FONTOS


 

Elvesztette a Honvéd vízilabdacsapata a margitszigeti Bajnokok Ligája-döntőt

Első nemzetközi kupaszereplése során egészen a Bajnokok Ligája döntőjéig jutott a Honvéd vízilabdacsapata, de a margitszigeti fináléban 9:7-re kikapott a Kásás Zoltán vezette Olimpiakosz Pireusztól.

Öten állítanak meg a Margit hídtól a sportuszodáig tartó röpke sétaúton, mindannyian csak annyit mondanak: jegyet veszek. Fel sem merül, hogy esetleg a szabadtéri moziba vágynának - megint vízilabda-őrület van a szigeten. Ketten az iránt érdeklődnek, merre találják az uszodát. Divat pólómeccsre menni. Különösen, ha a világ legjobbjait lehet élőben látni, ráadásul magyarokkal a főszerepben.
Bizonyos tekintetben persze garantálva volt a hazai siker, hiszen a Bajnokok Ligája négyes döntőjében szereplő csapatokból háromnál van magyar érdekeltség. A legerősebb a házigazda Domino-BHSE-nél, amely története első kupaszereplését rögtön a BL-fináléban zárhatta. A Honvéd pénteken a Kásás Tamással és Steinmetz Barnabással szenvedő Posillipo Napolit verte, amely másnapra ezzel közönségkedvenccé lett. Az ötezer néző amolyan hangolás gyanánt - ez fájdítja igazán az odakint jegyért ácsingózók szívét... - az olaszokat biztatja a bronzmeccsen, s noha Kásás a meccs előtt azt mondja, a harmadik hely nekik bizony nem kell, a nápolyiak végül 8:7-re nyernek.
A medence egyik sarkában Kásás apuka ácsorog, a fiára egy pillantást sem áldoz, inkább Kemény Dénessel beszélget - együtt irányítják a magyar válogatottat -, alighanem az idegességét próbálja a szakmai eszmecserével leplezni. Ő ugyanis a harmadik magyar "érdekeltség", az Olimpiakosz Pireusz edzője. A görögök még sosem nyerték meg a kupát, Kásás Zoltán rutinosabb, ő a Becejjel már ünnepelhetett két éve. Most együtt döntősök.
Kovács István az Újpesttel győzött már BEK-ben, most megint itt a lehetőség, nem is csekély, azt mondogatják, az a csapat, amelyik a Posillipót megverte, mindenre képes. A Honvéd edzője a szokott nyugalommal sétál a parton, miközben a játékosok melegítenek. A szunnyadó érdeklődést az első sípszó rázza fel, Biros elorozza a labdát, nagy az öröm. De ezzel nem lehet meccset nyerni. Az első gólt a görögök lövik, Kalakonasz vág be egy előnyt. A lelkesedés még nem apad, sőt, amikor Tóth Imre egyedül úszik Voltirakisz kapuja felé, ötezren lóbálják vele együtt a karjukat, hogy aztán mindenki egyszerre csaphasson a levegőbe. A koreográfia még egyszer megismétlődik, Bárány centergólja után. Az örömünnep ezzel véget ér, bár ezt még senki sem sejti. Jól védekezik a Honvéd, csak a támadásokkal van gond: vagy a kapufa állja útját a labdának - Birosnak egy lövésből kétszer is sikerül eltalálnia -, vagy a pályafutása utolsó meccsén röpködő Voltirakisz véd (2:1).
A második negyedet is Kalakonasz indítja a megszokott módon, aztán Hatzisz már fordít. Kovács István idegesebben gesztikulál, nála csak Tóth mozgatja a karját hevesebben, a veterán játékos megint szép gólt lő. Némi megnyugvás, döntetlen a szünetben, még minden lehet, ez jár a fejekben. - körbe tartozik Kovács kapus feje is, valószínűleg így fordulhat elő, hogy az utolsó másodpercben benézi Tomakosz távoli lövését (3:4).
Ez a gól megtöri a Honvédot. Kalakonasz megint góllal kezd, aztán Hatziteodoru és Platanitisz következik. Molnár játék közben cserét kér, ilyesmi csak nagyon ritkán fordul elő a pólóban. Annyira fáj az ujja, hogy ki kell jönnie. A négygólos különbség feszültté teszi a hangulatot, Takács gólja visszahozza a reményeket, de a következő támadásnál elfelejt sípolni Tulga játékvezető. Valaki erre dühében lóbálni kezd a lelátón is, de a török szerencséjére ezen az estén a magyarok rosszul céloznak - a palack a bíró feje mellett elsüvítve a vízben landol. Az eset észrevétlen marad, miként a magyar kapuban Kovács. Három perccel a vége előtt be is jön helyette Pelle, de túl késő, addigra már 9:5-re vezetnek a görögök. Bárány még szépít, aztán Gombos visszahozhatná a meccset, de óriási helyzetben ront. Az utolsó percben a görögök védekezés helyett már ünnepelnek a vízben, Jäger így könnyen alakíthatja ki a 9:7-es végeredményt.
A játékvezető még kikéri a labdát, helyette a görögök bevágják Kásás Zoltánt. Az edző sajátosan ünnepel, ott van a játékosaival, de miközben azok ugrálva énekelnek, ő szinte bocsánatot kérve húzódik meg a szélen. Aztán a Honvédot dicséri, meg persze a sajátjait, s amíg ül a széken, víztócsa áll alatta. Megint ő az egyetlen magyar, aki BL-t nyer. Nem irigykedik senki, a honvédosok is inkább elégedettnek tűnnek. A torna legjobbjának választott Kiss Gergely is azt mondja, Kásás nélkül nem nyert volna a Pireusz, "a pólóban a győzelemhez magyar vér kell".
Ő csak tudja, egy hete a sajátját adta a bajnoki aranyért.

Erdei Tamás, Magyar Hírlap 2002.05.27.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  BL Final Four 05.25

  
  BL Final Four 05.24

 
LINKEK