FONTOS


 

Somossy: "A vízilabda szubjektív sportág"

Az utolsó, mai mérkőzésen derül csak ki, hogy a Vasas és a BVSC közül melyik jut be a férfivízilabda-bajnokság döntőjébe. Somossy József, a piros-kékek edzője szerint a póló szubjektív sportág, ezért ő csak számokkal beszél az uszodai erőviszonyokról.

A kilenc pontig tartó vízilabda-bajnoki elődöntőben a Vasas négypontos hátrányból fordított, s szerzett előnyt, de vasárnap kikapott a BVSC-től 10:9-re, így az utolsó, ma este hétkor kezdődő összecsapás dönt arról, melyik együttes lesz a Honvéd ellenfele a fináléban. Somossy József, a KEK-győztes Vasas edzője a vereség után csak számsorokat emlegetett, a kiállítások, a négyméteresek és az akciógólok arányát. Számításai szerint az elődöntő eddigi öt meccsén a BVSC 53 alkalommal játszhatott emberelőnyben, csapata csak 37-szer, a vasutasok hét büntetőt lőhettek, ők csupán egyet, s a Vasas 26, a BVSC 10 akciógólt ért el.

"A vízilabda szubjektív sportág, ezért úgy gondoltam, hogy nem mondok véleményt senkiről és semmiről, a számoknál objektívebb tények nincsenek, azokat nem lehet elfogultsággal, pártossággal, érzelmi túlfűtöttséggel vádolni" - mondja a szakvezető, s a számokból eredő következtetések levonására nem vállalkozik. "Én nem bírálok senkit, még csak abba sem megyek bele, hogy a játékvezetők személyéről egyezkedjek."

Somossy szerint az a tanulság, hogy a BVSC vélhetően "szabályosabban" pólózik, mint az ő csapata. "Csak azt nem tudom, akkor miért nálunk van nyolc válogatott kerettag, s nem a Szőnyi úton?" - veti fel a Vasas szakvezetője. "Az akciógólok száma azt mutatja, minden, ami vízilabda, abban mi vagyunk jobbak, minden, ami ítélet, abban ők." Aztán újabb számokat sorol: hogy amióta rájátszás van Magyarországon, mindig az alapszakaszgyőztes lett az aranyérmes, kivéve azt a négy évet, amikor a Vasas fordult elsőként a playoff előtt, aztán, hogy a piros-kékek nemzetközi mezőnyben is többször bizonyítottak, itthon viszont folyamatosan lemaradnak a végső sikerről. "Hogy ez pech, a Murphy törvénye vagy mi, azt mindenki maga döntse el" - mondja.

S állítja, ő még csak érintőleg sem beszélne csalásról. Inkább stílusbeli különbségekről. Csak azt kérdezi, hogy a nemzetközi mérkőzéseken alkalmazott játékvezetői felfogás elemei miért nem mutatkoznak a hazai meccseken, mert szerinte ezért fordulhat elő, hogy miközben a magyar póló továbbra is a világ élvonalához tartozik, egyetlen hazai játékvezető sincs a nemzetközi elitben. "Már többször kérdeztem, hogy ez ugyanaz a sportág-e, amit itthon játszunk, mint amit külföldön űznek" - panaszolja Somossy. "Mi tudjuk, mi a különbség."

Az edző szerint nem feltétlenül a medencében dőlnek el a dolgok, így a döntőbe jutás sem. Amikor arról kérdezzük, mi lesz a mai, Szőnyi úti mérkőzésen, már sejthető a válasz: "Megint lesznek számok."

Erdei Tamás, Magyar Hírlap 2002.05.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  KEK-döntő 2002.04.13

 
LINKEK