FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, A-csoport
De mi lesz a rájátszásban?

Vasas-Plaket Domino-BHSE 10 10 (3-3, 2-2, 3-2, 2-3)

Komjádi uszoda, 1200 néző
V: Marjay, Horváth Cs.
A mérkőzés osztályzata: 4
Gól - emberelőnyből: 11/7, ill. 7/5
Négyméteresből: 1/1, ill. 2/2
Kipontozódott: Mátyás (17.), ill. Takács (18. p.), Bereczki (23. p.), Sugár (25. p.)
Kiállítva - végleg, cserével: Varga T. (24. p. - szövegért), Hesz (25. p. - szövegért), ill. Gombos (24. p. - ütésért)
Piros lap: Somossy József (19. p.)

Vasas: Kósz, Hesz, VARGA II ZS. 3, Vári 1, Varga T. 2, Vindisch 1, Székely
Csere: MADARAS 2, STEINMETZ Á. 1, Varga D., Mátyás
Edző: Somossy József

Honvéd: Pelle, Tóth I., BIROS 3, Takács, MOLNÁR T. 2, Kiss G. 2, Gombos
Csere: Bereczki, Bárány, SZÍVÓS 1, Sugár 1, Jäger 1
Edző: Kovács István

A Szuperkupa-döntőt követően azon hümmögtünk, mi lesz itt, ha igazi tétért folyik majd a harc. Most volt tét: az első hely, vele kényelmesebb startpozíció az elődöntőben, adott esetben a hazai pálya előnye a fináléban. Mindez azonban nem mérhető azon összecsapásokhoz, amelyeken az érem, az arany forog kockán.

Épp ezért vetődik fel a vasárnapi parti után: mi lesz itt a rájátszásban?

Mert egy dolog, hogy a játékvezetők nem fújtak következetesen - a kívülálló számára úgy t?nik, pólósaink e jeles alkalomból sokkal többet engednek meg maguknak, mint a nemzetközi találkozókon. Egymással szemben, no és a bírókkal szemben is. A futballban megszokott "nem voltak partnerek" minősítést nem vennénk kölcsön, elvégre a medencék világában tudott: legalább annyira fontos az ellenfél átverése, mint a bíróé. Ennek ellenére sem lehet a túlzott feszültséget kizárólag a fehér ruhások nyakába varrni: három cserés kiállítás jelzi, Horváthék próbálták tartani a lépést... Egyszersmind megjegyzendő: miközben a BL- és KEK-találkozókon rendre arra törekszenek a bekkek, hogy legalább az egyik, de inkább mindkét karjuk látsszék, addig a honi bajnokikon egy pillanatig sem fest úgy, hogy ez fontos volna - annál lényegesebb a gondjaikra bízott center osztása. Ennél is egészségtelenebb, hogy két legprofibb gárdánk tagjai folyamatosan kidumálnak a vízből - tudásukat ugyanakkor méltóképp illusztrálja, hogy ezen "önelterelő" hadműveletek mellett is remek, mindvégig izgalmas meccset produkáltak.

Az első tizennégy perc a rejtett feszültségek és az emberelőnyös gólok jegyében telt: Varga Zsolt parádés centerezését leszámítva nyolc találat fórból, egy pedig négyesből esett. Varga amúgy elemében volt, az első negyedben mesterhármast hintett, amire a vendégek három "koronagyémántja" - Biros, Molnár és Kiss G. - válaszolt.

Minthogy azonban váltott vezetés mellett egyik fél sem tudott kettővel megugrani, várható volt, előbb-utóbb kitör a vulkán. Ez 6-6-ot követően következett be: noha egy előnyben leadott angyalföldi lövés jól hallhatóan egy védő kezén csattant s szállt fölé, a bírók kidobást jeleztek, s mialatt a piros-kékek korner-ügyben tüntettek, Biros gólig úszott. Olaj került a t?zre azzal, hogy a reklamáló Somossy Józsefet piros lappal büntették a játékvezetők - víz pedig azzal, hogy a Vasas egy perc leforgása alatt egy négyesből és egy előnyből fordított.

