FONTOS


 

Hétfőn kezdi a felkészülést a Carnex-Szentesi VK
Tari helyett Pengő?


A legutóbbi női vízilabda-bajnokságot a harmadik helyen befejező Carnex-Szentesi VK hétfőn kezdi el a következő szezonra a felkészülést. Ez biztos, az viszont még bizonytalan, hogy kinek az irányításával.

Nem tudni még, hogy ki vezényli július 1-jétől a szentesi női felnőttcsapat edzéseit. Az eddigi tréner, Tari László ugyanis munkahelyi és egyéb elfoglaltságaira hivatkozva a jövőben nem tudja betölteni ezt a feladatkört.

- Június 30-án lejár a szerződésem, már eldöntöttem magamban, kiszállok a szentesi vízilabdából - közölte lapunkkal a szakember. - Szentesen és Csongrádon is üzemeltetek egy-egy sportboltot, valamint úgy tervezem, a csongrádi politikai életben is szerepet vállalok. Ennyi elfoglaltság mellett már sok lett volna a póló. Szerettem a csapatot, de a folytatást a közeljövőben az időm már nem teszi lehetővé. Sajnálom.

Juhász József, a Szentesi VK elnökét nem lepte meg Tari bejelentése. - Sok sikert kívánok neki a civil életben. Az igazsághoz tartozik, mindenképpen váltottam volna: arra gondoltam, hogy az első garnitúrát a jövőben Pengő Lászlóra bízom, Tari pedig az utánpótlásban dolgozott volna tovább. Pengővel már beszélgettem, hajlik is arra, hogy a fiú gyermekcsapat mellett a nők szakmai irányítását is elvállalja.

A kiszemelt szakember egyelőre még nem bólintott a felkérésre. - Váratlanul ért a megkeresés, nem terveztem, hogy a fiúk mellett a nőknél is edzősködnöm kell a következő idényben - mondta Pengő. - Valószínűleg azért gondolt rám az elnök, mert korábban két és fél évig már dolgoztam a lányokkal. Nem tudom, még átgondolom...

Szélpál László, Délmagyarország 2002.06.29.

Pengő elvállalta

Juhász József, a Szentesi VK elnöke gondolt egyet, s azt találta ki, hogy a női vízilabda-bajnokság következő idényére a felnőtt csapat tréneri feladatainak ellátására felkéri Pengő Lászlót.

A szakember - aki a klub gyermek korosztályú fiú pólócsapatát is edzi - előbb meglepődött, majd igent mondott az invitálásra.

- Tegnap már munkába is álltam - mondta a bajnoki és Magyar Kupa bronzérmes Carnex-Szentesi VK új trénere. - Délelőtt beszélgettem a lányokkal, délután pedig megtartottam az első foglalkozást.

Valószínűleg azért esett az elnök választása Pengőre, mert a szakember 1998 és 2000 között már dolgozott a helyi női pólócsapatnál. Méghozzá eredményesen.

- Akkoriban dr. Tóth Gyula vezetőedző a válogatott szövetségi kapitányaként a legjobbakkal Pesten készült. Klubszinten engem bízott meg a csapat felkészítésével. Mindkét esztendőben megnyertük a bajnokságot, megszereztük az első ízben kiírt Magyar Kupát.

Az akkori együttes alaposan kicserélődött, megváltozott. - Nem gondolkodom helyezésben, a jövő együttesét szeretném kialakítani. Főszerepet szánok a fiataloknak, sokat szeretném őket játszatni. A héten napi egy edzés szerepel a programban, de hétfőtől már többször találkozunk a lányokkal: hetente tizenegyszer.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.07.02.

Szentesen nem adják fel a harcot
Szremkót Pengő váltotta Szentesen

A közelmúlt zuhanórepülése után újra felszállóágba kerülhet a női vízilabda legnagyobb tradíciókkal rendelkező vidéki bázisa, a Szentes csapata. Sokan emlékeznek még a Tóth Gyula által vezérelt tízszeres magyar bajnok és BEK-győztes gárdára, de hol van már a tavalyi hó?
A volt római világbajnokok egész sora távozott, Olaszországba igazolt: Stieber, Sipos, a Tóth testvérek, Drávucz és Szremkó pótlását megoldani nem egyszerű feladat, még akkor sem, ha közben közülük az Európa-bajnok center hazatért, és játékosedzőként próbált lelket önteni a csupa tinédzserből álló új együttesbe.
A Szremkó által lerakott alapokról most tovább kívánnak lépni a kurca-partiak: július 1-től Pengő László irányítja a felnőttek munkáját. A pólóban jártas olvasónak nem kell őt bemutatni - az MNK-győztes, korábbi Vízmű SK-játékost Mayer szövetségi kapitány még a válogatottba is meghívta. Klubhűsége példamutató: összesen 310 alkalommal képviselte a szentesi színeket az ob I-ben. Utánpótlásedzőként is sokat tett a város vízilabdasportjáért, tehetségek egész sora tanulhatta tőle a játék alapjait, a sport szeretetét. Nem először foglalkozik a lányokkal: amikor dr. Tóth Gyula 1998 és 2000 között elsősorban az olimpiai kvalifikációra készülő válogatott melletti elfoglaltsága miatt felkérte, szívesen ugrott be helyette edzősködni. Először itt is az utánpótlás felé fordult a figyelme, de nagy szerepe volt a Hungerit utolsó nagy sikerében, a lassan beérő Dunaújváros elleni Magyar Kupa-döntő elnyerésében.
Célkitűzéseiben realista, sőt talán szerény is. A játékoskeret, bár még a szerződéskötések hátra vannak, alig változik, az elmúlt évben megkezdett csapatépítő munkát folytatja. Július eleje óta napi két edzéssel készülnek, és ahogy a fiatalok egyre erősebbek, rutinosabbak lesznek, úgy javulhat a csapat játéka is. Így talán nem túlzás a cél: megszorítani a legjobbakat, újra elcsípni a dobogó legalább harmadik fokát.

Kozák János, Nemzeti Sport 2002.07.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK