FONTOS


 

Férfi LEN-kupa, negyeddöntő, visszavágó
A Fradit elnyelte a Partizan zónája
Aki nem játszik, az nem is nyer

FTC-VMAX-Partizan Beograd (jugoszláv) 3-8 (1-3, 0-1, 0-3, 2-1)

Komjádi uszoda, 1500 néző
V: Afanaszjev (orosz), Matache (román)
Gól - emberelőnyből: 5/1, ill. 7/4

FTC: Sostar, Lehmann, Hosnyánszky, Takács, Tóth L., Katonás 2, Tiba
Csere: Nyéki 1, Szirányi, Paján, Haufe, Vogel, Bíró (kapus)
Edző: Gyöngyösi András

Partizan Beograd: Kuljacsa, Gocsics, Nikics, Ticsics, GAK 2, V. UDOVICSICS 3, B. Popovics 1
Csere: Filipovics 1, Milos Korolija 1, Mihajlo Korolija, Manojlovics, Csuk
Edző: Dejan Udovicsics

Továbbjutott: Partizan, kettős győzelemmel, 13-7-es összesítéssel

Real Madrid (spanyol)-BVSC-Brendon 8-7. Tj: BVSC, 18-17-es összesítéssel. Leonessa Brescia (olasz)-Catalunya (spanyol) 8-6. Tj: Brescia, 13-12-es összesítéssel. Primorje Rijeka (horvát)-Pro Recco (olasz) 5-8. Tj: Recco, kettős győzelemmel

Az elődöntő párosítása: Brescia-BVSC, Recco-Partizan

Csekély vigasz - ha egyáltalán... -, hogy a Fradi megspórolt vagy kétmillió forintot, továbbá két, gyaníthatóan egyoldalú mérkőzést a Reccóval. Sőt, ha azt vesszük, hogy a zöldek fiataljai nyilván hasznos leckéket vehettek volna az olasz klub világsztárjaitól az elődöntőben, miközben a szurkolók a világ legjobb játékosai közül láthattak volna néhányat március elején - Benedek, Rollán, Vujaszinovics, Ferretti... -, akkor akár csalódottak is lehetnénk. A csalódást mindazonáltal nem ez, hanem maga a mérkőzés jelentette. Holott a mindössze 5-4-re elveszített belgrádi találkozót követően bíztunk abban, a Fradi megkoronázza kupacsapataink víkendjét, és a nemzetközi mezőnyben egyedüliként vonultatunk fel négyből négy csapatot a továbbiakban.

Csakhogy túlságosan lagymatagon kezdtek a mieink: hátrányban nem léptek ki rendesen Udovicsicsra, később Katonás ugyan feléje mozdult, lefogni azonban nem tudta, holott Sostar erre számított. A 0-2 megadta a nem túl der?s alaphangot, igaz, Tóth László zseniális megmozdulásából - három rázuhanó védő közül pöccintette ki a labdát - Nyéki szépített, némiképp "feltámasztva" a Komjádi közönségét. Más kérdés, hogy ez volt az utolsó értékelhető akciójuk a zöldeknek, ettől kezdve ugyanis képtelenek voltak feltörni a jugók védekezését. A vendégzóna - egy régi klasszikussal élve - betakarta Tóthot, mint Ziaul Hakkot a tányérsapka: centerünk megjátszása szinte teljesen reménytelenné vált a bekkek gy?r?jében, amikor valami látszott belőle, akkor a passz volt tragikus. Megoldást az átlövések jelenthettek volna, ám a három főtüzér, Nyéki, Lehmann és Katonás ezen az estén egymást múlta alul. Ritkán adódott egy-egy emberelőny, de azok megjátszása kissé halottnak hatott, arról meg ugye vagy jót, vagy semmit... És eközben a semmi különöset nem mutató, csak éppenséggel a támadásait rendkívüli fegyelmezettséggel szövögető, a ferencvárosiak védekezési szarvashibáit könyörtelenül kihasználó belgrádiak szép fokozatosan elhúztak. De nagyon. Nem fáradtak el az úszóversenyben, sőt, mintha ők törték volna meg a mieink fizikumát. A harmadik negyed végén, 1-7-nél elég gyatrán éreztük magunkat, amin a záró rész kozmetikázása sem változtatott. Pláne, hogy levezetés gyanánt a szerbek a Komjádi brügölőjébe telepedve szó szerint fürödtek a sikerben, s közben rendületlenül óbégattak. A mi uszodánkban...

Fájt, na.

Mestermérleg:

Gyöngyösi András: - Beigazolódott a várakozásom: a Partizan túl jó csapat hozzánk képest. Játékosai fizikálisan erősebbek, fegyelmezetten vízilabdáztak, védekezésben kitolták a centerünket a kapujuk elől, a lövőinknek távolról kellett kísérletezniük. Nincs olyan játékosunk, aki átlendítette volna az együttest a holtponton, ráadásul hátul sokkal több hibát követtünk el, mint Belgrádban, és az emberelőnyöket sem tudtuk belőni. Mindegy, ez a vereség nem törhet le bennünket, csak még nagyobb erőbedobásra kell késztesse az egész csapatot.

Dejan Udovicsics: -Megédemelten nyertünk, jobbak voltunk, mint a magyarok. Az első meccshez képest kicsit változtattunk a taktikán, amivel úgy érzem, sikerült megzavarnunk a Ferencvárost, A Recco ellen sem adjuk fel, jól meg kell szenvedniük, ha ki akarnak bennünket verni.

CSG, Nemzeti Sport 2002.02.04.

Férfi LEN-kupa, negyeddöntő, visszavágó
Nem kell fejjel a falnak rohanni

FTC-Partizan Beograd (jugoszláv), Komjádi u. 16.15

Hajlamos lenne egy kézlegyintéssel elintézni az ember ezt a visszavágót: "Ugyan már! Ha Belgrádban, kétezer fanatikus szerb előtt, már-már ellenséges hangulataóban csak egygólos, öt-négyes hátrányt szedett össze a Fradi, akkor a Komiban nem lehet gond."Na már most ez csak látszólag ilyen egyszer? -a valóságban iszonyatosan kemény csata vár a franzstadti seregre. Senki ne számítson nagy gólarányú győzelemre, jó, ha egy, az utolsó másodpercben, a dudaszó pillanatában a kapuba kacsázó góllal dönti el a továbbjutást a Gyöngyösi-csapat.

"Rendkívül fontos, hogy ne két góllal akarjunk nyerni, hanem eggyel. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy csak a hosszabbításban akarjuk kivívni a továbbjutást, hanem érzékeltetni szeretném, butaság lenne fejjel a falnak rohanni. Ugyanolyan kiélezett küzdelmet várok, mint az első mérkőzésen, kizártnak tartom a nagy különbséget"-erősítette meg az imént elmondottakat a zöldek trénere.

Gyöngyösi Andrásnak mellesleg főhet a feje a taktikát illetően, elvégre egyik alapembere, az utóbbi időkben mindinkább éretten, gólerősen játszó Nyéki Balázs nem hogy száz-, ötvenszázalékos állapotban sincs. AKemény Dénes válogatott keretében is számításba vett pólós szervezetét vírus támadta meg, három napig a kórházi ágyat koptatta a "Süni"becenévre hallgató fiatalember. "Infúziót kapott, meglehetősen legyengült. Kizárt, hogy végigjátssza a találkozót, ám számítok rá, elszántsága sokat érhet a csapatnak" - így az edző, aki bízik abban, hogy a ferencvárosi szurkolók olyan hangulatot varázsolnak a Komjádi uszodába, amely az esetleges holtpontokon is átlendíti fiait (na és a bírókat...). "Kell a közönség segítsége! Higgadtnak kell maradnunk végig, végre el kell hinnünk, hogy egy nagy csapat ellen is sikerülhet a győzelem. Fizikailag, taktikailag már régóta jó szinten van a társaság, ám pszichikailag is fel kell nőni a feladathoz. Ha ezen a téren is sikerül javítani, sokkal, de sokkal könnyebb dolgunk lenne."

A Sostar-kérdéssel meg immárom nem is akar foglalkozni, mint mondotta: "Az első meccsen bizonyította sportemberi nagyságát, ott lesz a vízben, bátran bízom rá a kapu őrzését."

AZ, Nemzeti Sport 2002.02.03.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  FTC-Beograd 2002.02.03

 
LINKEK