FONTOS


 

Van, aki forrón szereti
Elődöntő, harmadik mérkőzés

Vasas-Plaket BVSC-Brendon 8--6 (2--1, 2--3, 2--0, 2--2)

A mérkőzés osztályzata: 3
Komjádi uszoda, 800 néző
V: Juhász, Madarasi
Gól -- emberelőnyből: 7/2, ill. 8/4
Négyméteresből: --, ill. 1/1
Kipontozódott: Mátyás (15. p.)

VASAS: Németh II Zs., HESZ 2, Varga II Zs., Mátyás, Varga T. 1, VINDISCH 2, SZÉKELY 1
Csere: Steinmetz Á. 1, Madaras 1, Vári, Varga D.
Edző: Somossy József

BVSC: SZÉCSI, Varjas, MÉSZÁROS 1, Gór-Nagy 1, Kis G., Vincze 1, Császár 1
Csere: Petik, Németh I Zs. 1, Fülöp, Ibolya, Zoufal 1, Szűcs
Edző: Gerendás György

A nyolc pont eléréséig tartó párharc állása: 5--5

Kis Gábor nehezen találta a kaput: előbb csavarva, majd kifordulva lőtt mellé centerből, szemközt Mészáros és Varga Tamás gyúrta egymást igen látványosan, igaz, a Vasas centere harmadjára sem jutott lövéshez. Hesz igen: őt speciel otthagyták -- inkább a bejátszásra figyelt a védő --, be is vágta a rövidbe a labdát. Hamar egyenlítettek a vendégek, Gór-Nagy igen biztosan varrta be az előnyt. Ugyanez nem sikerült az angyalföldieknek, lövés nélkül ment el a fórjuk (a lehulló labda nyomán támadt zsongásban Szécsi és Székely perlekedett egy sort, félretéve válogatottbéli emlékeiket). Hesz viszont továbbra is termelt, akárcsak az első akciónál, újfent egy védett lövést követően, másodjára kegyetlenül besuvasztotta a labdát Szécsi válla fölé: a hely ugyanaz volt, csak az időzítés különbözött, elvégre a negyedből öt másodperc maradt (2--1).

Vindisch elpattintott előnye vezette be a második részt, majd Kis valamelyest jobb helyzetből próbálkozhatott, miután némi közelharc után üresbe verekedte magát. Meglepődhetett, elvégre most is föléverte a labdát három méterről. Szemközt Varga Tamásnak emberrel is ment a centerezés, habár a csavar "sportértékéből" némiképp levon, hogy Császár lógott rajta, a balkezes szélső pedig túlzottan madárcsontú a Varga-féle hegyomlások megfékezéséhez. Mészáros viszont a következő fórnál bebizonyította, nem kell nagyon kiemelkedni egy pontos lövéshez, elég a jó kéz és a rutin. Madaras hagyományosan, fentről tüzelt, megvárva, míg Szécsi elsüllyed -- a kapus később Varga Dániel megúszásánál döntött úgy, nem véd, inkább szerel, s ezt sikerült is kiviteleznie. S minthogy a hazaiak nem osztották szét az embereket, holott kiegészültek egy kivédekezett hátrányt követően, Zoufal zavartalanul pattinthatott. A hazai kapus nem érezte ezt a lövésfajtát, elvégre a következő hátránynál sem tudta zárni a hóna alatti részt a másik Németh bombájánál (4--4).

Somossy vette a lapot, és a második félidőre Kószt küldte be, aki rögvest egy parádés védéssel jelezte -- hátrányban --, "hidegen" is megy neki. Szécsire sem lehetett panasz, Madaras előnyben elengedett labdájára ért oda, később Varga Tamás "ziccerféleségét" is kinyomta. Eztán Madaras segített be hátul, Császár keresztpasszát húzta le, holott Vincze ziccerben várta a labdát, utána Szécsi védte Varga csavarját. Madaras belöbböléséről viszont centikkel lemaradt, így Székely húzhatott s dumálhatott olimpiai bajnoktársának. Steinmetz nem szólt, ő csak húzott -- szóltak ellenben a BVSC-sek, állítólag két méteren belülről akciózott az ellenfél, Madarasi játékvezetőt nem hatották meg. A bíró később egy szabaddobást rendelt vissza kétszer is, így Ibolya előnye elfogyott, Gerendás a játékvezetői pulpitust verte dühében (joggal), ettől még kétfás előnnyel fordult az utolsó hét percre a Vasas (6--4).

Lehetett volna több is, ám a negyedindító előnynél Varga Zsolt labdáját megint lenyelte Szécsi -- a BVSC azonban szintén elpackázta a maga fórját, elvégre Varjas épphogy eltalálta a bal kapufát. Vindisch is: csakhogy az ő lövése bevágódott a felső lécről, ami a "mecsoda különbség" kategóriája, és ez akár az eredményre is vonatkoztatható megállapítás. Különösen, hogy a szőke "rongykezű" nemsokára az emberelőnyt is besimította (8--4). Szétesett a BVSC, amiről rossz centerbejátszások, továbbá egy blokkba törült fór tanúskodott. Hogy a Vasas is, arról egy szintén nem túl eredetien megjátszott létszámfölényes helyzet, továbbá átellenben Vincze négyméterese. Hogy a bírók is, arról egy annullált gól (Gerendás ezen már kifeküdt, szó szerint, elvégre a partra dőlve nézte végig az eseményözönt): Gór-Nagy zörgetett, Juhász belefújt, s ítélt emberelőnyt a vendégeknek, amit Császár azért értékesített. Más kérdés, hogy az így elvesztegetett 15 másodperc sokat már nem számított -- az már inkább, hogy egyre jobban vicsorogtak egymásra a játékosok, továbbá az edzők is mind nehezebben őrizték meg hidegvérüket. Minthogy két mérkőzés még legalább hátra van, biztosak lehetünk benne, előbb-utóbb hőforrássá alakul át a még oly hűs vizűnek tetsző medence...

Mestermérleg:

Somossy József: -- Döntőnek bizonyult, hogy hat akciógólunkra a BVSC csak emberelőnyökből tudott válaszolni.

Gerendás György: -- Sikerült arra a Madarasira bízni ennek az elődöntőnek a levezetését, aki másfél hónapja, a Honvéd elleni mérkőzésünkön kettes osztályzatot kapott az ellenőrtől. Köszönjük annak, aki őt választotta...

CSG, Nemzeti Sport 2002.05.03.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK