FONTOS


 

A sportág szereplői példás büntetést várnak
Ki beszél itt a pólóról?


Verekedés, vérfürdő, botrány. A Vasas játékosai képtelenek voltak elviselni, hogy ismét nem lesznek bajnokok, s edzőjük hallgatólagos beleegyezésével megvadulva ütöttek, vertek. A Honvédból a több törést elszenvedett Kiss Gergely járt a legrosszabbul.

A száraz tény a következő: a Domino-BHSE férfi vízilabdacsapata hihetetlen nagy, ötmeccses csatában megvédte bajnoki elsőségét a Vasassal szemben. Mondhatnánk megérdemelten, hiszen nem csak a rájátszásban, hanem az alapszakaszban is a legjobbnak bizonyult. De most nem ez a legfontosabb.

A finálé utolsó felvonásának záró száz másodpercét, míg élnek, nem felejtik el az emberek. A látvány hátborzongató volt: a Vasas játékosainak egy csoportja mint kiéhezett farkasok vetették magukat a Honvéd olimpiai és Európa-bajnok balkezes világklasszisára, Kiss Gergőre. Mint a cséphadaró, úgy járt Varga Tamás, Hesz Máté, Varga II. Zsolt és Mátyás Zoltán ökle. Bud Spencer filmjeiben nem látni ilyen jeleneteket. Kissnek két helyen eltört az arccsontja, de a járomcsontja sem járt jobban. A legszebb az egészben az, ahogy a Vasas edzője, Somossy József a játékosai által rendezett vérfürdőt - a Honvédból Sugár Sándornak a homlokán szakadt fel a bőr, Kovács Olivérnek pedig a száján - a székében hátra dőlve nyugodtan szemlélte, végignézte.

- Számomra egyértelmű, hogy az angyalföldi játékosok nem a kisujjukból szopták ki, hogy bő másfél perccel a mérkőzés vége előtt üssenek, vágjanak - emlékezett vissza Kiss Gergő, a Szegedi Tudományegyetem harmadéves hallgatója. - A sportág berkein belül mindenki tudja, hogy a piros-kékek edzője milyen fanatikus. Számára mindenki rossz, aki nem az ő oldalán áll. Vezettünk két góllal, egyértelműnek látszott, hogy számukra elúszott a hajó. Hatalmas fájdalmat érezhettek a játékosai, ezt a pillanatot használta ki egy jelzés értékű utasítással.

Az emberben joggal merül fel, vajon lehetett-e előzménye, kiváltó oka a brutalitásnak. Sydney hőse erre a következőket mondta:

- Hesz Mátét valószínűleg azzal küldték medencébe, hogy "keménykedjen egy kicsit" velem. Készakarva okozzon fájdalmat. Igyekeztem csak a játékra koncentrálni, de tény, szóváltásba kerültünk, nem is egyszer. Ebből azonban nem következik az, hogy hatan körbevegyenek és négy irányból üssenek, verjenek... A póló kemény sportág, meglátásom szerint 3-4 pofon is belefér, de csak egy az egy ellen, szemtől szembe. Szeretném minél hamarább elfelejteni az egészet, túl lenni rajta, de ez nem olyan egyszerű. Az orvosok szerint szerencsésnek vallhatom magam, hogy nem sérültem meg súlyosabban. Nem tehetek mást, imádkozom, hogy vízbe tudjak szállni a hét végi BL négyes döntőben. Nem vagyok optimista...

Somossy József a sportnapilapnak azt nyilatkozta, a verekedés kiváltója a negyedik meccsen közreműködő szentesi születésű játékvezető, Horváth Csaba volt. A Vasas edzőjéhez csatlakozott a játékosként három, edzőként egy olimpiai bajnokságot nyert Gyarmati Dezső is, aki arról szólt, hogy a Honvéd megérdemelten nyerte az ötödik ütközetet, de, ha a játékvezetők nem csalják el a negyedik partit, az aranyérmet a Vasas nyeri.

- Szeretném leszögezni: nincs lelkiismeret-fordulásom - reflektált a bíró, aki játékos korában gólkirálya volt a sportágnak. - Biztosan tévedtem néhány esetben, de aki azt mondja, hogy hiba nélkül levezet egy ilyen meccset, az hazudik. Somossy nem először próbálja a sípos emberekre fogni a sikertelenséget. Nem tudok mit felelni a vádjaira, mert elfogult emberrel értelmetlen dolog vitatkozni. A legkönnyebb kritizálni, erre azt mondom: tegye le a bírói vizsgát, és vezessen meccseket. Vesztes találkozók után mindig a bírókban, a szövetségben keresi a hibát. Minden mondata elferdített, nem a valóságnak megfelelő. Gyarmati Dezső szavaira nem szeretnék reagálni, mert abból csak sértődöttség lenne. Nyilván elfogult, hiszen mindenki előtt ismert, unokája, Hesz Máté a Vasasban pólózik.

Olyan vélemények is napvilágot láttak, hogy Horváth azért ítélt öttel több kiállítást a Honvéd javára, mert..., de erről inkább ő beszéljen.

- Nevetséges az egész! Aki ezt kitalálta, arra gondolt, hogy biztosan jóban vagyok a szövetség egykori főtitkárával, a szintén szentesi Kiss Ottóval, aki nem ápolt valami jó viszonyt a Vasassal. Az egésznek nincs semmi alapja, úgy is fogalmazhatok, baromság. Most én kerültem terítékre, máskor más játékvezető. Remélem, több ilyen nem fordul elő.

Kádár Józsefet, a Kontavill-Szentesi VK edzőjét mélyen megrázták, felháborították a vasárnap történtek.

- Minősíthetetlen a Vasas viselkedése. Nem lett volna szabad így befejeződnie a mérkőzésnek. Őszintén megmondom, a fő bűnösnek Somossyt tartom, mert meg sem próbálta megakadályozni a verekedést. Véleményem szerint egy évre biztos, hogy eltiltják. Hihetetlen, mi mindent megenged magának. Nem a véletlen, hogy a Honvéd mestere húsz döntőből mondjuk tizenhetet megnyer, Somossy hármat. Példás büntetést várok. Olyan emberre, aki rossz fényt vet a magyar vízilabdára, arra nincs szükség.

Döntés hétfőn

A vízilabdaszövetség versenybírósága kedden vizsgálatot folytatott a Honvéd-Vasas bajnoki döntő vasárnapi mérkőzésén történtekkel, a medencében lezajlott verekedéssel kapcsolatban: az eset után közvetlenül csere nélkül végleg kiállított négy játékos - Varga Tamás, Varga Zsolt, Mátyás (Vasas), Szívós (Honvéd) -, valamint a Vasas szakosztályigazgatója, s edzője Méhes Jenő, illetve Somossy József ellen fegyelmi eljárást kezdeményez.

Az I. fokú fegyelmi bizottság szerdán lát munkához, minden érintettet meg fog hallgatni, s hétfőn hírdeti ki döntését. Martin György, a szövetség elnöke arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy másodfokon már gyorsabban születhet ítélet, végül - optimális esetben - akár már a jövő hét végén lezárulhat a sikersportágra súlyos árnyékot vető ügy az elnökség rendkívüli ülésével.

A Magyar Vízilabdaedzők Szakmai Testülete keddi ülésén (a 13 élvonalbeli trénerből 12 jelen volt, egyedül Somossy József hiányzott...) a brutalitást mélységesen elítélte, példás büntetéseket szorgalmaz. A Vasas mesterét a kollégák felelőssé tették a véres verekedésért, mert szerintük meg tudta volna akadályozni a helyzet elfajulását.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.05.22.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK