FONTOS


 

Nem sok kellett volna a bravúrhoz

A férfi vízilabda OB I rájátszásának hetedik fordulójában egyik Csongrád megyei csapat szereplését sem kísérte szerencse. Bár mind a Tabán Trafik Szeged, mind pedig a Kontavill-Szentesi VK közel állt a pontszerzéshez, a csatákból a Fradi és az Újpest került ki győztesen.


Tabán Trafik Szeged-FTC 7-9 (2-2, 3-2, 1-2, 1-3)
Újszegedi sportuszoda, 500 néző. Vezette: Szentgyörgyi, Székely.

Szeged: TÓTH I. - Mód 1, Várhegyi, WESZELOVSZKY 3, Molnár P., NITSOVITS 2, Éles. Csere: Zsarkó, Ridzyk, VARGA P. 1, dr. Török, Balla. Edző: Horváth Viktor.
FTC: SOSTAR - Katonás, Lehmann, NYÉKI 6, Takács, TÓTH L. 1, TIBA 2. Csere: Szirányi, Paján, Haufe, Vogel, Hosnyánszki. Edző: Gyöngyösi András.
Gól - emberelőnyből: 12/4, ill. 9/5.

Az utóbbi meccseken mindkét gárda figyelemre méltó eredményeket ért el. Az élénk érdeklődés természetesen ennek a ténynek is szólt, na meg persze annak, hogy a Fradit legyőzni, vagy legalábbis pontot csenni tőle, mindig óriási fegyvertény. Már pedig az elmúlt esztendőkben ezt a bravúrt többször is véghez vitték a Tisza-partiak.

- Nyugodt vagyok, nincs veszteni valónk, ezen a meccsen csak nyerhetünk - osztotta meg velünk érzéseit a csata előtt a szegedi gárda mestere, Horváth Viktor. - Kitűnő erőkből áll a Fradi, valami mégis azt súgja, elkaphatjuk a zöld-fehéreket.

A vendégek szakvezetője, az egykori kiváló pólós, Gyöngyösi András idegeskedés nélküli, nyugodt derbire, biztos sikerre számított. - Jól megy mostanában, elkaptuk a fonalat, nem valószínű, hogy azt pont Szegeden vesztenénk el. Legalábbis remélem - mondta.

Mód pompás szerelése jelentette a szegedi ultrák révén szenzációs hangulatban kezdődő mérkőzés első eseményét. Ennek ellenére Tiba talált be először a kapuba. Nem sokáig lelkendezhettek a fővárosiak, kisvártatva ugyanis már ők voltak hátrányban: előbb Nitsovits, majd Weszelovszky köszönt be a Fradi világhírű kapusának, Sostarnak. Hatalmas harc dúlt a medencében, a csapatok rendesen "odatették magukat". Jól játszott a Szeged, egyedül Tóth László semlegesítése okozott problémát. A szentesi nevelésű center sorozatban harcolta ki a fórokat, amelyeket a bámulatos lövőformát mutató Nyéki biztos kézzel értékesített. Ezzel együtt a 2. negyed második felében úgy tűnt, Mód és Varga P. csodás találatával leszakítja az FTC-t a Szeged.

Sajnos nem ez történt, a vendégek sorozatban háromszor is kipúposították Tóth Iván kapujának hálóját, 5-6. Weszelovszky harmadik bombagólja a lehető legjobbkor érkezett. A záró hét percet Nyéki duplája vezette be, de aztán Nitsovits labdája a jobb felső sarokban kötött ki, 7-8. Az izgalom a tetőfokára hágott, a közönség egy emberként űzte, hajtotta a szegedieket, akik hatalmas esélyt kaptak a játékvezetőktől: 72 másodperccel a vége előtt kettős emberelőnyből támadhattak. Nem sikerült gólt szerezniük, ezzel végleg lemondhattak a pontszerzésről. A ferencvárosiak részéről, ki más, mint Nyéki tette fel az i-re a pontot, 7-9.

Horváth Viktor: - Fegyelmezetlenül játszottunk, nem összpontosítottunk eléggé. Mérges vagyok, mert néhány játékosom szereptévesztésbe esett, olyanokat csináltak, amelyek nem az ő feladatuk. Mindent mérlegre téve, el kell ismerni, megérdemelten nyert a Fradi.

Gyöngyösi András: - A elején meglepett bennünket a Szeged, de a végén kitűnő százalékban értékesítettük a fórokat. Ez döntött a javunkra.

Újpest-Kontavill-Szentesi VK 9-8 (1-1, 3-3, 2-2, 3-2)
Budapest, Komjádi uszoda, 200 néző. Vezette: ifj. Juhász Gy., Bors.

Újpest: Áts - Benczúr, KOVÁCS R. 2, DÁVID 3, Dala 1, SUTI 2, Zentai. Csere: Ábrahám, Kéri, Vargyas, Létay 1. Edző: dr. Csapó Gábor.
Szentes: HORVÁTH T. - Pellei, CSÖRGŐ 4, Kis I., SZABÓ N. 2, Kameneckij, SZÉNÁSZKI 2. Csere: Somogyi, Biltsik, Berki, Juhász E., Dallos, Hyc. Edző: Kádár József.
Gól - emberelőnyből: 14/7, ill. 6/3.
Négyméteresből: -, ill. 1/1.

A Szeged példáján felbuzdulva, a szentesiek is úgy érkeztek a Komjádi uszodába: most elkapják a lilákat. Az UTE szerezte meg a vezetést, de aztán Szénászki és Csörgő következett, előnyből, 1-2. Ettől függetlenül már a meccs elején feltűnt, hogy a házigazdák milyen könnyedén jutnak előnyhöz. Valahogy hamarabb szólalt meg a síp, amikor a házigazdák támadtak... Bors játékvezető az utolsó negyedben tette föl a koronát addigi harmatos produkciójára. Biztos csípte a szemét, hogy Csörgő kapásgóljával, majd Szabó N. négyméteresből szerzett találatával ismét a Kurca-partiaknál volt az előny, 7-8.

Na, ekkor akcióba lépett a fehérruhás. Tíz másodperc híján négy perc volt vissza a meccsből, ki gondolta volna, hogy a hátralévő időben az újpestiek ötször (!) játszanak majd fórban? Márpedig pontosan ez történt, ami azért szúrt leginkább szemet, mert a szentesieket egyszer sem részesítették ilyen kegyben... Ezek után senki sem csodálkozott azon, hogy a vendéglátók a majd fél tucat előnyükből kettőt bevertek, 9-8.

Dr. Csapó Gábor: - Simább győzelemre számítottam, de a sok megúszásból ismét nem sikerült profitálnunk.
Kádár József: - Nem az Újpest volt jobb nálunk... Győzelmet érdemeltünk volna, de az egyik bírónak nagyon nem voltunk szimpatikusak...

További eredmények: OSC-BVSC 9-11, Honvéd-Vasas 8-10.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.18.

Meglepetésre képesek

A férfi vízilabda OB I felsőházi rájátszás első körének záró fordulóját rendezik szombaton.

A két Csongrád megyei együttes közül a Tabán Trafik Szeged szerepel hazai környezetben: a Tisza-partiak délután 5 órakor a Fradit fogadják az újszegedi sportuszodában. A Kontavill-Szentesi VK ugyanebben az időpontban a Komjádi uszodában az Újpesttel csap össze.

Igaz ugyan, hogy nem játszik látványosan a Szeged, az utóbbi meccseken mégsem érheti kritika a csapatot az eredményesség miatt. Tóth Ivánék legyőzték az OSC-t, ikszeltek a Szentessel, legutóbb pedig az Újpestnél is jobbnak bizonyultak. Legalábbis a medencében, mert a lilák, műhibára hivatkozva, megóvták a találkozót.

- Azt nem mondom, hogy az óvás nem beszédtéma az öltözőben, de különösebben nem foglalkozunk a kérdéssel - jegyezte meg Horváth Viktor edző. - Biztosak vagyunk az igazunkban, nem tudjuk elképzelni, hogy a versenybíróság más véleményen legyen.

A hét közben a szabadkaiakkal kétkapuztak a trafikosok. Annak ellenére lelépték a vendégeket 15-7-re, hogy Varga P. és Nitsovits sérülés, dr. Török, valamint Mód munkahelyi elfoglaltság miatt hiányzott.

- A Fradi ellen már mindannyian ott lesznek a vízben - nyugtatta meg a drukkereket a tréner. - Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a zöld-fehéreket tartom a mérkőzés esélyesének. Ezzel együtt hazai környezetben, a remélhetőleg szép számú szurkolótáborunk előtt akár meglepetésre is képesnek tartom a fiúkat.

A Szentes felemás mérleggel zárta az elmúlt heti dupla fordulót. Előbb remek játékkal pontot szerzett az újszegedi sportuszodában, majd kilencgólos vereséget szenvedett otthon a Vasastól.

- Elfáradtunk a második meccsre, és amikor látták a játékosok, hogy nincs esélyük az angyalföldiek ellen, lélekben kicsit feladták - emlékezett Kádár József, a Kontavill edzője. - Az Újpesttel szemben ez nem fordulhat elő; a legfontosabb, hogy fegyelmezetten pólózzunk. Nem érzem magunkat sansztalannak, a Szeged példája lebeg a szemünk előtt.

A szakember elárulta, nem a legjobb előjelekkel készülnek a szombati partira, ugyanis Somogyi Balázs lázas beteg, Szabó Nándornak pedig a válla fáj.

Elmaradt mérkőzésen: FTC-Vasas 9-8.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.15.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  UTE-Szeged 2002.02.10

 
LINKEK