FONTOS


 

Kiss Gergely ellen nincs védelem

Bejutott a férfi vízilabda Bajnokok Ligája döntőjébe a Domino-BHSE: tegnap, a Margit-szigeti elődöntőben hosszabbítás után 9:8-ra verte az olasz Posillipo Napolit. A ma este 7-kor kezdődő fináléban a görög Olimpiakosz Pireusz lett a Honvéd ellenfele.

Az európai szövetség vezetői azzal érveltek, amikor Budapestnek adták a vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntő rendezési jogát, hogy tavaly, a Margit-szigeten remek volt az Európa-bajnokság. Nos, az akkori szép napokból csak a lelkes közönség maradt meg, a kora délután ellenére ismét telt ház várta az első elődöntő csapatait, ám minden egyéb tekintetben akadozott a rendezés. Ahogyan az alkalmi hangosbemondó nyelve is, a hangulatfelelős például azt kérte a nézőktől, hogy "ne szűkölködjenek a tapsolással"...

A szurkolók pedig tapsoltak, a bemutatásnál például az ellenfél, a Posillipo két játékosának, Kásás Tamásnak és Steinmetz Barnabásnak is. A legszívesebben látott pólós azonban a honvédos Kiss Gergely volt, aki arccsonttörése ellenére - speciális, a sapkába épített védőfelszerelésben - végül vállalta a játékot.

A Honvéd már az első másodpercben megnyert egy párharcot: a ráúszásnál Biros elhozta a labdát Kásás elől, s ezzel nemcsak a meccs kezdődött el, hanem Kásás kínszenvedése is. A világ egyik legjobbjának tartott pólós már a második percben büntetőt hibázott, pontosabban Kovács a felső lécre ütötte a labdát. A magyar bajnok góllal büntetett, Takács egy szép akció végén talált a kapuba. Sőt többször is nőhetett volna a különbség, de Tóth, majd Szívós is a kapufára lőtt. A negyed utolsó percére aztán kiderült, miért várta mindenki Kiss visszatérését, a balkezes szélső emberelőnyből dobott gólt (2:0).

A második játékrész már nem volt ilyen derűs, Lisi, Rath és Silipo góljaival négy perc alatt fordított a nápolyi együttes, s noha Kiss megint értékesített egy "ajándék fórt" - a már kiállított Szívóst megrúgó Lisi adta vissza a labdát a magyaroknak -, 1,6 másodperccel a félidő előtt Postiglione újra az olaszokat juttatta vezetéshez (3:4).

A térfélcsere jót tett a Honvédnak, a három olimpiai bajnok, Molnár, Kiss és Biros góljára csak Silipo válaszolt (6:5). Az utolsó negyedben aztán elúszni látszott a meccs és az ellenfél is. Rath és Jerisov újfent megfordította az állást, s az utolsó két percben többször is létszámfölényben úszhattak az olaszok, de sikerült elszórakozniuk lehetőségüket. Bereczki viszont mindent jóvá tett: 50 másodperccel a rendes játékidő vége előtt gólt dobott, így 28 perc után 7:7 volt az állás.

A kétszer 3 perces hosszabbítás rosszul indult, Steinmetz a Posillipót vitte közelebb a döntőhöz, de Kiss álompasszából Takács gyorsan egyenlített. Már csak másfél perc volt hátra a ráadásból, amikor Biros csak "megtorpedózni" tudta a megúszó Kásást. A büntetőhöz ismét a magyar pólós tempózott oda, és a kapufát találta el. Az utolsó perc elején újra az olaszoknál volt a labda, időt is kértek, de Bereczki ügyesen labdát lopott - természetesen Kásástól -, és Kiss 4,1 másodperccel a vége előtt a döntőbe lőtte csapatát (9:8). Öt helyen törött arccsonttal négy gól - tekintélyes mérleg. A vasárnapi bajnoki döntőn őt verte szinte az egész Vasas, most meg ő a teljes ellenfelet.

Nem marad Kásás nélkül a ma este 7 órakor kezdődő döntő, mert a Kásás Zoltán irányította görög Olimpiakosz Pireusz 8:5-re győzött a második elődöntőn a címvédő horvát Jug Dubrovnik ellen.

Erdei Tamás, Magyar Hírlap 2002.05.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  BL Final Four 05.25

  
  BL Final Four 05.24

 
LINKEK