A KEK-győztes akár dönthetett is volna a negyedik rész elején, csakhogy Pelle hárított hátrányban, Molnár pedig - bármilyen "profilidegen" is ez tőle - remek lefordulásos góllal egalizált. Később Kósz tévesztett ütemet Jäger távolijánál, szemközt Varga Tamást hárman sem tudták feltartóztatni (ezen speciel kevesen csodálkoztak). Ám kisvártatva elvesztette az óriást együttese, egy ellene ítélt négyesnél ugyanis "azonnali kérdést" intézett a játékvezetőhöz, ők pedig úgy vélték, ideje lecsapni a szövegláda tetejét. Aztán egy Hesz-Gombos-gombolyagból a honvédost választották ki utolsó ütőként az ítészek, Vári beverte a fórt - ennek láttán senki nem értette, minek szólt ki Hesz a középkezdés után. Vagy előtt. Horváth játékvezető szerint már ment a játék, azaz a cserés kiállítás miatt előnybe került a Honvéd, Somossyék óvást emlegettek, mondván, holtidőben kiküldött ember helyett bejöhetne egy másik. Miután az addig rendkívül hasznosan tevékenykedő Szívós mellévágta a labdát, akadémikusnak hatott a vita - ráadásul a Vasas saját kezébe vehette sorsát, de a befejezés előtt 38 másodperccel kapott fórral képtelen volt mit kezdeni, túl jól zárt a vendégvédelem.

Mindez azt jelenti, hogy a Honvéd zárt az élen, és a Fradi ellen 4:0-ról rajtol a négy között, míg a Vasas másodikként a BVSC-vel találkozik. Rosszabbul járt, hiszen 1:3-ról kezd a vasutasok ellen, ráadásul az első elődöntőn nem játszhat sem Varga T., sem Hesz. Tekintettel arra, hogy második két negyedben egy-egy büntető társaságában 6:2 volt a kiállítások aránya az angyalföldiek javára, sanyarúra fordult sorsuk miatt elsősorban maguknak tehetnek szemrehányást - jóllehet többen érezték úgy az uszodában, joggal érhetné szó mások házának elejét is.

Mestermérleg:

Somossy József: - Eddig mindig az a csapat nyerte a bajnoki címet, amelyik az első helyen zárta az alapszakaszt - leszámítva azt az öt évet, amikor a Vasas végzett az élen. Most megnyílott a lehetőség előttünk is.

Kovács István: - Elismerés illeti a játékosokat, valamennyien remekül teljesítettek, jól felvették a ritmust, a döntő helyzetekben kevesebbet hibáztak.

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, A-csoport
BVSC-Brendon-OSC-Britihs Knights 7-8 (1-3, 4-1, 1-3, 1-1)
FTC-VMAX-Tabán Trafik-Szeged 14-9 (4-3, 4-2, 3-1, 3-3)
Kontavill-Szentesi VK-UTE Taxi 2000 8-9 (1-1, 3-4, 2-0, 2-4)

B-csoport
KSI SE-Tatabányai VSE 10-9 (2-2, 2-3, 4-1, 2-3)
Szolnoki VSC-Héraklész Ifjúsági Válogatott 14-7 (4-2, 3-2, 5-2, 2-1)

Női BEK, négyes döntő
DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA-GLYFAD ATHENS (görög) 3-6 (2-1, 0-1, 0-1, 1-3)

CSG, Nemzeti Sport 2002.04.22.

Győzelemmel felérő döntetlen
A Domino a bajnokság alapszakaszgyőztese

A vízilabda-bajnokság alapszakaszának utolsó fordulójában az volt kérdéses, hogy a Vasas vagy a Domino lesz az első a résztávnál. Amennyiben az angyalföldiek nyernek, ők az elsők és a nyolc pontig tartó elődöntőben a Fradival 2-2-vel kezdenének, döntetlen vagy vereség esetén maradnak másodikok és a BVSC ellen 1-3-as hátrányból indul a csata. Honvéd-elsőség esetén a Fradi ellen 4-0-ról kezdenének, míg a második hely nekik is a BVSC-t és 1-3-as hátrányt jelentene.


Kiss Gergő próbál szerelni

A mérkőzés ennek megfelelően nagyon izgalmasan és látványosan kezdődött. A forgató- könyv szerint a Honvéd vezetést szerzett, Varga Zsolt egyenlített. A feszültség érezhetően nőtt az idő előrehaladtával, ráadásul rengeteg bírói tévedés tarkította a meccset. Sajnos, míg a vízben a két csapat világszintű pólót adott elő, addig a partról bizonytalan, kapkodó és sokszor hibás ítéletek érkeztek. A reklamáló Somossyt elküldték a kispadtól és ettől mintha egy kicsit megzavarodott volna a Vasas. Az utolsó negyed még angyalföldi előnnyel kezdődött, de a Honvéd kihasználta ellenfele megingását, s a 10-10-es döntetlennel ő járt jobban, megnyerte az alapszakaszt.

- Ötször nyertünk alapszakaszt, bajnokságot még egyszer sem. Talán ez most megfordul - mondta Somossy József, a Vasas edzője.

Kovács István, a Domino mestere: - A mérkőzés nagy részében mi irányítottunk, elégedett vagyok a játékosaimmal.

Buda Balázs, A színes Sport 2002.04.22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK