FONTOS


 

Férfi Magyar Kupa, nyolcaddöntő
Pörög a film, folytatása következik

BVSC-Brendon-Domino-BHSE 7-5 (0-1, 3-2, 3-2, 1-0)

Szőnyi út, 1200 néző. V: Németh A., Kiszelly
Gól - emberelőnyből: 9/4, ill. 10/3
Négyméteresből: 1/0, ill. -
Kipontozódott: Bereczki (27. p.)

BVSC: SZÉCSI, Szűcs 1, VARJAS 1, Mészáros Cs., KIS G., Vincze 1, Csányi
CSERE: Ibolya 1, CSÁSZÁR 2, Petik, Fülöp, Gór-Nagy, NÉMETH ZS. 1
Edző: Gerendás György

DOMINO-BHSE: KOVÁCS Z., Szívós, Bereczki 1, Molnár T., BÁRÁNY 1, Biros, Kiss G.
CSERE: Ofner, Sugár 2, Gombos, Jäger, Takács A. 1
Edző: Kovács István


Vincze Balázs öröme érthető: legyőzték a bajnokot!
A videokamera. Fél órával a derbi előtt senki sem tudta, hol lehet. "A fenébe! Fel kell venni ezt a meccset" - mondta határozottan Gerendás György. A BVSC mestere a visszavágót, a jövőt tekintve mindenképpen meg akarta örökíteni a bajnok elleni kupatalálkozót, csak hát, mint utóbb kiderült, a csapat kamerája messze földön "járt". Egy tisztességes sofőr lakásán pihent. Az ok: a bresciai buszostúra után nem volt, akinek eszébe jutott volna elrakni... Aki ismeri Gerendás maximalizmusát, annak nem kell ecsetelni, mennyire bosszantotta az eset...

A Honvéd elleni csatát követően duplán, sőt triplán bánhatja, hogy nem tudja másodpercről másodpercre kielemezni a nyolcaddöntő első összecsapását. Például a rivális kétcenteres játékát. Kovács István gondolt egyet, és a támadások hatékonysága érdekében mindkét középcsatárát vízbe küldte. Így történhetett meg, hogy Kisst, valamint Ibolyát is kiküldték a bírók - ezzel a felállással sehogysem barátkoztak meg. Igen ám, de a Domino ezúttal hadilábon állt a helyzetek kihasználásával. Bereczki háromszor próbált túl járni Szécsi eszén - mindhiába. Biros sem járt jobban, ha pedig az olimpiai bajnok kapuvédő is verve volt, Vincze keze állta útját a labdának (Bárány elismerően bólogatott a blokk után). Bereczki dicséretére legyen mondva, negyedszer sem gondolkodott sokat (magyar pólós ne is tegye, ha négy méteren a kapuval szemben, üresen áll), s ezúttal jól tette.

Közben mit csinált a BVSCű Legfőképp ajándékozott, mint a kamerát a sofőrnek... Eladott labdák tömkelegét jegyezhettük fel, mindezek tetejében egy négyméterest is eltékozolt a gárda. Szép lassan Kovács Zoltán is elbizonytalanította a hazaiakat, Petik, Fülöp és Németh kísérletét is biztosan hatástalanította. Aztán amikor a második negyedben Sugár bődületes gólt ragasztott a felső sarokba, úgy tűnt, megállíthatatlan a Domino. Csak úgy tűnt... Hiszen erről nem kérdezte meg senki például Varjast. Az olaszországi LEN-kupa-meccsen három gólt szerző és egyébként is jó formában lévő játékos lekopírozta Sugár produkcióját (ezt is vissza lehetne nézni - ha lenne felvétel...), jelezve: a BVSC nem adja fel. Nem is adta, a negyedet is megnyerte!

A Vincze, Ibolya tengely gyönyörű gólt hozott össze, és Császár is milliméter pontosan célzott emberfórban. Ugyanezt továbbra sem mondhatta el magáról a Domino - sok mindent elárul a 3/0-ás negyedbéli mutató.

A kezdeti meglepetés után őrületesen jól védekezett a Vasutas, a szoros emberfogásból nehezen találta a kiutat a bajnok, a bejátszások sok esetben nem sikerültek, nem sikerülhettek, mert a forgások nem voltak összhangban a támadásokkal... Az volt az ember érzése, a találkozó teljesen a BVSC szája íze szerint alakul. És így is volt. A hatalmas küzdelemben 5-5-ig ugyan mindig a Honvéd vezetett, Takács góljára Németh (bekk létére lefordulásból!), Bárány pattintására Szűcs válaszolt, azaz sehogysem akart leszakadni a hazai alakulat. Gerendás és fiai tűzbe jöttek, majd mikor Császár révén a harmadik negyed végén az előnyt is megszerezték, a győzelemre is jó esélyük volt.

A Honvéd játékát látva pláne ült ez a megállapítás. Molnár óriási helyzetben kiejtette a labdát (magas volt a passzű), Sugár meg eladta, majd később, az utolsó támadásból fölédurrantotta. A BL-ben a Dinamo Moszkva ellen készülő vendéggárda játéka messze elmaradt a tőle megszokottól, bátran állíthatjuk, Kovács kapusnak köszönhetik, hogy megúszták ennyivel. A Gólya becenévre hallgató hálóőr Vincze, Petik és Csányi lövését is bravúrral hárította, csupán egyetlen alkalommal kapitulált a záró hét percben, amikor is Vincze némiképp szokatlanul az időkérést követő második passzból lőtt - és igaza volt.

A csütörtöki, Kőér utcai visszavágó mindenképpen óriási izgalmakat ígér. Csak az a fránya videokamera bosszanthatja Gerendást - Kovács István pedig mit meg nem adna azért, hacsak hasonló malőr miatt kellene szomorkodnia...

Mestermérleg

Gerendás György: - Nagyon-nagyon örülök! Bebizonyítottuk, hogy a múltkori döntetlen nem a véletlen műve volt. Most is tartom, jobb csapat a Honvéd, ám ha észnél vagyunk, minden megtörténhet. Csodálatos csapatom van.

Kovács István: - Katasztrofális volt a helyzetkihasználásunk... Kovács Zoli jól védett, de elöl tragikusan játszottunk. Így a visszavágón dől el minden.

Magabiztosan darálta be ellenfelét a Vasas
Pedig Áts lábbal is védett

Vasas-Plaket-UTE-Taxi 2000 8-5 (2-1, 1-1, 2-2, 3-1)

Komjádi uszoda, 400 néző, V: Marjay, Vojvoda
Gól - emberelőnyből: 7/4, ill. 9/5
Négyméteresből: 1/1, ill. -

Vasas: Németh II Zs., Varga D., VARGA ZS. 3, Vári, STEINMETZ Á. Vindisch 2, MADARAS 3
CSERE: Mátyás, Varga T., Székely, Hesz
Edző: Somossy József

UTE: ÁTS, DÁVID 3, Kovács R., Zentai, Kéri 1, SUTI 1, Dala
CSERE: Benczur, Létay, Ábrahám, Vargyas
Edző: Csapó Gábor

Felgördül a függöny. Izgalmasnak ígérkezik a darab: két felvonásban. Azaz Vasas-UTE a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében. A párosítást ízlelgetve nem nagy merészség kijelenteni, ez a meccs egy körrel később lett volna esedékes az erőviszonyokat ismerve. Ám a sokszor áldott - átkozott? - istennő, Fortuna másként gondolta, és egymásnak rendelte a két gárdát már a 16 között.

Hogy milyen előjelekkel várták az ütközeteket a felek? Nos, az idei bajnokságban kétszer találkozott a két gárda, és a derbik végén mindkétszer a Somossy-fiúk szállhattak ki sikerélménnyel gazdagabban a medencéből. Hozzátartozik, Steinmetzék egyszer sem engedték a lilákat négy gól fölé az aktuális derbiken. Baljós előjel...

Álomszerűen kezdett a Vasas. Rögtön az első percben fórba kerültek a piros-kékek, és Vindisch nem sokat teketóriázott, a kiszolgáltatott Áts hóna alatt a hálóba bombázott. Három-három eredménytelen támadást követően aztán megkapta első előnyét az Újpest is: Dávid keze nem remegett, és mattolta az addig szinte munka nélküli Némethet. Hogy mégis előnnyel zárja az első negyedet a házigazda, arról Varga Zsolt gondoskodott: Varga Dániel zseniális passzát húzta a kapuba - előnyből. A második felvonás gólváltása után - Madaras és Kéri volt eredményes az egyik, illetve a másik oldalon - a harmadik játékrész elején magasabb fordulatszámra kapcsoltak Váriék. Madaras két góljával - az egyiket a Steinmetz által kiharcolt négyméteresből szerezte - 5-2-re el is léptek a vendégektől, ám mielőtt késő lett volna, riadót fújt az újpesti armada. Dávid a negyed mindkét vendégelőnyét gólra váltotta - igaz, a felzárkózáshoz a szoros védekezés mellett Áts bravúrjaira is szükség volt. Csak egy a sok közül: Varga Dániel sokadszor mértani pontosságú lasztit küldött Hesznek, a exferencvárosi el is lőtte a labdát a hosszú sarok felé, ám ekkor, mint afféle jéghegy, egy jobb láb emelkedett ki a vízből, nevezetesen Átsé, és a piros-kék szurkolók legnagyobb elképedésére ezzel a ravasz mozdulattal sikerült megóvnia kapuját az újabb Vasas-találattól. Így 5-4-es piros-kék vezetéssel fordultunk az utolsó szakaszba, melynek során az angyalföldiek "végleg" megléptek: Németh kapuja előtt kézerdő magasodott minden UTE-támadás során, amelyen csak a negyed utolsó perce előtt néhány szekundummal tudták eredményesen áttuszkolni a labdát a Csapó-fiúk, nevezetesen Suti. Ezzel azonban csupán kozmetikáznia sikerült az eredményt, lévén ezt megelőzően Vindisch és Varga Zsolt is - az utóbbi kétszer - megtalálta a rést a fáradó újpesti falanxon. 8-5-ös angyalföldi sikerrel zárult hát a "színdarab" első felvonása, vagyis az Újpest gólok tekintetében négyről ötre jutott, a továbbjutás tekintetében viszont...

Mestermérleg

Somossy József: - Kicsit fáradtan játszottunk, remélem, csütörtökön dinamikusabb lesz a csapat.

Csapó Gábor: - Nagyszerű ütközet volt, jól tartottuk magunkat, csütörtökön újra próbálkozunk.

Olasz női bajnokság, 8. forduló

Carispe Lerici-Geymonat Orizzonte (Stieber 3, Drávucz 1) 5-6, RN Augusta-Castelli Romani 16-3, Athlon Sais-IGM Ortigia (Sipos 1) 5-4, Gifa Palermo (Valkay Á. 1, Valkay E.)-Mediterraneo Corona 5-4, Plebiscito Padova (Ádám 1)-Volturno SC (Tóth N. 2) 4-6. Az állás: 1. Orizzonte 24 pont, 2. Gifa 19, 3. Athlon 17, 4. Lerici 14, 5. Volturno 12, 6. Mediterraneo 11, 7. Augusta 8, 8. Ortigia 7, 9. Plebiscito 3, 10. Castelli 0

AZ, Lipcsei Árpád, Nemzeti Sport 2002.02.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  MK Vasas-UTE 02.27

 
LINKEK