FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért
Maraton életre, halálra
Vasutasok, szalmaszálon

Elődöntő, ötödik mérkőzés

Vasas-Plaket--BVSC-Brendon 9-10 (3-2, 2-2, 2-2, 2-4)

A mérkőzés osztályzata: 4
Komjádi uszoda, 500 néző
V: Marjay, Kiszelly
Gól - emberelőnyből: 11/6, ill. 9/5
Négyméteresből: -, ill. 2/1
Kipontozódott: Mátyás (17. p.)

Vasas: KÓSZ, Hesz, VARGA II ZS. 3, MÁTYÁS 1, Varga T. 1, Vindisch, MADARAS 3
Csere: Székely, Varga D., Vári, Steinmetz Á.
Edző: Somossy József

BVSC: SZÉCSI, VARJAS 2, Mészáros 1, Gór-Nagy 1, IBOLYA 2, VINCZE 3, CSÁSZÁR 1
Csere: Kis G., Németh I Zs., Petik, Decker, Zoufal, Fülöp
Edző: Gerendás György

A nyolc pont eléréséig tartó párharc állása: 7-7

Ez már nem öltött annyira kedélyes jelleget. Gerendás György nem vitt sört a Vasas-tábornak, mint szombaton (kielégítve az angyalföldi drukkerek ez irányú, rigmusba foglalt vágyait). A meccs után pedig elmaradtak a mosolyokkal kísért, a szálak elvarrását szolgáló baráti megjegyzések, mi több, néhány játékos kemény szócsatába bonyolódott a parton.

Hogy a fejek vörösebbek voltak a szokványosnál, az nem csupán az átlagon felüli harc okán t?nt érthetőnek: mi tagadás, kevesen számítottak arra, hogy a KEK-győztes három, rendkívül magabiztos sikerét követően - három- és négygólos győzelem idegenben, egy sima kettes otthon - fordulhat a kocka. Csakhogy az efféle szériáknál minden megtörténhet, még az is, hogy épp a legegyértelm?bb Vasas-diadal után tizenhét órával a BVSC belekapaszkodik az utolsó szalmaszálba.

Ehhez kellett az is, hogy a most hazai vizekben tempózó angyalföldiek szombaton megcsodált, tökéletes játéka valamelyest "erodálódjon". Mert bár a BVSC legutóbb is jól állt a harmadik negyed harmadánál - akkor 4-4 volt, most 5-5 -, a hajrát sokkal jobban bírták Vargáék. Vasárnap délelőtt másképp történt. Rendkívül változatos játék zajlott a vízben, az első részben a Vasas előnyökből szerzett egygólos vezetést, és ezt az utolsó felvonásig meg is őrizte. Megugrania egyszer sem sikerült, sőt inkább a vendégek ehették a kefét, hiszen többször is egyenlítettek - nem utolsósorban Szécsinek köszönhetően, aki nem csupán remekül védett, de rendkívüli hatékonysággal szerelgette a centereket is -, a vezetést azonban sohasem tudták megszerezni. Előfordult, hogy például egy kivédekezett, két lövést is "tartalmazó" hátrány végén Varga Tamás hétről, egyenlő létszámnál lőtt egy kapufás pipát (6-5) - más kérdés, hogy ez sem törte meg a BVSC-seket, no és az sem, hogy Petik kisvártatva négyméterest hibázott (tegyük hozzá, ehhez a büntetőhöz érdemtelenül jutottak a látogatók, avagy az Úr, de legalábbis Kósz Zoltán keze igen hosszú...).

Istenigazából akkor látszott eldőlni a parti, midőn az utolsó előtti periódus vége felé Zoufalt azért küldték ki, amiért ritkán szokás (amúgy joggal: támadásra indulva, saját kapuja előtt túlzottan látványosan rodeózott Steinmetz fején), Madaras pedig hasonló precizitással célzott, mint egy nappal korábban. S miután a záró rész elején Mészáros mellé vágta a labdát fórban, Varga Zsolt viszont tökéletesen helyezte, 4:50-nel a befejezés előtt a döntő küszöbére értek piros-kékek (8-6). Akik támadhattak még egyet a plusz háromért, ezen akció azonban nem hozott különösebb eredményt, nem úgy Petik víz alatt bujkálása: felbukkanása rossz váltások láncolatát indította el a Vasas-védelemben, Vincze üresen maradt a szélen, és a rutinos irányító nem tévesztett.

Ettől fogva aztán hatványozott őrület ülte meg a medencét: hiába vetette be teljes centerarzenálját Somossy József, a játékvezetők már nem voltak hajlandóak labda nélkül kiállítást fújni (az első negyedben elég sok gyömöszölést büntettek anélkül kiállítással Kiszellyék, hogy a labda a környéken járt volna, most nem sípoltak, holott ekkoriban a vendégek keménységéhez képest a vasbeton habszivacsnak hatott). Ugyanakkor a BVSC két ízben is úgy került előnybe, hogy a kintiek odapöttyintették a labdát a center elé - egyszersmind az is tény, hogy a besegítő védő mindkétszer az "ütemhatáron" érkezve segített a szerelésben. Kettőből legalább egyet el szoktak engedni (olykor a másikat is), ezúttal egyiknél sem intettek tovább, és e "kései órán" Varjasnak és Mészárosnak is helyén volt a szíve (8-9).

Ezzel mégsem gurult be a zuglói gyors, Varga Zsolt ugyanis egy egészen zseniális svédcsavarral, 22 másodperccel a befejezés előtt megadta a hosszabbítás esélyét együttesének. Az ilyenkor alkalmazott, torokszorító védekezés okán egy távoli lövés hozhatott volna üdvösséget a BVSC-nek - mint egy hete, Vincze jóvoltából -, ehelyett egy váratlan, de ugyancsak pazar villanás döntött: Varga Tamás egy pillanatra vette le a kezét centerben Ibolyáról, aki van olyan klasszis, hogy bepöccintse az eléhulló labdát. Nem volt akármi: a meccsből négy másodperc maradt.

A párharcból viszont négyszer hét perc, amelynek során a két gárda kedden, a Szőnyi úton eldönti, melyikük vív finálét a Honvéddal. Tekintettel arra, hogy a lefújást követően "kitört" egy kevésbé fennkölt anyák napja, garantált, hogy a hatodik összecsapásra illik a meghatározás: maraton életre-halálra.

Mestermérleg:

Somossy József: - Alkalmazkodnunk kell a körülményekhez.

Gerendás György: - Ma jobban lőttük a fórokat, és akciógólokat is sikerült szereznünk.

CSG, Nemzeti Sport 2002.05.06.

Válasz nélkül
Holnap újra BVSC-Vasas

Ki lesz a Domino ellenfele, vagy kihasználják az összes mérkőzés lehetőségét a csapatok. Ez volt a kérdés a Vasas-BVSC vízilabda bajnoki elődöntő ötödik mérkőzésén a Komjádi uszodában.

A válaszra sokáig várni kellett, egyik csapat sem tudott nagyobb előnyre szert tenni. A Vasas vezetett, a BVSC egyenlített. Persze nem volt minden ilyen egyszerű, keményen meg kellett küzdeni egy-egy találatért. Így érkeztünk el az utolsó negyedhez, amikor Varga Zsolt két gólra növelte az angyalföldi előnyt. Ám ekkor felgyorsultak az események. Vincze meg-úszás után, Varjas előnyből volt eredményes és Mészáros is betalált, így máris a BVSC állt nyerésre. Húsz másodperccel a vége előtt Varga Tamás még kiegyenlített egy csavargóllal, ám a túloldalon Ibolya négy másodperccel a lefújás előtt visszaadta az esélyt csapatának a döntőbe jutáshoz. Az összecsapást 10-9-re nyerte a BVSC, ezzel az elődöntő nyolc pontig tartó párharca 7-7-re áll. A mindent eldöntő találkozóra kedden kerül sor.


Szoros emberfogás

- Az öt mérkőzés alatt a kiállítási arány 53:37, a négyesek száma 7:1 a BVSC javára, míg az akciógólok 26-8 a Vasas javára - Somossy József, a Vasas mestere csak ennyit akart mondani.

- A Vasas nagyon hajtott az öt meccs során, ma sikerült felvenni ezt a tempót és talán egy kicsit jobban is akartunk - nyilatkozta Gerendás György, a vasutasok edzője.

Buda Balázs, A színes Sport 2002.05.06.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK