FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért
Biros négyszer köszönt be
BHSE: nagymesteri matt

Elődöntő, második mérkőzés

FTC-VMAX--DOMINO-BHSE 5--9 (2--5, 0--0, 2--3, 1--1)

A mérkőzés osztályzata: 3
Népliget, 400 néző
V: Marjay, Bors
Gól -- emberelőnyből: 13/2, ill. 6/3
Négyméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Bereczki (19. p.), Jäger (25. p.), Takács I A. (28. p.)
Kiállítva -- cserével: Tóth I. (szövegért)

FTC: Sostar, Katonás 2, Nyéki, Takács II A., Tóth L. 1, Lehmann 2, Tiba
CSERE: Paján, Vogel, Hosnyánszky, Szirányi
Edző: Gyöngyösi András

DOMINO: PELLE, Tóth I., BIROS 4, Takács I. A., Molnár T. 1, Kiss G. 1, GOMBOS 1
CSERE: Bárány 1, Jäger, Bereczki, Sugár, Szívós 1, Kovács O.
Edző: Kovács István

A nyolc pont eléréséig tartó párharc végeredménye: 8--0 a Honvéd javára

Sakkban tartja a Domino a Fradit -- kérdés, a mattot is beviszik-e Kovács mester tanítványai. Maradjunk annyiban, rendkívül jók erre nézvést az esélyük, elvégre nem egy, nem is két, hanem négy parti áll rendelkezésükre. A 6--0-s pontelőny akár nyugalmat is adhatna a bajnoki címvédőnek, de nem, Molnárék a fejükbe vették: itt, a Ligetben mozgatják úgy a bábokat, hogy diadalittasan zárják a csatát.

"Nem érdekel, nem adjuk fel! Igenis, minimum még egyszer le fogjuk győzni a Honvédot!" -- szól a másik oldal egyik jeles képviselője (Nyéki), magyarán a békés remi kivételével minden benne van a pakliban.

A Ferencváros kapujában meg az elnök úr, a szerb elnök úr, Alakszandar Sostar, aki éppen pályafutásának néhány meccses meghosszabbításáért küzd -- első ízben óbecsei exklubtársa, Molnár Tamás ellen. Sikertelenül. Válogatottunk centere egy kontrát fejez be elsőrangúan (az első vendégtámadás), leheletfinoman csavar Lehmann mellől. A túloldalt Pelle Nyéki és Takács lövését is biztosan üti maga elé, a nyitás tehát a Dominóé.

A folytatásban a centerek viszik a prímet. Molnár, majd Tóth László harcol ki négyméterest -- a két Gergő, Kiss, illetve Katonás a kíméletlen ítélet-végrehajtó. Felocsúdni sincs idő, hiszen egymást követik a jobbnál jobb mozzanatok: egymásra sem néz a Biros--Kiss duó, látszik, olvasnak a másik gondolataiból (1--3), de Lehmann vízre pattintása mellett sem mehetünk el szó nélkül (2--3). Mégis az első negyed egyértelműen a Honvéd reményeit látszik megvalósítani, s ebben, legyünk őszinték, nem kis szerepük van a Fradi pólósainak. Idegesek, nagyon idegesek a hazaiak, hiszen mi másnak tudnánk be, hogy két egymást követő támadásnál is kettős fórt hagynak parlagon. Próbálkozik Katonás, Nyéki, semmi. A másodiknál eddig sem jutnak, a keresztpassz az éppen visszajövő fekete sapkás "ölébe" hull...

Hátul sem remekelnek a zöldek: szegény Paján hiába szereli mintaszerűen Bárányt, hiába lendül támadásba, ha a társ, nevezetesen Szirányi a Domino centerét nézi Sostarnak... Hogy mennyi a két játékos között a hasonlóság, döntse el ki-ki magában -- mindenesetre a center köszöni szépen az ajándékot, gyorsan "ki is bontja". Szívós a második dupla Fradi-fórt kontrázta meg a maga precíz szélről bevitt pattintásával -- egyszersmind negyedik akciógólját szerezve az első hét percben csapatának.

Ez ám a huszárvágás!

Innentől az idő is a Honvédnak dolgozik -- ahogy pörögnek a másodpercek, úgy kerül közelebb a gárda a hőn áhított fináléhoz. Különösen így: az óriási akarattal, ám talán ettől kissé görcsösen játszó ferencvárosiak a hatodik és hetedik előnyüket sem értékesítik, előbbinél Tiba adja el a labdát, utóbbinál -- Gyöngyösi időkérését követően -- Lehmann lövését hárítja Pelle. Így nincs különösebb jelentősége a Honvéd első eltékozolt létszámfölényes helyzetének (a csapatba visszatért Kovács Olivér húzza kapufára a Mikasát), a 0--0-s negyed a vendégek malmára hajtja a vizet.

És ha egy üzlet beindul: ötödik (!) akciógólját szerzi a bajnok, köszönhetően Gombos megszokott álompasszának, valamint a jól érkező Biros higgadtságának. A szerencse is elpártol a Fraditól, hiszen Hosnyánszky bombáját egy hullám kapja fel, és menekíti ki Pelle mögül -- hiába no, ez a nap nem az a nap...

Aztán láss csodát, amikor már temetni kezdi az ember a zöld-fehéreket, megdobban a sokat emlegetett Fradi-szív. Tóth László a vízről húzza be a labdát, majd Katonás -- aki rendkívül figyel, bele ne menjen semmilyen csinnbe, nehogy újra a partra száműzzék -- használja ki pillanatok alatt a kilencedik emberelőnyt. Két gólra, 4--6-ra kapaszkodnak fel Gyöngyösi fiai, érzi, tudja Kovács István, most kell megfogni a derbit.

És játékosai megfogják. Biros vállalja magára a vezér szerepét (Tóth Imrét, a kapitányt szövegért végleg kiküldik), egy percen belül kétszer villan a sok szépet megélt jobb, végleg kioltva a pislákoló hazai tüzet.

A záró felvonás izgalommentes, Szirányi a tízes sapkában sem jár jobban (a két hatos odalett a nagy darálóban) -- mindazonáltal a Fradi sportszerűen viseli, hogy számára ezennel véget ér az idény. Tegyük hozzá: mindenképpen a bajnokság egyik kellemes meglepetése (volt) Gyöngyösi együttese, a Honvéd elleni mattott azonban így sem volt sansza elkerülni. A Domino ugyanis a nagymesterek köréből érkezett...

Mestermérleg

Gyöngyösi András: -- Köszönöm a játékosaimnak az egész szezonban nyújtott csupa szív, eredményes játékát. A Honvédnak gratulálok, sok sikert kívánok számára a BL-ben. A bajnokságban azonban a mi érdekünk azt diktálja, hogy a Vasasnak drukkoljunk, hiszen jó lenne a KEK-ben szerepelni...

Kovács István: -- Gratulálok a csapatomnak, nagyon jól játszott.

AZ, Nemzeti Sport 2002.05.03.

Döntőben a Honvéd-Domino

Négy-kettő helyett hat-null. Ezzel a tudattal szállhattak vízbe a csapatok a népligeti uszodában, ahol az FTC a Honvédot fogadta a bajnoki elődöntő harmadik, hivatalosan mégis- csak második mérkőzésén.


Nyéki (labdával) próbálja csökkenteni a Fradi hátrányt

A Fradinak győznie kellett volna ahhoz, hogy életben tartsa bajnoki reményeit. Ennek ellenére a Honvédot Molnár juttatta vezetéshez, amit lassacskán növelt a vendégcsapat. A hazaiakon látszott, hogy akarnak, de ennek az akarásnak nyögés lett a vége. Sorra maradtak ki az emberelőnyök és eladott labdák jellemezték a Fradi játékát. A második negyed "góltalansága" után a térfélcserét követően Biros növelte csapata előnyét, amire Tóth László előnyből válaszolt, majd Katonás csökkentette a hátrányt (4-6). Ezzel azonban ellőtte maradék puskaporát is az FTC, nem úgy Biros, aki öt góllal nagyban hozzájárult csapata 9-5-ös győzelméhez. Így a Honvéd 8-0-ás összesítéssel már a döntő egyik résztvevője.

Gyöngyösi András, az FTC edzője: - A mai meccsen fejben elfáradtunk. Levonjuk a tanulságokat, és jövőre szeretnénk meghosszabbítani a kispadot.

Kovács István, a Honvéd edzője: - Gólokat eddig is lőttünk, de ha a védekezésünk nem ment, akkor kikaptunk. Ma ezzel sem volt baj, szívvel játszott a csapat, amelynek minden tagja dicséretet érdemel.

Buda Balázs, A Színes Sport 2002.05.03.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK