FONTOS


 

Vízilabdázók a jogszabályok tengerében
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Erdei Tamás, Magyar Hírlap 2002.10.11.
--------------------------------------------------------------------------------

Jelentősen csökkentette a fellebbviteli bizottság a május 19-ei Honvéd-Vasas vízilabda-bajnoki döntőn kitört verekedés résztvevőinek büntetését. Az eredeti elképzelés szerint harmad fokon az elnökség döntött volna véglegesen az ügyben, de egy jogszabályi hiba miatt elképzelhető, hogy ez marad a jogerős büntetés.

Martin György, a vízilabda-szövetség elnöke - amellett, hogy gyors eljárást és példásan szigorú büntetést ígért - a félbeszakadt Honvéd-Vasas bajnoki döntő után nem sokkal jelezte, hozzon bármilyen határozatot a fegyelmi meg a fellebbviteli bizottság, Jakab Zoltán főtitkár mindenképpen fellebbez majd, hogy végül harmad fokon a szövetség elnöksége ítélkezhessen az ügyben. Szerdán megszületett a Vasas-játékosok egy-másfél éves eltiltását jelentősen mérséklő, s az angyalföldi szakvezetőket felmentő másodfokú döntés, és elképzelhető, hogy ez marad a végleges ítélet.
Loványi Róbert, a fellebbviteli bizottság elnöke jelezte, a sportfegyelmi felelősségről szóló 34/2001. (III. 5.) számú kormányrendelet 11. szakasza szerint csak az eljárás alá vontak fordulhatnak az elnökséghez a másodfokú döntés felülvizsgálata érdekében, márpedig a fegyelmi eljárásban a szövetség nem szerepelt félként.
Martin György érdeklődésünkre elismerte, ellentmondás van a kormányrendelet és a szövetség fegyelmi szabályzata között, utóbbiba ugyanis - noha tapasztalt ügyvédek készítették - elfelejtették beleírni, hogy csak az eljárásban érintettek élhetnek újabb jogorvoslati kérelemmel. Az elnök szerint nem is vitás, hogy a két jogforrás közül a kormányrendelet az irányadó, csakhogy újabb csavart jelenthet az ügyben, hogy a sporttörvény fegyelmi felelősségről szóló szabályai között viszont nem szerepel az említett korlátozás, azaz aszerint mindenkinek joga van a jogorvoslati kérelem benyújtására.
"A sportjogban járatos szakembereket kértem fel, hogy tanulmányozzák az ügyet, s a szakvéleményük alapján dönthetjük el, hogy van-e még jogi lépésre lehetőségünk, vagy pedig más módon kell levonnunk az ügy konzekvenciáit" - mondta érdeklődésünkre Martin György. A jogi álláspont ismeretében, tervei szerint a jövő hétre rendkívüli elnökségi ülést hív össze.
A kérdésre, hogy mi lesz, ha az elnökség jogilag már nem bírálhatja el a döntőn történteket, az elnök azt felelte, akkor a testület állásfoglalást adhat ki, elhatárolódhat a bizottsági döntéstől, sőt bizonyos személyi változásokról is határozhat. Martin egyébként továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy módosulni fog az ügyben eljáró bizottságok összetétele, mert, mint mondta, az egész elhúzódó procedúra minősíti az abban közreműködőket.
Az elnök túl enyhének tartja a büntetéseket, s a fellebbviteli bizottság jogi érvelésével sem ért egyet, szerinte a testület az új versenykiírásból egyoldalúan ragadott ki egyes részeket. Valóban van immár előírás arra, hogy hasonló rendbontás esetén hány mérkőzéstől kell eltiltani a vétkeseket, de ez csak az automatikus büntetés, emellett bármikor indulhat fegyelmi eljárás is, amelynek az eredménye akár évekre szóló eltiltás is lehet.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK