FONTOS


 

A Dunaújváros és a BVSC jelesre vizsgázott a kupadöntőben
Sportszerű címvédés

Bár a vízilabda sosem tartozott a finom sportágak közé, de az utóbbi időben, főleg nemzetközi "hatásra", tovább durvult a játék, az erősebb és a gyengébb nemet egyaránt beleértve. Ezért is volt olyan élvezetes a női Magyar Kupa-döntő, ahol a résztvevő csapatok a sportszerűség magasiskolájáról tettek tanúbizonyosságot. A Dunaújvárosi Főiskola és a BVSC-Satelit mérkőzésének pedig nem kisebb tétje volt, mint a három éve alapított Ördög Éva-vándordíj elnyerése.

Az újvárosiak mindháromszor ott voltak a döntőben, és tavaly sikerült is elhódítaniuk a díszes serleget a Szentestől. Természetes, hogy a kitűnő játékosokkal felálló főiskolások célja újra a kupa magasba emelése volt, csakhogy jobbnál jobb pólósokból a vasutasoknál sincs hiány, elvégre három Európa-bajnok tempózik Györe Lajos csapatában. Ezek a lányok pedig megmutatták, hogy lehet balhé nélkül játszani egy ilyen rangú eseményen. A Dunaújváros Primász Ágnes és Benkő Tímea négy találatának, valamint Sós Ildikó bravúros hárításainak köszönhetően tetemes előnyre tett szert, a BVSC azonban nem kezdett verekedni, hanem Rédei Kata révén fokoztosan került látókörbe. Az Eb gólkirálynője, Primász azonban a félpályáról szerzett szépségdíjas találatával végleg eldöntötte a vándordíj sorsát. Ugyan Szentkereszti és Gál is feliratkozott a zuglóiak góllövőlistájára, sőt Rédei újra kétszer köszönt be, ám az első két negyed alatt kialakult hatgólos előnyt már nem tudták ledolgozni a vasutasok. A BVSC cserekapusa, a félidőben beállt Pápai Márta ugyan lehúzta a rolót (sajnálatos módon tudósításunkból kimaradt a tehetséges kapuvédő neve, ezúton is elnézést kérünk ezért), ám Mihók Attila együttese végül révbe ért (9-6). A dunaújvárosiak mondani sem kell, boldogan ünnepeltek a Komjádi uszodában, a BVSC-s lányok bosszúsak voltak, de ugyanakkor örültek is, hiszen az ezüstérem a következő idényre nemzetközi kupaszereplést biztosított számukra.

Faragó Tamás, a női válogatott szövetségi kapitánya: - Élvezetes, látványos döntő volt, méltó hírverése a női vízilabdának.

Primász Ágnes: - Sokkal szorosabb meccsre számítottam. Mindent megcsináltunk, amit az edzőnk mondott, én pedig jól éreztem magam a vízben, szóltam is a többieknek a bemelegítés alatt, jó formában vagyok, nagy bombákra számítsanak. Ez a siker óriási lökést ad mindenkinek a jövő heti BEK-középdöntő előtt.

Sós Ildikó: - Nem gondoltam, hogy ilyen könnyű lesz. Az elején szinte minden bejött, az utolsó két negyedben azonban már leengedtük, persze ha két gólon belülre jön a BVSC, akkor összeszedtük volna magunkat.

Rédei Kata: -Katasztrofálisan védekeztünk, passzívan játszottunk, ez a vereség csak rajtunk múlott. Nem az eredmény miatt kell szégyenkeznünk, hanem azért, mert már hat-nullára vezetett a Dunaújváros.

Nemzeti Sport 2002.03.12.

Női Magyar Kupa-döntő az Ördög Éva Vándordíjért
Gyorsan döntő dunaújvárosiak

BVSC-TBÉSZ-Dunaújvárosi Főiskola 6-9 (0-4, 2-4, 2-0, 2-1)

Komjádi uszoda, 500 néző. V: Juhász Gy., Vajda J.
Gól - emberelőnyből: 7/5, ill. 12/1
Kipontozódott: Györe A. (17. p.)

BVSC: Györe Zs. - Dancsa, Gál 1, RÉDEI 4, Györe A., Kisteleki, Szentkereszti 1. Cs: Butuza, Hőnig. Edző: Györe Lajos

DUNAÚJVÁROS: SÓS - Tiba 1, Tóth A. 1, PRIMÁSZ 4, Bódi, Zantleitner, Benkő T. 3. Cs: Benkő N., Erdős, Dubniczy. Edző: Mihók Attila

A papírforma alapján ugyan a dunaújvárosiak tűntek esélyesebbnek, de hogy a kupa sorsát ily hamar eldöntsék, arra igazából senki sem számított. A legutóbbi találkozón a BVSC egyetlen találattal múlta felül ellenfelét, és a szakemberek most is legalább egy-két gólos különbséget tippeltek. A számítás majdnem be is jött, csakhogy...

Úgy indult, hogy Benkő Tímea egymás után kétszer is betalált, majd Rédei labdáját kotorta ki a szenzációsan védő Sós. Eztán a 22. életévét néhány napja betöltő Primász villogott, ugyanakkor a másik oldalon néha úgy tűnt, a válogatott kapusának képtelenség gólt lőni. A vasutasok csak azután tudták megtörni a gólcsendet, hogy Tiba már 6-0-ra alakította az eredményt, ekkor Rédei Kata kétszer is értékesítette az emberelőnyös helyzetet. Csakhogy Primász egy félpályáról lőtt szépségdíjas góllal, majd egy emberfórból elért találattal lelohasztotta a zuglói reményeket.

A dunaújvárosiak a tetemes előny tudatában kicsit leengedtek, a BVSC pedig próbálta menteni a menthetőt Gál és Szentkereszti révén, később Rédei talált be kétszer is, ám ez csak a szépítéshez volt elég.

Mestermérleg:

Györe Lajos: - Megijedtünk, nem tudták a lányok azt megcsinálni, amit megbeszéltünk. Gratulálunk a Dunaújvárosnak, és sok sikert kívánunk a BEK-szerepléshez.

Mihók Attila: - Az első két játékrészben nagyon jól játszottunk, minden sikerült, viszont a második félidőben látott hibákat még ki kell javítanunk.

Kovács Anikó, Nemzeti Sport 2002.03.10

Női Magyar Kupa-döntő - mit hoz a BVSC taktikája?
Címvédésben bízik a Dunaújváros

Noha jeles férficsapataink a nemzetközi porondon szerepelnek, a női póló hívei nem maradnak csemege nélkül a hét végén: szombaton 16 órától két kiemelkedő gárda, a BVSC-Satelit és a Dunaújvárosi Főiskola küzd a Magyar Kupa döntőjében az Ördög Éva-vándordíjért. A dunaújvárosiak már-már rutinosnak mondhatók, hiszen a kupa három évre visszanyúló története során minden alkalommal ott voltak a végjátékban - igaz, ünnepelni tavaly tudtak először, amikor is a Vasast győzték le. A tét tehát nem lehet más, mint a címvédés.

Elvártuk a döntőbe jutást -mondta Mihók Attila, a dunaújvárosiak edzője. - Eddig viszonylag sima mérkőzéseket játszottunk, amelyeken számtalan biztató jelet láttam. A csapat teljesítménye folyamatosan javult, de szombaton délután, mivel egy mérkőzésen dől el a kupa sorsa, a pillanatnyi forma fog dönteni. Természetesen a győzelem a célunk, de tudjuk jól, a BVSC nagyon jó csapat: amikor a bajnokság alapszakaszában nálunk járt, az utolsó percben lőtt góllal győzni tudott. Biztos vagyok benne, hogy a vasutasok most is mindent megtesznek a sikerért, éppen ezért nagyon szoros mérkőzésre számítok, és véleményem szerint mindössze egy-két gól fogja eldönteni a kupa sorsát. Nekünk egyébként a kupafinálé az utolsó felkészülési állomásunk a jövő heti BEK-középdöntő előtt. Kedden utazunk Szicíliába, ahol az olasz Catania, a német Bochum és a francia Nancy csapatával mérkőzünk. A lányoknak jól jönne a győzelem, nagy motivációt jelentene a folytatásra."

Biztatásban amúgy nem lesz hiány, hiszen Dunaújvárosból külön szurkolói busz indul Budapestre.

A riválissal ellentétben Györe Lajos tanítványainak nehéz akadályokon kellett átverekedniük magukat, hogy szombaton vízbe szállhassanak.

"Le kellett győznünk a korábbi győztes Szentest, a BVSC-Brendont és nem utolsósorban az egrieket -fejtegette a BVSC-Satelit szakvezetője. - A döntőbe jutásért aztán a szintén remek Vasas gárdáját búcsúztattuk. Ez sem ment teljesen simán, hiszen az angyalföldiekkel nagyon szoros volt az első meccsünk. A papírforma alapján a dunaújvárosiak az esélyesebbek, de az lesz a mérvadó, hogy milyen formában vannak a lányok, azaz hogy szombaton reggel melyik lábbal kelnek fel. Nagyon bízom a játékosaimban. A válogatottakra fontos szerep vár, ám ne felejtsük el, hogy amikor a főiskolásokkal utoljára mérkőztünk, Szentkereszti Gabi lélegzetelállítóan szép góljával sikerült pontot szereznünk. A csapatmunka a lényeg, de mindig kitalálok valami új taktikát a lányoknak, s most sincs ez másként. Hogy mit, s ez mennyire lehet eredményes, szombat délután megláthatják. Örülünk, hogy a döntőbe jutottunk, mert ezzel biztosítottuk a jövő évre a nemzetközi kupaszereplést."

A kérdés tehát adott: a BVSC először, vagy a Dunaújváros másodszor? Aki kilátogat a Komjádiba, garantáltan remek mérkőzést, nem mellékesen Európa-bajnok és vb-ezüstérmes játékosokat láthat.

Kovács Anikó, Nemzeti Sport 2002.03.09

Szentesi kupavereségek

A sors nem volt kegyes egyik szentesi csapathoz sem: a hölgyek és a férfiak is a legjobb itthoni alakulattal csatáztak a Magyar Kupában. Bejött a papírforma, a nőknél a Dunaújvárosi Főiskola, az erősebb nemnél pedig a Domino-BHSE került az MK-ban a döntőbe, illetve a négy közé.

Dunaújvárosi Főiskola-Carnex-Szentesi VK 12-7 (3-1, 1-2, 4-1, 4-3)
Női MK-elődöntő, első mérkőzés. Dunaújváros, 100 néző.

Dunaújváros: Sós - Dubniczky, Benkő T., ZANTLEITNER 2, TIBA 2, PRIMÁSZ 5, Kovács A. Csere: Erdős 1, Tóth A., BÓDI 2. Edző: Mihók Attila.
Szentes: VARGA Z. - Vér 1, WASZLAVSZKI 2, Szremkó, MOLNÁR A. 2, Makra, ARATÓ 2. Csere: Szabó X., Huszka, Pengő. Játékos-edző: Szremkó Krisztina, edző: Tari László.
Gól - emberelőnyből: 5/4, ill. 5/3. Négyméteresből: 1/1, ill. 1/0.

Annak ellenére, hogy a mérkőzés és a döntőbe jutás toronymagas esélyese a Dunaújváros volt, a Kurca-partiak egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet. A forduláskor még csak 4-3-ra vezettek a házigazdák, sőt a harmadik negyed elején akár az egyenlítés is sikerülhetett volna, de a négyméteres kimaradt. Ez visszavetette a vendégeket, a Duna-partiak pedig vannak olyan rutinosak, hogy ezt könyörtelenül kihasználták.

Mihók Attila: - Fegyelmezetten, jól játszott a Szentes. Végre egy szorosabb mérkőzést játszottunk.
Tari László: - Tisztességesen helytálltunk a BEK-re készülő Dunaújváros ellen.

Carnex-Szentesi VK-Dunaújvárosi Főiskola 3-12 (0-3, 0-2, 2-4, 1-3)
Női MK-elődöntő, második mérkőzés. Szentes, ligeti uszoda, 100 néző. Vezette: Székely, Marjai.

Szentes: VARGA Z. - Vér, Makra, Molnár A. 2, Szremkó 1, Arató, Waszlavszki. Csere: Szabó X., Makra, Huszka, Pengő, Rozgonyi.
Dunaújváros: Sós - DUBNICZKY 2, Benkő T., Zantleitner 1, Tiba 1, PRIMÁSZ 3, Kovács A. 1. Csere: Erdős 1, Tóth A. 1, BÓDI 2.
Gól - emberelőnyből: 7/1, ill. 6/4. Négyméteresből: -, ill. 1/0.

Sajnos a fiatal szentesi gárdának nem sikerült megismételnie az előző napon, Dunaújvárosban produkált jó teljesítményét. Elfogódottan, megilletődötten pólóztak a házigazdák, túlságosan is tisztelték nagynevű ellenfelüket. Korán eldőlt a meccs, a vendégek erőnlétben, gyorsaságban, technikában is az idegesen játszó Carnex fölé nőttek. Igaz, ez nem meglepetés, elvégre a Duna-partiaknál csak úgy hemzsegnek az Európa-bajnokok, válogatott kerettagok.

A harmadik helyért nem rendeznek mérkőzést a kupában, így a Carnex-Szentesi VK bronzérmesként fejezte be a küzdelmet. A fináléban a Dunaújváros a BVSC-Satelittel találkozik.

Tari László: - Reális különbség mutatkozott a két együttes között.
Mihók Attila: - Kupavédésre készülünk.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.03.04.

BVSC-Satelit-Vasas SC 7-4 (2-1, 1-1, 2-0, 2-2)

Szőnyi út, 50 néző. V: Varga J., Fekete B.
Gólszerzők: Györe Anett 4, Rédei 2, Kisteleki, ill. Ipacs 4
Gól - emberelőnyből: 9/1, ill. 5/1
Négyméteresből: 3/3, ill. -

Nemzeti Sport 2002.03.03.

Elődöntőben a szentesiek

A Dunaújvárosi Főiskolával játszanak
A Magyar Kupában a Carnex-Szentesi VK női vízilabdacsapata két győzelemmel kezdte még az elmúlt hét végén a csatározást. A Kurca-partiak az Eger ellen 18-4-re, az OSC ellen pedig 25-4-re győzték.


Ez a két nagy gólkülönbségű siker azt jelentette, hogy amennyiben szombaton a Szőnyi úti uszodában a két BVSC közül az egyiket sikerül két vállra fektetni, Huszka Zsuzsáék már a legjobb négy között érezhetik magukat.

Azzal természetesen ők is tisztában voltak, hogy erre az első meccsen, a BVSC-Brendon ellen van reális esély, a bajnokságban alapszakaszt nyerő BVSC-Satelit ugyanis más kategóriát képvisel.

Carnex-Szentesi VK-BVSC-Brendon 13-5 (2-1, 6-0, 4-2, 1-2)

Szentes: Varga Z. - Vér 1, Molnár A. 4, Pengő, Szremkó 5, Arató 2, Waszlavszki. Csere: Szabó X., Huszka, Makra, Rozgonyi 1, Hegedűs. Játékos-edző: Szremkó Krisztina, edző: Tari László.
Gól - emberelőnyből: 5/4, ill. 6/1.

A vártnál lényegesen könnyebben verte riválisát a Szentes. Jól játszottak Molnár Anették, tetszés szerint dobálták a gólokat. Különösen a fórok kivédekezése okozott gondot a fővárosiaknak. A szentesiek nagyobb különbséggel is nyerhettek volna, de a szakvezetés a biztos vezetés tudatában a hajrában a legfiatalabbaknak is játéklehetőséget biztosított. A mérkőzés végét jelző dudaszó egyben azt is jelentette, hogy a Szentes bejutott a kupaelődöntőbe.

BVSC-Satelit-Carnex-Szentesi VK 11-1 (2-0, 3-1, 2-0, 4-0)

Szentes: Varga Z. - Vér 1, Molnár A., Pengő, Arató, Szremkó, Waszlavszki. Csere: Hegedűs, Huszka, Szabó X., Makra, Rozgonyi.
Gól - emberelőnyből: 7/5, ill. 7/0.
Négyméteresből: 1/1, ill. -.

Nem sikerült a bravúr, a Satelit legyőzése, a Csongrád megyei gárda nagyon sima vereséget szenvedett. Kétgólos hazai vezetésnél Vér szépítő találatát követően felcsillant a remény, de mert az előnyök ezúttal kimondottan hátrányt jelentettek, hamar eldőlt a csoportelsőség kérdése. A kiadós vereségbe az is belejátszott, hogy egyrészt a szentesi lányok rendkívül idegesen, kapkodva, görcsösen pólóztak, másrészt pedig képtelenek voltak semlegesíteni egykori csapattársukat, Kisteleki Dórát, aki egymaga hét gólig jutott.

További eredmények: BVSC-Satelit-OSC 12-0, Eger-OSC 14-1, Eger-BVSC-Brendon 17-7. A csoportból a BVSC-Satelit és a Carnex-Szentesi VK jutott az elődöntőbe. A másik ágról a Dunaújvárosi Főiskola és a Kecskemétet legyőző Vasas kvalifikálta magát a négy közé.

Az elődöntő párosítása: BVSC-Satelit-Vasas, Dunaújvárosi Főiskola-Carnex-Szentesi VK. Az "odavágót" március 2-án (szombaton) rendezik, a visszavágót másnap, március 3-án a szentesi uszodában.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.25.

Nők, csoportmérkőzések

A-csoport, Szőnyi út: BVSC-Satelit-Lindab-OSC 12-0 (2-0, 4-0, 1-0, 5-0). G: Polericzki 5, Vígh 3, Hőnig, Kisteleki 2-2.
Carnex-Szentesi VK-BVSC-Brendon Arizona 13-5 (2-1, 6-0, 4-2, 1-2). G: Szremkó 5, Molnár A. 4, Arató 2, Rozgonyi, Vér A., ill. Báthori 3, Tóth I, Jászberényi.
Lindab-OSC-ZF Hungária-Egri VK 1-14 (0-4, 0-4, 1-2, 0-4). G: Péteri, ill. Thummerer, Denk 4-4, Sumi, Szabolcsi 2-2, Karanyicz, Sallai.
BVSC-Satelit-Carnex-Szentes VK 11-1 (2-0, 3-1, 2-0, 4-0). G: Kisteleki 7, Györe A. 2, Dancsa, Hönig, ill. Huszka.
ZF Hungária-Egri VK-BVSC-Brendon Arisona 17-7 (4-0, 3-2, 4-3, 6-2). G: Denk 6, Szabolcsi 5, Thummerer, Karanyicz, Sallai 2-2, ill. Báthori 3, Kovács G. 2, Papp, Tankó.
Továbbjutott: BVSC-Satelit, Carnex-Szentesi VK

B-csoport, Dunaújváros: Kecskeméti-Villanó Fókák-Vasas 6-8 (1-1, 1-2, 3-3, 1-2) G: Mészáros Á. 4, Varga A., Tóth L., ill. Császáry 3, Németh E. 2, Hári, Ipacs, Szabó Sz.
DVSI-Green System-Dunaújvárosi Főiskola 3-22 (0-6, 1-5, 2-4, 0-7) G: Poszkoli 2, Zsámbok, ill. Tiba 5, Primász 4, Tóth A. 3, Dubniczky , Zantleitner, Kovács A. 2-2, Benkő T., Benkő N., Erdős, Bódi.
Vasas-DVSI Green System 10-6 (1-2, 3-1, 4-1, 2-2). G: Császáry, Ipacs 3-3, Porvai, Németh E., Szabó Sz., Hári, ill. Zsámbok, Brávik F., 2-2, Poszkoli, Csavajda.
Dunaújvárosi Főiskola-Kecskeméti-Villanó Fókák 18-1 (5-0, 4-0, 4-0, 5-1). G: Primász 6, Zantleitner, Tiba 4-4, Dubniczky 2, Benkő T., Kovács A., ill. Gazdag.
Tj: Dunaújvárosi Főiskola, Vasas

Az elődöntő párosítása: BVSC-Vasas, Dunaújváros-Szentes

Nemzeti Sport 2002.02.24.

Magyar Kupa

A nők mérkőzéssorozata február 16-án indul, a döntőt pedig március 10-én játsszák.
A-csoport: BVSC-Satelit, Carnex-Szentesi VK, ZF Hungária-Egri VK, BVSC-Brendon Arisona és OSC-Hungaropharma.
B-csoport: Dunaújvárosi Főiskola, Villanó Fókák Kecskemét, Dunaújvárosi VSI-Green System, Vasas SC
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Női Magyar Kupa 2002

 
LINKEK