FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, A-csoport
Puha labda, kemény Fradi

FTC-VMAX BVSC-Brendon 5 3 (1-1, 2-0, 2-1, 0-1)

A mérkőzés osztályzata: 3
Népliget, 300 néző
V: Németh A., Horváth Cs.
Gól - emberelőnyből: 3/2, ill. 4/2
Négyméteresből: -, ill. 1/1

FTC: SOSTAR, Lehmann 1, Katonás 1, Takács, Tóth L., NYÉKI 3, Tiba
Csere: Vogel, Hosnyánszky, Szirányi, PAJÁN 1
Edző: Gyöngyösi András

FTC: SZÉCSI, Sz?cs, Csányi, Mészáros, Kis G. 1, Császár, Fülöp
Csere: Varjas, Vincze, Gór-Nagy, Németh 1, Petik, IBOLYA 1
Edző: Gerendás György

Több rendkívüli akadályt is el kellett hárítani, hogy normális mederben folyhasson a meccs. Először is, Németh játékvezető az innenső parton ragadt az öltözőfolyosón, minthogy a medencetérbe vezető folyosón a lábmosó medrét áthidaló palló elt?nt, ő pedig termetesebb annál, hogy afféle gazellaként általszökelljen.

Az első negyedet követően pedig légügyi problémák adódtak: a vasutasok "feljelentették" a labdákat, amelyek túlzottan töttyedtnek hatottak. A bírói "bevizsgálás" igazolta a puhaság vádját, bő tíz perc kellett, míg sikerült megfelelő pumpát találni, hogy a szabályban előírt ötös készlet valamennyi "tagja" megfelelő keménységűvé hizlaltassék. (Wiesner szakosztályvezető önmagát cseppet sem meghazudtolva a ribilliót egy szarkasztikus "Gyerekek, elég sárga?" megjegyzéssel zárta a zsűriasztalnál...)

Hogy a rafinált puhaság vagy az elsőrangúan megszervezett védekezés gátolta-e jobban a feleket, eldönthetetlen: tény, az első hét perc kiállítás nélkül csorgott le, igaz, Kis Gábor centerezése, majd Lehmann rafinált ejtése azért beakadt (a vendégeknél még Gór-Nagy került ziccerbe, de kicsúszott a kezéből a labda - tán nem véletlenül).

A másodikban aztán megélénkült a derbi, Tóth kiharcolt egy emberelőnyt, amit Nyéki elsőrangú lövéssel fejezett be, később egy halódó támadás végén Katonás pattintotta el hét méterről a labdát, ami a léc alá vágódott. A BVSC ugyanakkor kissé lemaradt, a távoli lövések nem jöttek be, kontrázni nem sikerült, emberfórjuk során pedig hiába tüzeltek háromszor is, ha Szécsi nem szereli elsőrangúan az egy lepattanót követően kapujára nyomuló Vogelt, három is lehetett volna a különbség (3-1).

Fordulást követően Vincze baltázta el az újabb előnyt, ráadásul teljesen egyedül maradt Sostar kapuja előtt (a lécre vágta), eztán a szélről ziccerezhetett Petik és Szűcs, ám a szerb eszén sehogy sem bírtak túljárni. Végül Ibolya gyötörte át egy fórból a labdát a karja alatt. (Közben egy harmadik akadály is mutatkozott: egy vendégtámadás késve indult, minthogy a labdaszedők csak bámészkodtak a parton, ahelyett, hogy a kapu mögött gyűjtötték volna be az elszállt labdákat, így nem volt mivel indítani. Végül Németh játékvezető küldött be egy-egy fiatalurat.) A negyed eddigi részében nem túl sokat mutató zöldek rögvest válaszoltak, Paján második centerként lepattintotta magáról Császárt, és bitang nagy gólt lőtt a hosszúba. Csányi faraghatott volna a hátrányból, ám egészen katasztrofális ívben lőtte mellé a négyméterest, ami után nehezen lehetett eldönteni, a puha vagy a kemény labda ül-e jobban a vendégmancsokban. Nyékinek nem voltak ilyen problémái, gond nélkül besimította az emberelőnyt a széléről (5-2). Ibolya próbált enyhíteni a BVSC akut impotenciáján, de csavarját Sostar kibányászta a léc alól.

Az utolsó negyedben kapott utolsó felzárkózási esélyt aztán kihasználták a vasutasok, Németh vágta be az újabb előnyt, ámbátor a blokkoló embert mintha leszedték volna előle (5-3). Szemközt viszont kimaradt a Fradi-fór, nem mintha ez sokat jelentett volna: Vinczéék a blokkokat lőtték, a kapuig nem jutottak el. Szécsi bravúrját követően Németh tehette volna élessé a hajrát, de hetven másodperccel a duda előtt Sostar odaért a kapásból elengedett labdára, amivel a két pont sorsa eldőlt. Már csak az volt a kérdés, hogy az így pontszámban egálba kerülő együttesek egymás elleni eredményei kinek a javára billennek: minthogy az utolsó BVSC-támadás nem (sem) hozott eredményt - legfeljebb egy kisebb egybesereglést a vízben, diszkrét becsületsértésekkel körítve -, a Fradi örvendhetett a Szőnyi úti egygólos vereség annullálása miatt is. Amúgy kemény meccs volt. A labdáknál mindenképpen keményebb.

Mestermérleg:

Gyöngyösi András: - Még nem láttam a csapatot ennyire éretten vízilabdázni. Rendkívül szervezett volt a védekezésünk, elöl pedig remekül alkalmazkodtunk a bírói felfogáshoz, s mindez - az ilyenkor szükséges szerencsével párosulva - rendkívül értékes győzelmet eredményezett.

Gerendás György: -Az eredménytől függetlenül jól játszottunk, jó volt a bíráskodás is, de a legjobb ezen az estén a Fradi volt.

Új s meglehetősen gáláns támogatóval kötött szerződést a Fradi pólócsapata. Wiesner Tamás szakosztályvezető egy "Superpages" feliratú molinót csomózott a korlátra nagy műgonddal, miután viharsebes tárgyalásokat követően nyélbe ütötte a szerződést a Yellow Pages Kft.-vel. "Jól megy a csapatnak, ez megkönnyítette a dolgunkat - utalt Wiesner a csupán hosszabbításban elveszített kupadöntőre. - Szinte hihetetlen, de egy napig tartott a megbeszélés, ma pedig aláírtuk a papírokat. Nyolc számjegyű összegről van szó, ez teljesen egyenesbe hozza az idei idényünket, és ha az egyelőre egyéves megállapodás beváltja a reményeket, akkor még többről is lehet szó a jövőben."

CSG, Nemzeti Sport 2002.04.06.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK