FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, A-csoport
Ki nevet a végén - és közben?

FTC-VMAX-UTE-Taxi2000 8-7 (2-2, 3-2, 1-3, 2-0)

A mérkőzés osztályzata: 3
Komjádi uszoda, 500 néző. V: Bátori, Szentgyörgyi
Gól - emberelőnyből: 9/3, ill. 6/3
Négyméteresből: 1/1, ill. -
Kipontozódott: Benczur (17. p.)

FTC: SOSTAR - Lehmann, NYÉKI 5, Takács, TÓTH L., Tiba 1, KATONÁS 2. CS: Szirányi, Paján, Haufe, Vogel, Hosnyánszky. Edző: Gyöngyösi András

UTE: NEMES - Dávid, Kovács R., Benczur, Zentai, SUTI 2, DALA 3. Cs: Ábrahám, KÉRI 2, Vargyas. Edző: Csapó Gábor


Tóth László (fehér sapkában) centerben nagyot alakított az Újpest ellen
Kis híján meglepetést okozott a két rutinos emberét, a külföldre igazolt Bírót és Benét elvesztő, valamint a sérült balkezest, Létayt nélkülöző, jóval esélytelenebbnek tűnő Csapó-csapat. Tagjai közül mindig volt valaki, aki válaszolt a létező összes húron briliánsan játszó, fórból, átlövésből, lefordulásból egyaránt villantó Nyékinek - az első félidőben különösen Dala volt elemében és idézte hét-nyolc évvel ezelőtti önmagát -, sőt akkor sem roppantak meg a lilák, amikor Tiba ziccerét követően a harmadik rész elején megugrott az ellenfél (6-4). Merthogy ekkor Suti egy egészen kivételes góllal életet lehelt társaiba (ennél tökéletesebben aligha lehet eltalálni a felső sarkot), akik a még néhány hétig itthon tartózkodó Nemes vezérletével egymás után négy (!) emberhátrányt bekkeltek ki, miközben Kéri bődületes bombája is megakadt a hosszú vinkliben, majd újfent a tizenéves Suti célzott egy FBI-mesterlövész pontosságával (6-7).

Gondban voltak a zöldek, ám Tóth László kirángatta őket a bajból: a center "kitermelte" a sokadik előnyt is (Nyéki - ki más? - értékesítette), két perccel a duda előtt pedig egy négyméterest, amit Katonás tett be igen higgadtan. Igaz, hogy 7-7-nél Dala is rávihette a labdát Sostarra, csakhogy a szerb érezte, hova érkezik a labda a kissé éles szögből tüzelő ágyúból, aztán a végén megmentette a második pontot, midőn emberhátrányban lekapta az ezen a délelőttön önmaga árnyékát alakító Kovács lövését.

Mindazonáltal akadtak még gyengélkedők jócskán, és nem csupán a vízben: a játékvezetők kontrák özönét zúdították a felekre, látványosan kontrázva meg azokat az alapelveket, amelyeket nemrég hirdettek ki nekik és a csapatoknak. Egyesek szerint az lett volna a meglepő, ha mindez fordítva történik...

Mestermérleg

Gyöngyösi András: - A szünet kissé megtörte a decemberi lendületünket, ettől függetlenül elégedett vagyok: a csapat tartását mutatja, hogy rossz játékkal is nyerni tudott.

Csapó Gábor: - Összességében jól játszottunk, bár hiba is akadt bőven. Azt viszont nem értem, hogyha én nem röhöghetem ki a játékvezető olykor nevetséges ítéleteit, mert sárga lapot kapok, akkor ő miképpen engedheti meg magának, hogy nevessen, miközben ellenünk fúj. Ezt a csapatom nevében kikérem magamnak!

CSG, Nemzeti Sport 2002.01.14.

Megszorították a lilák a zöldeket
Gólzáporos rangadó

Tegnap az FTC és az Újpest találkozott az immár a nyolccsapatos felsőházi bajnoki folytatásban. Tóth László és Dala Tamás vezetésével vonultak a bemutatáshoz a csapatok, akárcsak hat-hét évvel ezelőtt. S a produkció is nagyon hasonló volt a daliás időkhöz. Igaz, most Nyéki kezdte a góllövést, nem Dóczi, Gyöngyösi vagy Benedek és Gál. A fiatal játékos első lövése kipókhálózta a lila felső sarkot. Dala is megtalálta a rést szokásos csúszós lövésével Sostar hóna alatt, de Nyéki meg-úszásból ismét a Fradinak szerzett előnyt. A folytatásban Nyéki és Dala vívott góllövőversenyt. Egy Katonás-találat nyomán újra a zöld-fehér csapat állt jobban a mérkőzés felénél, majd két góllal is vezettek Tiba megúszása után (6-4). Aztán az újpesti fiatalok percei következtek.

A zárónegyedben a lilák vezettek, ám Nyéki újra egyenlített. A vége előtt Katonás értékesített egy négyméterest, mire csak egy erőtlen Kovács-lövés volt a válasz, az is telibe találta Sostart. Végül 8-7-re győzött a Fradi, de az Újpest cseppet sem játszott alárendelt szerepet. Sőt!

(buda), A színes Sport 2002.01.14.

Nyéki Balázs nélkül nincs ferencvárosi győzelem

Egy hónapnyi szünet után folytatódott a férfi vízilabda-bajnokság, s akik azt hitték, sima ügy lesz a második szakasz, vagyis a nyolc közé került csapatok első fordulója, tévedtek.

A bajnoki cím egyik esélyese, a Vasas ugyanis szenvedett a fiatal OSC ellen, s csak az utolsó negyedben tudott módosítani az addigi döntetlenen. Sokan még azt is mondják, ha Varga Tamás nem dob négy gólt, s nem húzza magával társait, nagy bajban lett volna a Vasas.

A bajnok Honvéd már az első negyedben elintézte a Szentest - itt a négygólos Biros és Kiss Gergely volt a foszereplő -, s a 7:2 után már nem volt tét.

A kérdés persze továbbra is az, hogy melyik csapatok kerülnek az igazi rájátszásba, vagyis a négy közé. - tekintetben igen fontos volt a tegnapi Fradi-Újpest meccs. Bár azt mondják, a szünetben tovább gyengült lila-fehérek nem igazán esélyesek a továbblépésre, Gyöngyösi András, az FTC edzője kijelentette, hiába próbálja őket elaltatni újpesti kollégája, Csapó Gábor, ő ezt nem eszi meg. Nehéz megmondani, hogy a Fradi-edző óvatoskodott-e, vagy csak a csapatát ismeri jól, viszont tény, hogy az utolsó negyed előtt 7:6 állt az eredményjelzőn, de az újpestiek javára.

Ami addig történt, úgy foglalható össze, hogy a Sostar kapussal vízbe szálló FTC magabiztosan kezdett, de utána minden másként alakult, mint várta. Nála csak az ötgólos Nyéki Balázs emelhető ki igazán, míg az Újpestből többen is átlagon felülit nyújtottak - Dala három, Kéri és Suti két-két gólt dobott -, a lelkesedésük pedig mindvégig példaadó volt.

Aztán Nyéki egyenlített, majd - miután Dala lövését bravúrral védte a jugoszláv olimpiai- és világbajnok kapus - Katonás szerezte meg a nyolcadik, s egyben győztes FTC-gólt, négyméteresből. A dicséret azonban mindenképp az újpestieknek jár, mivel esélytelenül is határtalan elszántsággal pólóztak, s a végén, ha nem hagyják ki az emberelőnyt, a döntetlent is elérhették volna.

Magyar Hírlap 2002.01.14.

Kifárasztással nyert az FTC

Bár körmérkőzéses formában, de a playoffra emlékeztető lebonyolítással kezdődött meg az első osztályú vízilabda-bajnokság második szakasza. A legjobb nyolc együttes ugyanis az első fordulóban 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 párosításban játszott egymással. Már ebből is következik, hogy a negyedik Ferencváros és az ötödik Újpest találkozója ígérkezett a legélesebbnek, az pedig tovább növelte a tétet, hogy a győztes nagy lépést tett a majdani valódi rájátszás, azaz az első négybe jutás elérése felé.

Az előzetes esélylatolgatások a Fradi sikerét prognosztizálták, hiszen a csapat a vártnál jobban öszszeállt őszre, az Újpest pedig a napokban elveszítette két rutinos játékosát: Bíró és Bene eligazolt az olasz másodosztályba. Mint tegnap a Komjádi uszodában kiderült, különösen utóbbi hiánya volt sorsdöntő, az UTE ugyanis "főállású" center nélkül próbálta meg felvenni a versenyt, míg az FTC-ben sorra harcolta ki a kiállításokat az egykori sokszoros válogatott Tóth László. Nála csak, illetve mindenkinél Nyéki Balázs játszott jobban, hiszen ötször vette be az egyébként jól védő - amúgy szintén az olasz B-ligába szerződő - Nemes Gábor kapuját.

Mindezek ellenére mégsem nyert könnyen a Ferencváros. Bár szinte végig vezetett, és 6-4-nél úgy nézett ki, döntésre is viszi a dolgot, az Újpest - főleg Dala Tamás remeklésével és három góljával - tartotta a lépést, majd 7-6-ra fordított. A hajrára azonban kijött a mennyiségi különbség, mármint, hogy a zöldek sokkal többet cserélhettek, és felülkerekedtek a végére elfáradó lilákon. A 8-7-es Ferencváros-sikerrel zárult rangadó után azonban szégyenkeznie végképp senkinek nem kellett, és az is méltánylandó, hogy normális, sportszerű hangulatú mérkőzést láthattunk.

A második szakasz első fordulójának legsimább meccsét a BVSC játszotta: három negyed után 10-0-ra vezetett a Szeged ellen, végül 10-2-re nyert. A listavezető Domino BHSE az első negyedet 7-2-re hozta, de a folytatásban a Szentes egyenrangú partner volt, amit a 17-12-es végeredmény is mutat. Még jobban megizzasztotta az OSC a Vasast, amely csak az utolsó negyed 3-1-re nyerésével győzött 10-8-ra.

Népszava 2002.01.14.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  FTC-UTE 2002.01.13

 
LINKEK