FONTOS


 

Férfi Bajnokok Ligája, Piros csoport, 6. forduló
A Posillipo vár a Honvédra a BL-elődöntőben
Bárhová lőttünk, nekünk volt jó

Már csak ez a kis ajándék - a költészet napján a minap holtában is okkal ünnepelt József Attilát kínosan ferdítve -, csak ez a kis csecse-Becsej hiányzott a honvédosok eleddig is majdhogynem felhőtlen boldogságához. A Domino a szombati meccstől - a kötelezőnek vélt győzelemtől függetlenül - már korábban továbbjutott a Bajnokok Ligája klubszínükhöz oly jól passzoló, Piros csoportjából. A feladat azért egyértelm?nek tetszett: e találkozó lehetett az udvariatlan vendéglátás főpróbája...

Ki ne tudná, májusban a magyar bajnok rendezheti a BL négyesdöntőjét, s noha az ellátást tekintve tejet, mézet csurgató házigazda kíván lenni, a medencében semmit sem adna oda - a hideg vizen kívül.

Persze most még langyos vízben kellett megfürdőzni, jóllehet, a 2000-es kupagyőzelem óta jelentősen meggyengült jugoszláv gárda ez ideig valamennyi riválisa dolgát megnehezítette - kivéve a Dominóét. Nem úgy a Dinamóét (két iksz az oroszok ellen) és a Dubrovnikét (két zsenge egygólos győzelem azért összejött a horvátoknak). Eleinte úgy festett, újfent dőlésre ítéltettek a dominósok ellenében: Molnár Tamás betalált az első támadásból, majd Biros Péter is a másodikból (2-0). A két úriember haragos lövését ráadásul akár frappáns fizetési felszólításnak is tekinthették a vendégek vezetői. Hogy miért? Nos, úgy tudjuk, az egykor az említetteket foglalkoztató sztárklub mindmáig tartozik olimpiai bajnokainknak.

Kiss Gergely kisvártatva a harmadik találattal adott nyomatékot társai kérésének, s már-már szent meggyőződéssel hittük, jugoszláv ma gólt nem dobhat. Csakhogy felszívta magát a korábbi tartalék egylet süvölvényeire épített óbecsei alakulat egyik ódonnak mondható vízipólósa, Miroszlav Krisztovics. Váratlanul, szinte a kapuvonal mögül, cimbalomszögből eleresztett labdája talált - Pelle Balázs számára is megmagyarázhatatlan módon - utat a hálóba. Szemtelensége nem hagyott alább, Biros újabb találatára felelve, perc múltán még elképesztőbb helyről dobott gólt. Csuda messziről, a kígyótérről (no jó, vízilabdában: a siklótérről) zúdította rá gólt érőn (4-2).

A második harmad elején kezdte aztán igazán zavarni köreinket, midőn egy szokványos, emberelőnyös helyzetből cs?rte be maga és csapata harmadik gólját. A remény sugara azonban így sem vetülhetett reájuk, s erről épp a mi Sugárunk gondoskodott, amint gyors egymásutánban kétszer is bevette az igazán szoros eredményben hasztalan bízó Szoro kapuját (6-3). A jugók ismételt szépítése sem rondított sokat az összképen, így a félidőben magabiztos játék mellett biztos, de nem tetemes, kétgólos előnyt könyvelhettünk el.

A harmadik negyedben sajátságos történések tanúi voltunk: mindkét kapu előtt a mi Jägerünkre játszották ki a figurákat. A vendég hálóba suvasztott góllal rendben is volnánk, de a másikon - feltehetően az érintettel együtt - csak mosolyoghatunk. Először is nem elég, hogy Jägerről saját kapujába pattant a labda, pechfógelünk elvileg játékba sem avatkozhatott, hiszen másodpercekkel előtte állították ki. A kékektől Istvan Meszaros (jegyzőkönyvbeli nevét feledve: Mészáros István) lőtt a kapufára, s az onnan kivágódó labda kóválygott a leúszó Jäger testéről a hálóba (7-5).

Az ezt követő Domino-parádét látva persze mindez csupán apróság. Krisztovics negyedik - naná, hogy szinte a hátsó kismedencéből dobott - találatát leszámítva jelentésünkbe kívánkozó megmozdulásra nemigen futotta a délszaki sportolók erejéből. Nálunk bezzeg az addig kevésbé aktív csapattagok is hozzáláttak a gólgyártáshoz. Bárány Attila büntetőből végezte el a becsületes iparosmunkát, s szorgalmát Bereczki Miklós is megirigyelte, aki szakszerű mezőnygóllal köszönt be. A végén, minő csoda és jól kimunkált ármány -, megint jött Bárány, s a mérkőzés legszebb - svédcsavaros - góljával búcsúztatta a Becsejt (12-7).

A csecse-becse után immár bizonyos, hogy a legbecsesebbre fáj Birosék foga. Május 24-25-e között a Posillipo, az Olympiakosz és a Jug ellenében kaparintható meg az Európa első számú klubcsapatának járó ajándék a Margitszigeten. Kovács István mester mindenesetre 1994-ben - munkálkodás elismeréseként - egyszer már a megajándékozottak között volt.

Piros csoport

Jug Dubrovnik (horvát)-Dinamo Moszkva (orosz) 7-5

A végeredmény: 1. Jug (horvát) 10, 2. Honvéd 8, 3. Dinamo (orosz) 4, 4. Becsej (jugoszláv) 2. Tj: Jug, Honvéd

Kék csoport

Posillipo (olasz)-Olympique (francia) 10-7, Olympiakosz (görög)-Spandau (német) 14-4

A végeredménye: 1. Posillipo 10, 2. Olympiakosz 9, 3. Olympique 3, 4. Spandau 2. Tj: Posillipo, Olympiakosz

A BL-elődöntőjének párosítása: Jug-Olympiakosz, Posillipo-Honvéd

Nemzeti Sport 2002.04.14.

Férfi Bajnokok Ligája, Piros csoport, 6. forduló
A Domino a Becsej ellen zárja a csoportküzdelmeket
Púp, de le kell nyomni

Nem szerencsés az ilyen megállapítás, különösen nem egy Bajnokok Ligája-találkozót illetően, de ez az igazság: a Dominónak púp a hátára a Becsej elleni összecsapás...

"Nem készültünk rá különösen, mindössze annyit tettünk, hogy megnéztük az óbecsei, saját készítésű felvételt. Azt hiszem, ennyi elég volt. A játékosaim profik, nem kell nekik mondani, hogy egy tét nélküli meccsen a presztízsük a tét. Nyerni akarnak, és reményeim szerint nyerni is fognak"-mondotta Kovács István, aki az utóbbi időben a fizikai felkészítésre helyezte a hangsúlyt. "Tekintettel arra, hogy korábban biztosítottuk helyünket a BL legjobb négy csapata között, muszáj volt a bajnokságra készülnünk. Hihetetlenül sűrű a program: jövő szerdán, pénteken és vasárnap igen kemény csaták várnak ránk, amelyek sorsdöntőek lesznek a bajnoki elődöntőt tekintve. Ezekre a meccsekre hangoltunk"-vallotta be a Honvéd edzője.

A Kőér utcában ebben az idényben az előzetes terv a BL négyes döntőbe kerülés volt, így hátra is dőlhetne a brigád, uraim és hölgyeim, mi megtettük a magunkét, de szó sincs erről. Természetesen újabb álmok lebegnek a játékosok, a szakvezetők szemei előtt. Azt meg mondani sem kell, hogy a rendezés (már beszámoltunk róla: május 24-25. között a Margitszigeten rendezik a finálét!) eleve kötelez... "Így van, teljesítettük a feladatot, ez jó, de nem elégszünk meg ennyivel. Az új cél a döntőbe jutás, azt hiszem, ez remek teljesítmény volna"-így a mester. A Domino csoportelsőségére minimális az esély, mint Kovács is magyarázta: "Nem valószínű, hogy a Jug vereséget szenved odahaza a Dinamótól." (Már csak azért sem, mert a hírek szerint óriási ünnepség keretében játsszák a derbit, ezen a meccsen költözik új, 5000 férőhelyes, nyitott tetővel rendelkező uszodájába a horvát együttes, amely igazi gólfesztiválra készül.) Marad tehát a második hely, így a Kék-csoport elsője, mint leendő elődöntőbeli ellenfél.

Posillipo vagy Olympiakosz?

"Mindegy, ezen a szinten, egy ilyen eseményen nincsenek favoritok"-tudatta a kupa elődjében, a BEK-ben az Újpesttel már csúcsra jutott edző, aki összes játékosára számíthat a jugoszláv gárda ellen. A Becsej -amely már messze nem ugyanaz a csapat, amely éveken át a legjobbak közé tartozott, amely 2000-ben meg is nyerte a sorozatot -otthonában alaposan ráijesztett az első fordulóban a Honvédra, 3-0-ra is vezetett, ám ezt követően Molnár Tamásék összekapták magukat, és 11-8-ra hozták a derbit. Sokan azt gondolták a sorsolás után, a jugók lesznek a csoport pofozógépei, de nem így történt: a szerbek minden meccsükön bizonyították tehetségüket, szívósságukat, a Dinamo Moszkva ellen például kétszer is döntetlenre végeztek. Az oroszok bőkezűsége egyébiránt a mieink malmára hajtotta a vizet -így vált az utolsó forduló izgalommentessé. Mindazonáltal mégiscsak egy BL-találkozóról van szó...

Férfi Bajnokok Ligája

Piros-csoport, az állás: 1. Jug (horvát) 8 pont, 2. Honvéd 6, 3. Dinamo (orosz) 4, 4. Becsej (jugoszláv) 2. A 6., utolsó forduló csoportosítása: Honvéd-Becsej, Jug-Dinamo

Kék-csoport, az állás: 1. Posillipo (olasz) 8, 2. Olympiakosz (görög) 7, 3. Olympique (francia) 3, 4. Spandau (német) 2. A 6., utolsó forduló csoportosítása: Posillipo-Olympique, Olympiakosz-Spandau

Korábban eldőlt: a négyes döntőbe a Jug, a Honvéd, a Posillipo és az Olympiakosz került

AZ, Nemzeti Sport 2002.04.13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK