 15 lövés/8 védés, 53 %, 1 labdaszerzés

Csapatstatisztikák. Összes lövés: 23-28 (negyedenként: 4-9, 6-5, 6-7, 7-7). Ráúszás: 2-2. Kontrafault: 2-4

AZ-CSG, Nemzeti Sport 2002.05.17.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK