FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért,döntő, második mérkőzés
A Domino újra eldőlt, avagy lassan készíthetika harmincegyedik piros-kék lobogót
Angyalföldi pólósuli, kiütésa javából

VASAS-PLAKET-DOMINO-BHSE 10-6 (2-1, 2-0, 3-2, 3-3)

Komjádi uszoda, 3000 néző
V: Horváth Cs., Madarasi
Gól - emberelőnyből: 8/5, ill. 9/2
Kipontozódott: Mátyás (26.p.)

VASAS: KÓSZ, VINDISCH 3, Hesz, STEINMETZ Á. 1, Varga II Zs. 1, VARGA T. 3, MADARAS 2
CSERE: Székely, Varga D., Mátyás
Edző: Somossy József

DOMINO: Kovács Z., Tóth I., Biros 1, Takács A. 1, Molnár T., Kiss G. 2, Gombos
CSERE: Bereczki 1, Jäger 1, Szívós, Bárány, Sugár, Kovács O.
Edző: Kovács István

Függöny fel, második felvonás.

A színpad terebélyesebb, a Komjádit hasonlítani is felesleges a Kőérhez. Kint kígyózó, bebocsátásra váró sorok, jön a hír, Széchy mester edzést tart, hétig tilos a bemenet. Kibírjuk valahogy.

Bent már melegítenek az urak. Elszántak, sugárzik róluk a győzni akarás. Odafent, a karzaton megannyi piros-kék (egészen pontosan harminc!) zászló hirdeti a Vasas sikerét. 1989, magyar bajnok: hátulról a kilencedik. A lobogón az angyalföldi tábor szeme, mintha összekulcsolná a kezét benne mindenki, "Uram, add, hogy mellérakhassuk a tizennegyediket!", érződik az óhaj. A pólócsapat, a mentsvár, amely segít a Vasas drukkereinek feledtetni a futballcsapat miatt érzett mély fájdalmukat, amely kimondott ellentétje a milliókat kereső "aranylábú" gárdának: azok sorban bukták el soros meccseiket, eközben Székelyék sorra gázolták el ellenfeleiket, Juhárék kiestek a kupából, Somossy tanítványai nem csak a Magyar Kupát, hanem a Kupagyőztesek Európa Kupáját is bezsebelték. Ők örömet szereztek az értük rajongóknak. Ők igen...

Na de kit érdekel itt a foci? Kit, mikor az uszodákban világszínvonalú produkciót láthat a nagyérdemű. Domino-BHSE. A Vasas mellett a másik nagyágyú, a BL-döntős alakulat, a bajnoki címvédő, amely vasárnap délelőtt odahaza került lépéshátrányba. Három nyert meccsig tart az aranycsata, úgyhogy óriási a tét: 1-1 avagy 2-0? Bárhogy is nézzük, eget rengető a különbség.

Tudja ezt Vári Attila, fáj is a szíve. Ő, a "cséká", a vasasosok legvasasobbja ahelyett, hogy Molnárt vagy Bárányt szorongatná, fullasztaná, vagy éppen a jó barát, Kovács Zoltán kapuját veszélyeztetné, múltkori kiállítása miatt a lelátón kénytelen kiszurkolni a sikert.

"Horváth Csaba és Madarasi Attila" - tudatják nem sokkal a kezdés előtt a csapatokkal a bírók neveit. Előbbi tán nem is meglepő, ám az utóbbi... Egy hete a már-már értékelhetetlen kategóriába tartozó ötös osztályzattal "jutalmazta" őt az ellenőr az elődöntőt követően, így sokakban vetődik fel a kérdés: "Miért pont ő?"

"Nincs más..." - érkezik a frappáns válasz a zsűriből. Ja...

Bemutatás, leírhatatlan hangulat. Csatakiáltásnál úgyszintén. Mi lesz itt, te jó ég?

Biros hozza el a labdát, így a Domino indítja az első támadást. Kialakulnak a párok, máris itt az első meglepetés: Vári helyén nem más, mint Steinmetz Ádám, ő hadakozik Molnárral. És milyen jól! A bejátszást nem is tudja megkaparintani a center, Varga II Zsolt viszi azt el. Iménti jelenet azonban úgy tűnik sok erőt emészt fel az alkalmi bekktől, a másik kapunál ugyanis pont ellene a kontra. Az első lövést Kiss Gergő ereszti el, de Kósz ott folytatja, ahol vasárnap abbahagyta, biztosan üti ki a labdát. Idegesek, Madaras, valamint Gombos is hibázik, hiába no, hatványozottan igaz, nem babra megy a játék.

Negyedik perc, az első villanás: Biros csak egy pillanatra veszi le a szemét Varga Zsoltról, és ez végzetes. A fehér tizenkettes nem habozik sokat, úgy hétről suhint órásit - lapos lövése becsúszik Kovács mellett a kapuba.

Az edzők a helyükön, mintha mi sem történt volna. Fél perc múlva az eredményről is ugyanazt mondhatjuk: Takács lóbál, lóbál, még mindig lóbál, majd a Vindischről leválló Birost hozza helyzetbe. Olimpiai bajnok az olimpiai bajnokkal szemtől szemben. A Kőérben Kósz megfogta a ziccert, most nincs esélye. Egyenlít a Honvéd, őrületes a küzdelem.

Kovács Vindisch próbálkozását fogja, Kósz pedig Biros fórból leadott löketét hatástalanítja. De hogy! Bámulatos reflexszről tesz tanúbizonyosságot, nem először, és nem is utoljára. Az ellentámadás is a Vasas híveit boldogítja: Steinmetzen a szálfa termetű szélső, Gombos marad. Ki ismeri az erőviszonyokat, tudja mi következet... A center (ezen a meccsen bekk-center) beforgat, és totális helyzetbe kerül. Gólja zárja az első hét percet, zeng-zúg is a Vasas-tábor.

A második negyed maga a rémálom a Domino számára: négy, azaz négy előny a parlagon! Lukszus. Jägernek rossz a passz, Sugár mellétrafál. A bíróktól is esélyt kap a címvédő, hisz angyalföldi fór kellős közepén szórják ki Heszt (valljuk meg, ritka az ilyen ítélet, nem véletlenül reklomál Somossy Horváth játékvezetőnél...), de hiába kér időt az egyre nyugtalanabb Kovács mester, csapata nem játszik jól. Biros elnézős lövése a kapufán csattan, Sugár pedig sokadjára jár pórul. Egész egyszerűen nem tud mit kezdeni Kósszal. "Táncolj, Csita!" - szól füleket süketítően a piros-kék színekben pompázó angyalföldi kórus, éltetvén a meccs egyik hősét. A másik Varga Tamás. Mr. Őserő két emberfórt is bezúdít: egyet a bal alsóba, egyet a bal fölsőbe. Kivételes lövőkézség, kivételes kéz. És szélsőséges eredmény a szünetben: 4-1 a Vasasnak, úgy, hogy ebben a periódusban írd és mondd, mindössze kétszer lő kapura a piros-kék armada!

Fel lehet-e állni a padlóról?

Nem úgy tűnik... Nem, mert a hazaiak parádéznak. Látszik, élvezik a pólót, élvezik, hogy a közönség nagyobbik része őket buzdítja. Bereczki nagy nehezen szépít ugyan (a nagy fel-le úszásban igencsak elfeledkeznek róla), de egy gólra kettő a Vasas válasza. Vindisch-Madaras-Vindisch a labda útja, végállomás pedig a bal felső sarok (a harmadik akciógól!), majd újra a Plaket 5-ös sapkás, egykoron gyorsúszásban jeleskedő pólósáé a főszerep - kettős fórban kíméletlen. 6-2 - ez eldőlt. El, mert a Honvédnak nem megy, a Vasas meg szárnyal, mit szárnyal, világklasszis telejsítménnyel rukkol elő.

Takács, majd Madaras helyez a kapuba, már csak egy negyed, óriási a különbség.

A végső támadás - megy előre a Domino. Egy perc alatt Kiss Gergő dupláz (7-5), Somossy ugrik is, tudja, most kell megfogni a meccset. És megfogják. De nagyon! Madaras, Vindisch és Varga Tamás is túljár Kovács Zoltán eszén (szegény kapusnak ugyanúgy nem megy, mint az első derbin Pellének), bizony, nincs egy súlycsoportban a két együttes.

"Pólósuli, pólósuli!" - üvölti a tizenharmadik kerületi szurkolósereg, s ez a kijelentés tökéletesen illik a produkcióra. Jäger találata semmin sem változtat, maximum az újra parádásan védő Kósz statisztikáját rontja kissé (amit ma is művelt?), de a kapus is mosolyog. Mit érdekli őt a staisztika...

Letört Domino-pólósok, és eksztázisban lévő Vasas-játékosok kászálódnak ki a vízből (micsoda kontraszt...) - miközben a győztes csapatért szorító had nem mozdul. Énekel, egyenként élteti a hősöket, kik csütörtökön a vasfüggönyt is leereszthetik. A történtek után nem is lenne meglepő, ha csak három felvonásos lenne az aranycsata...

Mestermérleg:

Somossy József: - Higgadtan, okosan, elegánsan játszottunk. Hogy a csapatszerkezet milyen erős, arra bizonyíték: simán elviseltük Vári Attila hiányát. Persze a róka ott van a fa tövében, vigyáznunk kell a sajtra.

Kovács István: - Mit mondhatnék? Hét gólt kaptunk távolról, rosszabbul ment, mint két nappal ezelőtt. Azért nem adjuk fel.

Szerintük

Fodor Rajmund: - Jó és korrekt volt a játékvezetés, ezt illik bevezetésképpen leszögezni. A mérkőzést két részre bontanám, az első három negyedre meg az utolsóra. Háromszor hét perc alatt a Vasas játékosai mindössze két komolyabb hibát követtek el a védekezésben: amikor szabadon hagyták Biros Petit, és amikor egy elhibázott megúszásból lekontrázták őket. Ennyit és nem többet, ami egyben kritika a honvédosokra nézve, hiszen nem kényszerítették hibára ellenfelüket. A negyedik rész már adok-kapok volt, ekkor a Honvéd kijött szoros emberfogásra, mást nem is tehetett, de a Vasas még ekkor is be tudta adni a labdát centerbe, s kapott újabb emberelőnyöket. A kapusokról annyit, hogy mind Pelle Balázs, mind Kovács Zoli tud sokkal, de sokkal jobban védeni, érthetetlen, miért nem megy nekik - ugyanakkor Kósz Zoli szokás szerint remekelt. A Honvédon látszik, hogy azon van, mindenképpen felkeljen a padlóról, ám játékosai nem lelik az úgynevezett momentumot. Kérdés, hogy a Vasas - amelynek pólósai szintén nem gépek - engedi-e, hogy elkapják a gépszíjat.

Varga I Zsolt: - A mérkőzést alapvetően a két kapus közti különbség döntötte el, Kósz Zoli ugyanis remekelt, míg Kovács "Gólyát" sikerült úgymond kilyukasztani. Meglátásom szerint a Honvéd rendkívüli módon kapkodott, ami az emberelőnyöknél mutatkozott meg igazán, a meccs első felében például három-négy fórnál le sem jött a balkezesig, azaz Kiss Gergőig a labda. Éles kontraszt, hogy a Vasas eközben rendkívül higgadtan járatta a labdát, a pontos keresztpasszokkal simán helyzeteket tudott teremteni, amit többnyire értékesített is - őszintén szólva, néhány akciójukat tényleg élmény volt nézni. Hogy feltámadhat-e a Honvéd ezután, azt nem tudom: talán kérdezzék meg a BVSC-seket, hogyan kell ilyenkor felpörögni és felállni a padlóról. Mert most a honvédosokban abszolút nem éreztem az igazi tüzet, örültek a góloknál, de nem úgy, ahogy azok szoktak, akikben van erő és átütőerő. Vagyis mindaz, ami Székely Csucsuékat jellemezte ezen a meccsen.
2 Székely Bulcsú 0 1 0 1 0 2/2 1 1 1 1
3 Madaras Norbert 2 0 1 0 1 4/2 0 1 0 1
4 Mátyás Zoltán 0 0 0 0 0 0/0 0 1 0 3
5 Vindisch Ferenc 3 2 0 0 0 5/3 1 0 0 0
6 Varga Tamás 3 0 0 0 0 3/3 1 2 1 1
7 Hesz Máté 0 1 0 2 0 3/0 0 0 1 1
8 -
9 Varga Dániel 0 0 0 0 0 0/0 2 0 0 0
10 -
11 Plézer János - - - - - - - - - -
12 Varga Zsolt 1 1 0 0 0 2/1 2 1 0 2
13 Steinmetz Ádám 1 0 0 0 0 1/0 0 2 5 1
Összesen: 10 5 1 3 1 20/10 7 8 8 10

Kapusteljesítmény. Kósz Zoltán: 12 lövés/6 védés, 50%, 1 labdaszerzés
2 Gombos Gábor 0 0 0 2 0 2/0 0 0 0 0
3 Jäger Gábor 1 0 0 0 0 1/1 0 0 0 1
4 Bereczki Miklós 1 0 0 0 0 1/1 0 0 0 0
5 Szívós Márton 0 0 0 0 0 0/0 1 0 0 0
6 Bárány Attila 0 0 0 0 0 0/0 0 1 3 2
7 Kiss Gergely 2 3 0 0 0 5/2 1 1 1 1
8 Kovács Olivér - - - - - - - - - -
9 Molnár Tamás 0 0 0 0 0 0/0 1 0 2 2
10 Takács Attila 1 0 1 2 0 4/1 0 3 0 1
11 Biros Péter 1 1 1 1 0 4/1 0 0 0 1
12 Sugár Sándor 0 1 0 1 1 3/0 0 0 0 1
13 Tóth Imre 0 1 0 1 0 2/0 0 2 1 0
Összesen: 6 6 2 7 1 22/6 3 7 7 9

Kapusteljesítmény. Kovács Zoltán: 15 lövés/5 védés, 33%, 1 labdaszerzés

Csapatstatisztikák. Összes lövés: 20-22 (negyedenként: 6-4, 3-4, 7-6, 4-8). Ráúszás: 3-1. Kontrafault: 3-2

AZ-CSG, Nemzeti Sport 2002.05.15.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK