FONTOS


 

Császár György az egyetem után sietett a BVSC-be
A postás hozza a diplomát

Egy "kellemes" SMS-üzenet Gerendás Györgynek a Szuperkupa lefújása után: "Lassan leszorulsz a dobogóról..." - kapta a meglehetősen ellentmondásos Honvéd-Vasas összecsapást a televízióban megnéző szakember a meg nem nevezett kollégájától. Az író természetesen a viselkedési formulára célzott, a komjádis derbit látva talán nem véletlenül...

A BVSC trénerének egyébiránt megvan a maga véleménye a történtekről. "Anélkül hogy állást foglalnék, azt kell mondjam, nem értem "Kokó" nyilatkozatát. Azt mondta, hogy ünnepelni mentek, miközben én azt láttam, hogy rögtön a legelején Tóth Imre megütötte Vindischt, és a továbbiakban ugyanúgy érződött néhányukon náluk is az indulat...Az első negyed vége előtt hívott egy edzőtársam, aki anno még együtt is játszott Imrével, és megjegyezte, amennyiben nem egy ilyen meccset vívnának, már kétszer ki kellett volna végleg állítani. A tévén keresztül biztosan más egy mérkőzés, de én ugyanezt tapasztaltam. Biros sérülését nem lehetett látni, de nem megvédve Somossy Józsefet, és ismerve Steinmetzet, én is inkább abban hiszek, hogy koordinálatlan mozgása okozhatta azt. Isten ments, hogy beleszólnék az egészbe, de én így láttam"-magyarázta Gerendás György, aki a levonulás ténye (még ha szó szerint valóban nem is másztak ki a piros-kékek a medencéből) és oka mellett sem ment el szó nélkül: "Bármi is történik, még ha szándékosan fújnak is ellened, ezt nem szabad, ez hiba volt. Értesüléseim, az ott lévő barátaim, kollégáim szerint egyébként a zsűri nem emelte fel Varga Tamás kiállításnál a piros zászlót, azaz megint visszalyukadtunk oda, hogy az ott ülők sérthetetlenek, ők még véletlenül sem hibázhatnak. Az elmúlt öt év reklamálásai a jelek szerint minden esetben mellőzték az igazságot, mindig csak az edző a hülye. Miért nem tudják a zsűrinél csak egyszer azt mondani, uraim, ezt mi szúrtuk el?"

Az őszintén nyilatkozó Gerendásnak persze megvan a maga dolga - csapatát úgy felkészíteni, hogy az a bajnokságban ne csak megszorítsa, hanem le is győzze, sőt megelőzze a Honvéd, Vasas kettős egyikét, és megszakítás nélkül hetedik alkalommal is finálét játsszon. Mindezért rendkívül sokat tehet egy fiatalember, aki 1998-ban, az aranyérem ünneplése után távozott, most pedig visszatért a Szőnyi útra. "Így van, szerencsére alaptalan volt a félelmem, ifjabb Császár György itt van, velünk van, edz, és játszani fog. Az aggályom annak szólt, hogy Amerikából úgysem fog visszajönni a kedvünkért - hát visszajött. Nagyon örülök neki, az a játékos, aki százszázalékosan beleillik a BVSC stílusába, állandóan pörög, ezt a fajta hurrápólót játsza. Leginkább az úszásán érződik egy kis kihagyás, ám szerintem a spanyolok elleni hazai LEN-kupa találkozóra príma állapotban lesz"-vélekedett a szerdán a zuglóiaknak a kis pauza után edzést tartó montrali bajnok.

Ifjabb Császár György. 112 alkalommal szerepelt az OB I-ben, egyszer pedig a válogatottban (1998. 07. 10., Óbecse -Magyarország-Egyesült Államok 9-6). Említett bajnoki diadal után ment ki Amerikába, ahol elkezdte, most pedig befejezte a dél-kaliforniai egyetem közgazdaságtan szakát. "Sokan kérdezik, miért nem maradtam. Úgy gondoltam, hogy ha az iskola befejezése után alkalmaz egy nagy cég, ahol jó lehetőségek tárulnak elém, ahol finanszírozzák a zöldkártya beszerzését, maradok. Nos, bevallom, nem volt ilyen, és -noha két-három évig még simán elélhettem volna kint -a biztosat választottam. És várom a postást, aki hamarosan meghozza majd a diplomámat -kezdett bele az olasz Florentiába szerződött, majd onnan a Vasanak kölcsönadott, Madaras Norbert helyére kiszemelt balkezes, aki az itthon töltött két hét alatt úgy-ahogy belerázódott a magyar valóságba. -Gerendás Gyurival végig tartottam a kapcsolatot, így az nem volt vitás, idehaza hol folytatom. Elsődleges feladatom, hogy beilleszkedjem, és hogy minél hamarabb jó formába kerüljek, a több jön magától. Előbbire már most sem lehet panaszom, rendkívül jól fogadtak a srácok, úgy az ismert, mint a számomra ismeretlen társak, mert bizony a három és fél év alatt rendesen kicserélődött a társaság. És amint a Szuperkupán láttam, nem csak a BVSC-ben."

Az újdonsült vasutas nyert nyári és téli amerikai bajnokságot is (arrafelé ez a lebonyolítás a módi), emellett középiskolás növendékeknek tartott edzéseket. Szerinte folyamatosan fejlődik az amerikai vízilabda, mint mondotta: "Én játszottam magyar és amerikai bajnoki finálét is, mit mondjak, ha hiszik, ha nem, nincs eget verő különbség a kettő között!".

Nem úgy édesapja, a nemzetközi bíró, Császár György számára - ő momentán fiacskája érkeztével száműzetett a nagy rangadók levezénylése alól. Bár a Szuperkupát (is) látva elképzelhető, így járt a legjobban...

AZ, Nemzeti Sport 2002.01.03.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK