FONTOS


 

Férfi KEK-döntő, 1. mérkőzés
Kósz-parádé a Komjádiban

Vasas-Plaket--Mladost Zagreb (horvát) 6-3 (1-1, 3-0, 2-2, 0-0)

Komjádi uszoda, 3000 néző, V: Tulga (török), Moliner (spanyol)

Vasas: Kósz, Varga D., Varga II Zs., Vári, Varga T., Vindisch, Székely
Csere: Steinmetz Á., Madaras, Mátyás, Hesz
Edző: Somossy József

Mladost Zagreb: Percinic, Herceg, Milakovic, Stritof, Csomakidze, Oreb, Primorac
Csere: Vrbicic, Saric, D. Kobescak, Koljanin, Rogin
Edző: Bruno Silic

A nézőtér tele. Úgy dugig. Idén istenigazából először. A csilláron csak azért nem lógnak, mert ott a zászlóké a hely. Beteríti a Komjádi mennyezetét a megannyi bajnoki aranyat, kupagyőzelmet és nemzetközi Vasas-sikert hirdető vásznak összessége. A hangulatot megalapozandó felvonják az idei MK-sikert hirdető lobogót is. Lentről úgy fest, nincs több hely. Pedig e KEK-döntő után jó volna találni, már ha úgy alakul.

Csakhát ez a Mladost - ez bitangerős gárda. Végignézve a tizenhármas listát, leszűrhető: nincs gyenge pont. Holott valahol meg kéne rogyasztani a horvátokat.

Nem indul jól, Vári bombáját védi Percinic, aztán a fórt nem sikerül úgy végigadogatni, hogy igazi jó lövőhelyzet alakuljon ki, Székely hiába próbálkozik - a túloldalon Csomakidze a lécet találja telibe. Emitt Székely robban, leütik, s bár a fór megint "vérzik", a védelem elfeledkezik Varga Daniról a nagy ribillióban, ami elég a gólhoz. A másik oldalon Kósz hátrányban odaér Herceg labdájára, a kontra végén Varga D. lövését éles szögből fogja Percinic, majd egy-egy sikertelen átlövés után Stritof csúnyán eltalálja a felső sarkot a negyed végén (1-1).

A második elején egy jól megkomponált támadás hal el Vári rossz bejátszásán, másodjára viszont nincs gond, Varga Tamást négyest érően szerelik - ő odaküldi Madarast maga helyett, és a balkezes nem téveszt. Vári nem bír Csomakidzével, kiáll másodszor is, Kósz azonban kétszer is zseniálisan ér oda a lövésekre, sőt, később leszedi Stritof bombáját - sajna, az ellenattaknál Székely bejátszása túl magas. Mégsem lesz 2-2, merthogy a vendégek időkérés után sem tudják megjátszani a fórt - embertelen, mit repkednek össze a mieink öt a hat ellen -, és másodjára már Székely centerezése is jó, Varga Zsoltról valósággal lepattannak (3-1). Varga Tamás cserébe lenyeli Csomakidzét, Hesz pedig távolról lő egy bődületesen nagy gólt (4-1). Ilyenkor a léc is velünk van, a félidőben a hangulat tökély, ennél már csak a Vasas tökéletesebb.

Nem indul verőfényesen a harmadik hét perc, a centerek megjátszása nem megy, az átlövés sem, szemközt viszont Vrbicic tiszán lőhet fórból, másodjára viszont nem esszük be a bejátszást, Steinmetz leveri a labdát Csomakidze kezéről, Vári megpattan, és akkora gólt pattint, hogy feldől a kapu - jelzem, ez az ötödik akciógól! Csomakidze is szerezhetne egyet, de mellécsavar, aztán Kósz kiszedi Stritof bombáját, de a kornerig kiőrjöngi magából a koncentrációt - szemez az egykori csapattárssal -, Herceg pedig váratlanul beveri a labdát (5-3). Sebaj, a túloldalon fórt kapunk, és a gyönyörű forgásos fór végén Varga Zsolt bejátszásával Steinmetz fordulhat be, ami a zsákolás kategóriája. Egy mesterien kibekkelt Mladost-akciót követően egy percig szőhetjük a támadást, de a Varga-fivérek összjátéka nem gyümölcsöző, még jó, hogy Csomakidze kétségkívül briliáns forgatása végén a lécre lő.

Varga Tamás hétméteres szabbadobbása indítja a negyediket, kár, hogy nem Percinic hóna alá lövi, ott bemenne - a vállánál nincs esélye. Emitt Primorac hamarkodik el egy fórt, Varga T. viszont nem kap négyest, holott... Mi amúgy sem kapunk labdanélküli kiállítást, mint ők - igaz, Tulga engedi Csomakidze gyilkolását. Az idő múlásánál már csak a mieink tűnnek ólmosabbnak, Koljanin dumálása miatt ráadásul nagy esélyt kapnak, ám a kettős előny nem megy be. Pedig 7-3 lehetett volna...

Nem lesz négy a különbség. De kevesebb sem. Amit ma Kósz produkál... Kétszer hárít hátrányban. Pontosabban, két hátrányban. Fenomenális. Holott milyen veszettül gyengén ment neki az utóbbi hetekben. Vízbe se nagyon került. Csakhogy most, az idény legfontosabb meccsén az öreg harcos úgy repked, mint fénykorában. Mint Sydneyben, az olimpiai döntőben. Az utolsó száz másodperc róla szól. Ha telhetetlenek volnánk, sirathatnánk Varga Zsolt utolsó másodpercekben ellőtt emberelőnyét, de ne tegyük. Hárommal nyerni ez ellen a Mladost ellen a KEK-döntő első felvonásán egészen hihetetlen bravúr. Át kéne gondolni, hogyan kell átcsoportosítani azokat a zászlókat.

