FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért,elődöntő, hatodik mérkőzés
A Vasas a befutó

BVSC-BRENDON-VASAS-PLAKET 5-7 (1-3, 1-2, 2-1, 1-1)

Szőnyi út, 2000 néző. V: Marjay, Kiszelly
Gól - emberlőnyből: 11/4, ill. 8/4
Négyméteresből: 1/0, ill. 1/1
Kipontozódott: Gór-Nagy (9. p.), Mátyás (18. p.), Németh I Zs (25. p.)

BVSC: Szécsi, Vincze 2, Mészáros Cs., Ibolya, Gór-Nagy, Varjas, Császár 1
CSERE: Decker, Zoufal 1, Petik 1, Fülöp, Kis G., Németh I Zs.
Edző: Gerendás György

VASAS: Kósz, Hesz, Varga II Zs. 2, Varga T., Vári, Vindisch, Madaras 2
CSERE: Székely 1, Mátyás 1, Varga D., Steinmetz Á. 1
Edző: Somossy József

A nyolc pont eléréséig tartó párharc végeredménye: 9-7 a Vasas javára.

Az uszodafeljáró is megtelik, onnan, az ablakon keresztül bámulnak befelé az emberek, mint szegény gyerekek a péküzletbe. Nagy kérdés, mit tudnak bent kisütni. Az előzmények - meg egyáltalán, a jobb játékosállomány - a Vasas mellett szólnak. Idén négy derbit vívott egymással a két egylet itt, a Szőnyi úton, és a BVSC saját medencéjében még képtelen volt legyőzni ellenlábasát. Amely 2001-ben, hazai együttesek ellen csak a Komjádiban veszített, más hazájában egyszer sem.

Néhány ismerkedő szerelés és bemelegítő kontrafault után a Vasasé az indítás, Madaras gyönyörűen berakja az első emberelőnyt. Vincze kapufáját és Székely ravaszkodását két eredménytelen hazai akció követi, közte egy mellécsorgó Madaras-pöccintéssel, majd Székely spriccel el, és lő hatalmas gólt, a labda a lécről vágódik be, Szécsinek esélye sincs. Egy nagy nehezen kibrusztolt előnyből aztán beköszön a BVSC is - Zoufal leli meg a rést -, ám erre rögvest válaszol a Vasas, hiszen Steinmetz négyest érően forgat, Madaras meg higgadtan pattint (1-3). Hét perc alapján úgy fest, a védekezését végsőkig agresszívvé fokozó, a centert négy méteren tartó KEK-győztes vasakarata érvényesül, a vasutasok helyzetig sem jutnak a darálóban.

Néhány centin múlik a második negyed első akciója: ennyivel marad le Császár a ráúszásnál, és ennyivel megy lejjebb Mátyás labdája előnyben, hogy bezúduljon a felső lécről. Szécsi a mennyezetet kémleli, nemkülönben Kósz a másik oldalon: ott sem múlik sokon, hogy fogja Vincze fórban érkező lövését. Majd vált a kép: Szécsi a következő hátrányban odaér Varga Tamás löketére, de Kósz is Varjas négyméteresére. Sőt, nemsokára - szédületes bravúrral - Fülöp bombáját tolja a felső lécre, egyszersmind a vasutasok fórját "csonkavágányra". A Vasasnak elég egy lehetőség, Varga Zsolt inkább érzéssel mint erővel megpattintott labdája harmonikusan landol a hosszú felsőben. Varjas inkább ösztönösen lövi laposan, Kósz odaér (egymás után három hátrányban hárít a hálóőr!), Székely fordul, és zsenialitásának "manifesztálódásához" nem kell sok, víz alól megejtett labdáját Szécsi csak nézi, az azonban melléhull (2-5).

A harmadik negyed sem a BVSC jegyében zajlik, újabb előny megy gallyra (Kósz pontosan tudja, hová céloz Vincze, hisz két kézzel ér oda), aztán Petik forgácsolja a lécet egy lefordulásjellegű támadásból. Eközben az angyalföldiek nyugodtan tesznek-vesznek, nem rohannak, közte háromnál felesleges idegeskedni. S minthogy erejükből olyan villanásokra is futja, mint a védője által elengedett Steinmetz tolása a kirontó Szécsi mellett (a sárga gömb méltóságteljesen libeg a vonal mögé), lezárulóban a saga hatodik fejezete. Pláne, hogy Steinmetz leszed egy bejátszást, amivel a sokadik BVSC-fórt teszi tönkre, később Kósz nem hajlandó elsüllyedni Császár hatodik lóbájára sem. Hogy mégsem megy el a hajó (azaz a vonat), az néhány váratlan kontrafaulton (az egyikből Varga Zs. ráadásul betalál), egy gyors ellenakción, plusz egy váratlan emberfóron múlik (Vincze kétszer is). Ez kapásból megfelezi a Vasas becsülettel megharcolt, négyfás előnyét, a vendégek lelkiállapotát mindenesetre jól tükrözi, hogy Hesz Szécsibe törli az emberelőnyt, azaz marad izgalom a hajrára (4-6).

Olyannyira, hogy Császár mindjárt az elején belátható különbségen belülre lopja csapatát egy emberelőnyből (5-6), innentől aligha lesz bármi is szent a cél érdekében, avagy kezdenek megnyílni a poklok kapui. És az angyalföldiekre átragad az őrület, elrontják a fórt, majd Madaras egy visszaszerzett labdát kihagyhatatlan helyzetből Szécsibe ver. Becsületére legyen mondva, visszateker, és ő szereli a centert, aztán Varga Zsolt saját kezűleg értékesíti a kiharcolt előnyt (5-7). Szécsi mindazonáltal elemében van, fogja Vindisch ziccerét, társai azonban rosszul komponálnak elöl, a centerekben nincs elég erő. Három perc van hátra, de itt már semmi sem érvényes. Szögletnél úszna meg Vincze, hagynák a bírók, aztán mégis a kornerre szavaznak. Kisvártatva a labda Vári elé vágódik a lécről, Szécsi sehol, a bekk azonban kapufára nyomja - fél méterről. A közönség sikolt, ordít és hörög. Van, aki egyszerre a hármat... (Gyarmati Dezső csak az ujját emeli fel a vízben zajló csatajelenetek csúcsán: "Ebből tömegverekedés lesz. Lehet, hogy nem itt, de a közeljövőben várhatóan.")

Zoufal pattintása valamelyest higgaszt a lelátón - elvégre fórban kapufára lő, oda a felzárkózás sansza, másfél perccel a vége előtt marad az 5-7. Marjay aztán egy perccel a duda előtt pontot tesz a meccsre, most a BVSC ellen ítél kontrát, jóllehet nem ezen múlik, hogy a vasutasok hat év után először lemaradnak a fináléról.

Egyszerűen jobb a Vasas.

Ráadásul minden mellette szólt.

Mestermérleg

Gerendás György: - Szeretném megköszönni a játékvezetőknek a korrekt bíráskodást, a Vasasnak a kemény, sportszerű küzdelmet, a játékosaimnak pedig ezt a fantasztikus helytállást. Bár a jelen nem ezt sugallja, a jövő mindenképpen az övék, és ezt akár hajlandó vagyok írásba is adni.

Somossy József: - A harmadik negyed közepére szerzett négygólos előny mutatja a csapat erejét. Az utána történtek pedig azt, hogy milyen iszonyatos idegfeszültséget jelent ez a szezon, amelynek során nekünk mindig, mindenütt győznünk kell és kellett.

CSG, Nemzeti Sport 2002.05.08.

A Vasas lenyomta a BVSC-t

A Vasas lesz a Honvéd ellenfele a Dreher Kupáért zajló vízilabda-bajnokság vasárnap kezdődő döntőjében, miután a keddi, utolsó összecsapást két góllal nyerte a BVSC ellen a Szőnyi úton.

Elődöntő: BVSC-Vasas 5-7 (1-3, 1-2, 2-1, 1-1)

Pattanásig feszült hangulatban, zsúfolt lelátó előtt kezdődött a fináléba kerülést eldöntő csata. Eleinte a Vasas akarata érvényesült, s a második játékrész kezdetén már 4-1-re vezetett az esélyesebb vendég csapat.

Vincze Balázs ezt követően még szépített ugyan (2-4), de ezután a BVSC több mint 11 percen keresztül nem tudott módosítani az eredményen, pedig ötször(!) játszhatott emberelőnyben és még egy 4 m-est is lőhetett. Természetesen a Vasas kihasználta ellenfele totális megtorpanását és a harmadik 7 perc közepén már 6-2 volt az állás a javára.

Ekkor mindenki sima vendégsikert könyvelt el, de feltámadt a vasutascsapat és gyors egymásutánban 3 gólt lőtt, egy találatra csökkentve tetemes hátrányát (5-6). A végén azonban hiába védett szenzációsan a hazai kapuban Szécsi, Varga Zs. egy létszámfölényes helyzetet kihasznált, és eldöntötte a továbbjutás sorsát (5-7).

Ezzel kialakult az előzetesen is sokak által megjósolt álomfinálé a címvédő Honvéd és a friss KEK-győztes Vasas között. Mindkét együttesben három-három olimpiai bajnok játszik, így várható, hogy a világ talán legszínvonalasabb bajnoki döntője következik.

A Dreher Kupáért zajló bajnokság döntőjének három győzelemig tartó sorozata vasárnap 11 órakor a Kőér utcában kezdődik, a további találkozók dátumai: május 14., 16., és amennyiben szükség van rá, akkor 18. és 19.

Népszabadság 2002.05.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK