FONTOS


 

KEK-döntő
Nyolc éve mindig a horvátok a jobbak
Vasas: megtörni a hatéves átkot

1996, BEK-döntő: UTE. 1997 és 1998, Bajnokok Ligája, csoportmérkőzések: BVSC. 1999, KEK-elődöntő: Ferencváros. 2000, Bajnokok Ligája-elődöntő: BVSC. 2001, LEN-kupa-elődöntő: Vasas. Ez az utóbbi hat esztendő termése: a Mladost Zagreb magyar trófeagyűjteménye. A horvát elitklub 1996 óta mindegyik kupaszezonban összeakadt egyik csapatunkkal, és rendre jobbnak bizonyult. Utoljára 1994-ben, a BEK negyeddöntőjében sikerült eliminálni a zágrábiakat: ahhoz a kupát később elhódító szuper Újpest kellett, hogy ez a bravúr összejöjjön. (Jellemző, hogy a kétgólos kinti diadalt követően Benedekéknek vért kellett izzadniuk, hogy itthon végül kibrusztoljanak egy döntetlent a visszavágón végig vezető vetélytárssal szemben...) Bár Horvátországban az utóbbi néhány esztendőben az erőfölény a tengerpart irányába tolódott el -- előbb a splitiek, majd a dubrovnikiak ültek a trónra --, s ugyan a Tudjman-éra leáldoztával állandó pénzzavarba került a sztárcsapat, azért annyira sosem állt rosszul a szénája, hogy ne tudjon egy európai színtéren ütőképes alakulatot összehozni.

Nem véletlen, hogy miközben Somossy József azt mondja, "egyszer minden sorozatnak meg kell szakadnia" -- utalva a Mladost magyarok elleni szériájára --, az edző azt is leszögezi: a finálénak a horvát egylet az esélyese. "Azt hiszem, az utóbbi hetekben sikerült játékban elérnünk az európai elit színvonalát, de ez nem jelenti azt, hogy gond nélkül versenyben is vagyunk ezekkel a csapatokkal. A Mladost épp azért esélyesebb, mert ott mérhetetlenül sok rutin van a puttonyban. Ezek a játékosok már nem ijednek meg semmitől, bármikor képesek egy adott színvonalon vízilabdázni." A tréner gondolatait jól illusztrálja az utolsó három esztendő: a Mladost mindhárom kupában finálét játszott, 1999-ben és 2001-ben simán betakarította a KEK-et, illetve a LEN-kupát, a kettő között elbukta a Bajnokok Ligáját -- igaz, 2000-ben Óbecsén gyaníthatóan bármelyik gárda vereségre lett volna ítélve a házigazda jugókkal vívott összecsapáson.

Az is igaz persze, hogy a Vasast sem kell félteni. Végtére is ez a gárda nyomaiban sem idézi azt, amelyiken esztendeje valósággal átgázoltak az akkor még Varga Zsolttal felálló horvátok. Jóllehet a szépen megizmosodott angyalföldiek átéltek egy kemény krízist az év elején, ám amióta a Kőérben legyőzték a Dominót, félelmetes sorozatot produkáltak. Tizenhárom mérkőzésen tizenkét győzelem és egy döntetlen -- utóbbi ama bizonyos, KEK-finálét hozó athéni 7--7, melynek kibrusztolása mutatta, összeállt a kép a piros-kékeknél. Ugyanakkor az is tény, hogy az egy hete megnyert Magyar Kupa-döntő és a most következő derbi (a pokoli visszavágóról nem is beszélve) nem ugyanaz a kategória. "Ez sajnos nem a Ferencváros -- fejtegeti Somossy. -- Teljesen más lesz a bírói felfogás, egy sokkal jobb ellenféllel szemben kell tisztább vízilabdában helytállnunk. A megbeszélésen arra hívtam fel a játékosok figyelmét, hogy megint az intelligens játékra kell ráállniuk, hogy például zónavédekezésnél igenis be kell segíteni, mert itt el lehet vinni a labdát a bejátszásnál a center elől, nem ítélnek abban a pillanatban kiállítást -- de ez csak egy különbség."

Hogy mire lesz, lehet szükség, arról természetesen van valamiféle fogalmuk Vári Attiláéknak, hiszen a csoportselejtező során egyszer már legyőzték a Mladostot (9--8-ra). Természetesen csak abból kiindulni nem érdemes: egy belgiumi medencében november végén, reggel tízkor megvívott csata jelenetei aligha köszönnek vissza egy márciusi KEK-döntőn, 21 órától (az 1999/2000-es BL-sorozatban a BVSC is legyőzte a Mladostot az előjáték során, ráadásul Zágrábban, ám a második találkozás alkalmával, a BL elődöntőjében simán kikapott). Ugyanakkor akár érvényes is lehet a bokszhasonlat: a mouscronnois-i pofon benne maradhatott a vetélytársban. A Vasas pólósai természetesen fogadkoznak: ha továbbra is abban a ritmusban és azon a szinten játszanak, ahogy az utolsó három-négy hétben, akkor elkapják a horvátokat. Noha Somossy a csütörtöki bajnokit követően nem tűnt elégedettnek -- úgy gondolta, magasabb szintű játékot illett volna produkálni az OSC ellen, hogy erről a "magasabb polcról" rugaszkodjanak neki a szombat esti mérkőzésnek -- azért bízhatunk abban, a klasszisok közül hárman-négyen hozzák azt az extrát, ami elég lehet az előnyszerzéshez.

Különben is, a jelenlegi Vasas játékerejében idézi az 1995-ös együttest. Akkor a döntő előtt a Pescara edzője, Paolo Malara nem győzött vigyorogni, kijelentvén, nagy boldogság, hogy a Vasassal fináléznak, sokkal könnyebb lesz így begyűjteni a serleget. Aztán a Manuel Estiarte vezette talján szupergárdára oda-vissza egy hármast vertek a piros-kékek. Nem ártana egy kis emlékidéző -- Kósz Zoltán, Varga Tamás, Vári Attila no és Somossy József mindenesetre feltüzelheti a társakat néhány akkori történet felidézésével.

***

"Bármi is lesz a budapesti mérkőzés végeredménye, azzal még nem dől el a kupa sorsa. A selejtezőben már bebizonyosodott, hasonlóan erős mindkét együttes. Éppen ezért nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy számunkra mi lenne a jó eredmény" -- ecsetelte Bruno Silic, a Mladost trénere. "Néha a visszavágón kétgólos hátrányt simán ledolgozunk, de máskor a döntetlen sem elég" -- folytatta az edző, majd arra a megállapításra, hogy eddig a KEK-ben és a hazai kupában egyaránt a visszavágókon dolgozta el csapata az idegenben szerzett hátrányt, mosolyogva hozzátette: "Remélem most sem lesz fordítva. Komolyra fordítva a szót, azt, hogy a visszavágókon mindig jobbak tudunk lenni, az erősségünk bizonyítéka. Szombaton azonban az a célunk, hogy az első mérkőzésen is jól játszunk, jobban mint általában idegenben. Most csakis a budapesti meccs érdekel, és arra koncentrálunk".

A Mladost szinte mindegyik játékosa hasonlóan nyilatkozott. Ez számukra az idény két legfontosabb találkozója, mert a KEK-győzelem megszerzése után tudják jövőre is megtartani a szponzorukat (a Croatia Osiguranje biztosítócéget), és a horvát viszonyokban igen magas gázsijukat. A KEK-címe nélkül a játékosok jövője bizonytalanná válhat. Perica Bukic, a gárda igazgatója, egykori klasszisa is erre utalt a nyilatkozatában: "Nem kapnak a játékosaink semmilyen külön prémiumot a KEK-győzelemért vagy a hazai bajnoki címért. A szerződéseket viszont úgy kötöttük velük, hogy ha begyűjtik a kupát, akkor sokkal magasabb fizetést kapnak, mint ha nem tennék meg."

A zágrábiak egyébiránt hetek óta tanulmányozták a Vasas játékát. A Mladost tán legerősebb játékosa, Ivan Milakovic fontos feladatot kap a Vasas ellen. "A magyarok nagyon gyorsak, harcosak. Higgadtaknak kell maradnunk, mert szeretnek provokálni. Ebben jobbak nálunk, de ezekben az elemekben nem is akarunk versenyezni velük. Az összes többi elemben pedig mi vagyunk a jobbak!. Ezt be is bizonyítjuk" -- mondta Milakovic. Azért szívesen vitába szállnánk vele, de reményeink szerint a mérkőzés végeredménye helyettünk is válaszol...

Vrbicic kisebb megfázással küszködik, de Silic abban bízik, hogy mégis számíthat rá. Nem úgy a börtönbüntetését töltő Vjekoslav Kobescakra, aki alkalomadtán ugyan elhagyhatja ideiglenes lakhelyét, de ezúttal bent kell lennie.

Ott lesz a Komjádiban viszont az a Tomislav Primorac, aki az utóbbi időkben a Mladost egyik kulcsjátékosa lett. A szombati meccsről elmondta: "Nem lesz könnyű, hiszen nagyon jó csapat a Vasas. Azonban már szombaton visszavághatunk a selejtező tornákon elszenvedett vereségért. Nem fekszik nekünk a magyar csapatok játéka, de így sem lesz probléma."

A csapat pénteken két busszal indult Budapestre, ahová délután érkezett meg. Az egyik buszban a játékosok, a másikban a szurkolók (köztük a horvát hírforrások alapján csak a balhét kereső bad blue boysoknak titulált csoportosulás) voltak. A hírek szerint azonban rengetegen indulnak majd el kocsikkal hazánk felé, és sokan a meccset összekötik a húsvéti bevásárlással, hiszen nálunk az árak sokkal alacsonyabbak, mint náluk.

***

Busszal a visszavágóra

Az angyalföldi szurkolók már most szervezik az április 13-i, zágrábi túrát. A tervek szerint az ünneplésre vágyó fanatikusok autóbuszokkal tennék meg a néhány száz kilométeres utat. A kalandorok a szombati "odavágón" a mérkőzés előtt jelentkezhetnek Kálmán Zoltánnál, azaz Töfinél, vagy Torma Zsuzsánál, a meccs után pedig Breyer Zoltánnál. Az útnak indulóknak nem lesz sok mindenre szükségük: érvényes útlevélre, a telítettségtől függően négy és hatezer forint közötti pénzösszegre, valamint remélhetőleg néhány üveg pezsgőre és váltóruhára --mert a győzelmet a játékosokkal együtt kellene megünnepelni a zágrábi medencében.

***

Az eddigi győztesek
1974: Ferencváros
1975: Mladost Zagreb (jugoszláv)
1976: GMU Moszkva (orosz)
1977: Ferencváros
1978: KPK Korcsula (jugoszláv)
1979: Ferencváros
1980: CSZKA Moszkva (orosz)
1981: Posk Split (jugoszláv)
1982: CSZKA Moszkva
1983: Posk Split
1984: Dinamo Moszkva (orosz)
1985: Vasas
1986: Mornar Split (jugoszláv)
1987: Posillipo Napoli (orosz)
1988: BC Arenzano (olasz)
1989: Pescara (olasz)
1990: Partizan Beograd (jugoszláv)
1991/1992: Catalunya (spanyol)
1992/1993: Pescara
1993/1994: Pescara
1994/1995: Vasas
1995/1996: INA Roma (olasz)
1996/1997: Vuliagmeni (görög)
1997/1998: Ferencváros
1998/1999: Mladost Zagreb
1999/2000: Dinamo Moszkva
2000/2001: RN Florentia (olasz)
2001/2002: ?

Nemzeti Sport 2002.03.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  KEK-döntő 2002.03.23

 
LINKEK