A megszállottak klubja

Ússz, Feri, ússz!

Vagy fuss, Forest, fuss!

Végül is oly mindegy, az ember legyen megszállott, akár a világot vagy egy kontinenset körbefutó szent őrült. Szóval ússz, Feri, ússz, és Vindisch úszik, úszik, szeli a habokat, szinte a víz fölött jár, és olyan gyorsan tempózik, mintha a bokájánál ott csattogtatná a fogát egy szimpatikus krokodil. Ússz, Feri, ússz, hozd el a labdát, szerezd meg, mert itthon vagy, és ez a sok ezer ember, aki úgy zsúfolódott össze az öreg Komiba, mint a polgártársak a karácsonyi bevásárlás előtt a kínai piacon, neked szurkol. Ússz, Feri, ússz, mert ezt a meccset, ezt a finálét meg kell úsznunk, de nem ám akárhogy, épphogy lubickolva, hanem véres, komoly ütközetben.

Hogy legalább három legyen közte. És rendes ám ez a Vindisch fiú, mert hozza el a labdákat sorban, minden kezdésnél, gyorsabban tempózik, mint Johnny Weismüller, s a közönség már tombol, szinte toporzékol az első pillanattól kezdve. Mámoros este ez, csak úgy kezdésként, pedig hol van még a vége, este kilenc óra, a tévékben akciófilmekben püfölik egymást a jó és rossz fiúk, de nem ám az az élet Babolcsai néni, és talán ezek az akciók a műrobbantgatások, paradicsomlével összekent hősökkel, hanem az, amikor Vári odapöccinti azt a kis barna golyót Varga Tamáshoz, ő meg tovább Hesz Mátéhoz, az meg bevágja, de úgy bevágja, hogy talán még Zágrábban is felhördülnek e csoda láttán. Eksztázisban a Komjádi uszoda, sorban állnak az emberek, hogy bejuthassanak, a háború végén lehetett ilyen sorállás, amikor kenyeret meg cukrot osztottak a népnek. Jó itt lenni, túlságosan is jó. Nyeltünk mi már sok keserű pirulát, hogy mást ne mondjak, a margitszigeti vízipóló Eb-n, vagy nem sokkal később Japánban a vb-n. Ott talán már lesajnáltak minket, minket, a vízilabda nemzetet, amelynek olyan nagyságai voltak, mint Gyarmati Dezső, Szívós István, Faragó Tamás, de hát felsorolni sincs idő és hely a világklasszisokat.

De most hagyjuk a múltat, mert itt ficánkol a vízben néhány világklasszis, minek utazzunk vissza az időben, amikor a mi kis vízipólónk évről évre kitermeli az újabb és újabb csodagyerekeket.

Csoda-e, gyerekek, ha szombat este amolyan főműsoridőben itt, a Komiban zajlik a dáridó, és zeng-zúg a nóta, hogy "Gyerünk, gyerünk, Angyalföld!"

Ússz, Feri, ússz, de hisz úgy is tudod, úszol te noszogatás nélkül is, tempósabban, mint egy szerelmes delfin. De kell is a tempó, kell ugyanúgy, mint 1995-ben, amikor a olasz Pescara volt az ellenfél a KEK-döntőben, a taljánok a spanyol Esciarte vezetésével talán még mosolyogtak is, egymástól kérdezgetve, hogy: "De Giovanni, mond már meg, hogy mi az a Vasas..."

Aztán a Vasas megmutatta önmagát, oda-vissza verte az itáliai sztárcsapatot, elhódítva a KEK-trófeát. Azt a serleget, amelyért ezen a mámorító estén is vízbe szálltak az angyalföldi srácok.

Ússz, Feri, ússz, fuss Forest, fuss!

Az igazi megszállottak, járhatnak bárhol a világban, csak győztesek lehetnek!

Nemzeti Sport 2002.03.24.

Rutin kontra fiatalos lendület

- Az év folyamán rendre esélyesként szálltunk vízbe, most először nem mi vagyunk a favoritok - mondta Somossy József, a Vasas edzője a találkozó előtt. - A Mladost a vízilabdázás Real Madridja, mindent megnyert. Összeszokott csapat, az elmúlt években több európai döntőt vívott, kilenc horvát és egy orosz válogatottja van.

A horvátok mellett szól a rutin, magyarázza Somossy, a Vasast a fiatalos lendület, a nyerni akarás repítheti előre. A győzelemhez az szükséges, hogy egyszerre többen is jól játsszanak, ne csak két-három játékos húzza a csapatot.


Somossy utolsó intelmei a döntő előtt

- Fárasztóak a sorozatmeccsek, három fronton illik egyszerre helyt- állnunk, de megpróbálunk előnyt szerezni

(buda), A Színes Sport 2002.03.24.

Kitúrták a Vasast a Komiból

Nem láthatjuk a Vasas vízilabdásait a KEK-döntőben. Mint ismert, a tv2-nek vasárnap 11 órakor van lehetősége a pólómeccsek sugárzására. Az angyalföldiek azonban nem használhatják ezen a hét végén a Komjádit, napközben az úszók tartanak felkészülési versenyt. Nincs sok 50-es medence Budapesten, mindössze öt. Ezért úgy döntöttek angyalföldön, hogy szombaton este kilenckor lesz a mérkőzés, az Újpest-Vasas focimeccs után. Ám ha jó lenne a piros-kékeknek a vasárnapi időpont, akkor sem a KEK-döntőt adná a kereskedelmi csatorna. A Westel szerződésben áll a tv2-vel, a megegyezés szerint a Honvéd-Dominó BL-meccseit adják.

(buda), A Színes Sport 2002.03.21.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  KEK-döntő 2002.03.23

 
LINKEK