FONTOS


 

Bajnokok Ligája, Piros-csoport, 3. forduló
Egy csoda, mely elmaradt

Jug Dubrovnik Domino-BHSE 9-6 (4-1, 2-0, 0-3, 3-2)

Kupari, 500 néző. V: Petronilli (olasz), Moliner (spanyol)
Gól - emberelőnyből: 8/4, ill. 11/5

Jug Dubrovnik: Volarevic, VRANJES 2, FATOVIC 2, Racunica 1, SMODLAKA 3, Krzic, Boskovic 1
Csere: Medan, Ivanis, Bailey, Drobac, Karac
Edző: Veselin Djuho

Honvéd: Kovács Z., Szívós, Sugár, Jäger, MOLNÁR T. 2, Biros 1, Kiss G. 1
csere: BÁRÁNY 2, Ofner, Takács, Bereczki
Edző: Kovács István

Dinamo Moszkva (orosz)-Nis Naftagasz-Becsej (jugoszláv) 7-7

A csoport állása: 1. Jug 6 pont, 2. Honvéd 4, 3. Becsej 1 (21-25), 4. Dinamo 1 (18-32)

A medencében ringó sós víz jelentette esetleges hátrányok másodrendű problémává szelídültek bajnokcsapatunk rohamosan romló egészségügyi mutatóit látván. Még a csütörtök esti, budapesti edzésen Tóth Imre karja csattant össze Bárány Attiláéval fórgyakorlás közben, néhány perccel a befejezés előtt. Akkor nem tűnt nagynak a baj - ám másnapra kiderült, a megzúzódott alkarizmok miatt a csapatkapitány fel sem tudja emelni a kezét -, de játékáról ezek után nem lehetett szó. Ezután péntek este, immáron a kupari tréningen Takács labdája vitte el Kiss Gergely mutatóujját, természetesen a bal kezén. Ő beszállt, lövésének hatékonysága azonban ötven százalékkal gyengült - mindezek által a Honvéd beteg ászok tekintetében máris jobban állt Jugnál, amelynél a térdműtétéből még épülgető Mile Smodlaka szerepeltetése számított neuralgikus pontnak.

Igaz, amikor bent volt a hazaiak sztárja, akkor nem lehetett nem észre venni. Petronilli játékvezető mindjárt az első támadásnál labda nélküli kiállítással díjazta, ő pedig a bejátszást követően köszönte az ajándékot. Ez belefért volna, csakhogy a forgatókönyv másképp alakult - avagy a mieinknek rendre megvolt a lehetőségük, ezt azonban az első két negyed folyamán elbaltázták, a Jug pedig igazi klassziscsapathoz méltóan különösebb megerőltetés nélkül élt az adódó alkalmakkal. Gondtalanul lődözték be az előnyöket Fatovicék (általában a védők helyezkedési hibáiból), Smodlaka centerből is betalált kétszer, miközben a mieink meglehetősen elesettnek tűntek, az sem térítette magukhoz őket, hogy Kovács fogott egy egy az egyes ziccert.

A félidőre szerzett 6-1-es előnyre aztán megpróbáltak ráülni a hazaiak, s erre majdnem ráfizettek. A fonalat nagy hirtelen meglelő dominósok - frissiben bevetett zónaformulájuk jól szűrt, hátrányban sem kaptak gólt - egyre följebb jöttek, Molnár és Kiss előnyből talált be, Bárány centerből húzott be egy passzt, a negyedik negyed elején úgy festett, itt akár csoda is történhet. Három támadásunk volt a 6-5-höz, utolszor Bárány üresen maradt egy pillanatra, Kiss átadása azonban magasra sikeredett: a center még kapura törölte, de a labda elakadt Volarevicben.

És itt visszakanyarodtunk az eredeti történethez: a kimaradt sanszra gólt volt a válasz a másik oldalon, Boskovic ezúttal pontosan pattintott. Amivel vége is szakadt a táncnak, később újabb két átlövés akadt be a kissé rendezetlenné váló blokkok között - ellentételezés gyanánt két előnyt használtak ki Birosék, a kapu előtt állók pöcizését befejező Bárány gólját még a helybéliek is megtapsolták.

Vigasznak ez kevés, az utolsó fór kimaradt, így a Kőérben - ha esetleg az egymás elleni eredmények döntenének az első helyről - néggyel kellene nyerni. Ezek után az est egyetlen jó hírének a moszkvai döntetlen minősíthető - köztünk szólva, ennél azért többre gondoltunk a dubrovniki túra előtt.

Mestermérleg

Veselin Djuho: - Remek, kemény meccset vívtunk a Honvéddal, és úgy hiszem, megérdemelten nyertünk, annak ellenére, hogy a Honvéd védekezésváltása meglepett bennünket a harmadik negyedben. Ekkor izgalmassá vált a meccs, de az M-zónában rejlő kockázatokból az utolsó hét percben mi jobban profitáltunk.

Kovács István: - Az első negyedet leszámítva remekül küzdöttünk, de olyan hibákat követtünk el, amelyek megengedhetetlenek ezen a szinten. Gondolok itt a két centergólra, a rövidbe lőtt emberelőnyökre, amelyekre külön készültünk egyébként. A harmadik negyedben bevetett új védekezés meghozta az eredményt, volt esélyünk, hogy felálljunk, de sajnos a negyedikre kissé elfáradtunk, ráadásul megint olyan szituációkból kaptuk a gólokat, amelyek elvben nem okozhattak volna meglepetést.

Hotel Kupar

Egy szálloda medencéjében rendezték a Bajnokok Ligájának egyik mérkőzését. Minthogy a dubrovniki, korábban nem igazán pazar uszoda átépítése nem fejeződött be határidőre, Európa legjobb klubcsapata kénytelen a Dubrovniktól tíz kilométerre fekvő Kupariban, a Hotel Kupar földszintjén fogadni ellenfeleit. Nem ez az igazán szomorú - hanem maga a környék. A fantasztikus tengerpart egyik legbékésebb öble az itteni, nem véletlenül építettek ide három nagy szállodát is. Csakhogy a varázslatos vidék manapság holdbéli táj: tíz éve a fölébe magasodó hegyormokról a szerbek - Dubrovnik városával egyetemben - ezt a részt is szétlőtték. Ami maradt: egykedvűen meredező falak, kiégett szobák, a parti koktélbár repeszdaraboktól szaggatott épülete, bombák által tönkretett díszkőpadló. Az uszoda annyiban jobb, hogy - miközben a beázás miatt keletkezett tócsákat kerülgetve a hideg, szürke falak között eljut a bejáratáig az ember - a falait bedeszkázták, és a belsejét úgy-ahogy kipofozták. Többre nem futotta egyelőre a helybéliek erejéből, először a világörökség részét képező Dubrovnikot kellett rendbetenni - Kupari később következik.

CSG, Nemzeti Sport 2002.02.24.

Fontos lehet a jó szemcsepp
Sós vízben a címvédő ellen

Jug--Honvéd, Dubrovnik 19.15

Aligha kétséges, a BL-csoportkör legnehezebb mérkőzése előtt áll a Domino-BHSE együttese. És nem csupán amiatt, mert a címvédő Jug Dubrovnik lesz az ellenfele. Ez már önmagában komoly próbatételnek tűnik, Kovács István a horvát bajnok ősellenfelétől, a Mladosttól beszerzett videokazetta megtekintése alapján amondó: "Iszonyú jó csapat ellen kell játszanunk. Látszik, hogy a játékosok többsége évek óta együtt van, hihetetlenül harmonikusan mozognak a vízben, és rendkívül képzettek."

Válogatottak egész sora erősíti a Jugót, amely természetesen leginkább az egymás után harmadszor az év legjobb horvát pólósának választott Mile Smodlaka centerezésére épít. "A Mladostnak lőtt két egészen fantasztikus gólt -- elemezte a látottakat a Domino trénere. -- Kérdés, hogy a térdműtétét követően mennyit tud vállalni. Persze, a második center sem rossz, az amerikai Baileynek ugyan nincs olyan keze, viszont borzasztóan masszív, szinte képtelenség megfogni." És ha nincs gól centerből, születik átlövésből -- "gátlástalanul rászúrják nyolcról-kilencről, ráadásul elég jól" --, vagy a dél-szláv iskolának leginkább megfelelő módon emberelőnyből. "Ahogy Boskovics el tudja engedni, az sem rossz, de Fatovics olykor egészen bámulatos dolgokra képes a kapásszélen" -- mondta előzetesen a magyar szakvezető, aki szerint hátul is jóval dinamikusabban mozognak, mint azt a horvátoktól általában megszoktuk, elsősorban a mozgékony kisembereknek hála.

Kérdés, hogy van-e egyáltalán ellenszer. "Természetesen van: olyan tökéletes védekezés, mint legutóbb a Dinamo Moszkva ellen. Ha megint sikerül úgy játszani, akkor lehet esélyünk. Ha gyengébben megy, aligha. Abban azért bízom, hogy a kilencgólos győzelmünknek híre ment Európában, egy orosz csapatot elég ritkán vernek meg ilyen fölényesen." Az is igaz viszont, hogy az azóta vívott komolyabb mérkőzéseken nem igazán játszott jól a Domino. Sőt. A Fradi ellen még úgy-ahogy, a BVSC ellen már kevésbé, a Vasassal szemben pedig szinte sehogy. Az ászok közül egyedül Biros Péter mutatott valamit a "régiből", sőt, teljesítményének kiegyensúlyozottsága minden korábbit felülmúl. Olimpiai bajnoktársai azonban nemigen lelik a fonalat, Molnár Tamás néha villan, Kiss Gergő viszont hovatovább annál is ritkábban. A balkezes amúgy diszkrét körszakállat visel, állítása szerint tesztjelleggel: "Amióta megvan, egyszer ikszeltünk, egyszer kikaptunk, ha most is veszítünk, soha többé nem növesztem meg." (Mellékesként tenném hozzá, hogy ez rossz előjel: a júliusi, fukuokai világbajnokságon is szőrbe vesző arccal szállt vízbe nap nap után, a végeredményt pedig ismerjük...) Molnár pedig centermegmozdulásai mellett néhány hasznos jótanáccsal segítheti együttesét a követendő taktika kialakításában, elvégre két éve még a dubrovnikiakat erősítette (elég jól: 15 év után nyert ismét aranyat a Jug, továbbá a LEN-kupát is begyűjtötte).

Persze, előfordulhat, hogy igazából egyetlen recept sem lesz igazán használható -- legfeljebb az, amelyikre egy szemcseppet ír fel Gábor Antal csapatorvos. A dubrovniki uszodát ugyanis átépítik, így a csapat a szomszédos Kupariban vívja mérkőzéseit, ott, ahol még 1981-ben nyert BEK-et. Ez önmagában nem lenne baj, ha a medencét nem tengervíz töltené meg. S minthogy az Adria köztudottan a legsósabb az európai tengerek között, a vendégcsapatok számára valóságos pokol a Jug ideiglenes otthona. "Legkésőbb a harmadik negyedre már nem látsz semmit a könnyeidtől" -- szögezte le Molnár, aki annak idején nem itt, hanem a sibeniki medencében vendégként játszva ízlelte meg a tengervízilabdát.

A dominósoknak -- akik egyébként különgéppel repültek péntek hajnalban a festői Raguzába -- két edzés alatt kell ráhangolódniuk arra, milyen a sós lében pólózni. Nem tudni, melyik lesz nehezebb: ez, vagy a Jug elleni meccs...

Az állás: 1. Honvéd 4 pont (24--12), 2. Jug 4 (horvát) (19--13), 3. Becsej (jugoszláv) 0 (14--18), 4. Dinamo (orosz) 0 (11--25)

Kék-csoport. Az állás: 1. Posillipo (olasz) 4, 2. Olympiakosz (görög) 3, Olympique (francia) 1, 4. Spandau (német) 0

CSG, Nemzeti Sport 2002.02.23.

Különgéppel Dubrovnikba

Csoportdöntőnek is beillő találkozó vár szombaton a vízilabda Bajnokok Ligájában a Honvéd-Dominóra a Jug Dubrovnik ellenében. Az Adria-parti városban két, eddig a nemzetközi kupában veretlen csapat találkozik egymással. Az utolsó bajnoki találkozójukat mindketten elvesztették, de kemény csatára van kilátás. A Honvédot a Vasas verte, míg a Dubrovnik Zágrábban kapott ki a Mladosttól.

- Nagyon jó centerei vannak a horvátoknak és egységes csapatot alkotva játszanak - mondta Biros Péter, a válogatott és a Honvéd nehézbombázója. - Két, a szó szoros értelmében vett csapat fog összecsapni. A Vasastól elszenvedett vereség ellenére nincs rossz hangulat a gárdában. Két pontot vesztettünk, de továbbra is vezetjük a bajnokságot. Annyi a különbség, hogy nem dőlhetünk hátra, ha elsőként akarunk bejutni a rájátszásba.

A csapat ma reggel katonai különrepülőgéppel utazik Horvátországba.

(buda), A színes Sport 2002.02.22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK