FONTOS


 

Ismét nem bírtak egymással

Szenzációs rangadóval avatták fel a felújított sportuszodát. A hét végén duplafordulót rendeztek a férfi vízilabda OB I felsőházi rájátszásában. A Csongrád megyei rangadón nem bírt egymással a Szeged és a Szentes, a vasárnap viszont a Tisza-partiaknak sikerült jobban. A Tabán Trafik idegenben verte az Újpestet, a Kontavill viszont otthon szenvedett kiütéses vereséget a Vasastól.

Tabán Trafik Szeged-Kontavill-Szentesi VK 11-11 (3-3, 1-2, 2-2, 5-4)
Újszegedi sportuszoda, 500 néző. Vezette: Marjai, Bors.

Szeged: TÓTH I. - Varga P., MÓD 2, Várhegyi, Weszelovszky 1, MOLNÁR P. 3, NITSOVITS 3. Csere: Zsarkó 1, Ridzyk, dr. Török 1, Balla, Éles. Megbízott edző: dr. Szabó Zoltán.
Szentes: HORVÁTH T. - Pellei 1, Csörgő 2, KIS I. 2, SZABÓ N. 2, Kameneckij, SZÉNÁSZKI 4. Csere: Somogyi, Biltsik, Berki, Juhász E., Dallos, Hyc. Edző: Kádár József.
Gól - emberelőnyből: 16/7, ill. 12/8.
Négyméteresből: 1/1, ill. 1/1.

Tíz hónappal ezelőtt, 2001. április 12-én rendeztek legutóbb OB I-es férfi vízilabda-mérkőzést az újszegedi sportuszodában. Akkor a Tabán Trafik Szeged 7-6-ra legyőzte a Ferencvárost. A megyei rangadóra szép számmal gyülekező hazai drukkerek ezúttal is kiegyeztek volna hasonló eredményben.

Ami azt illeti, a felújított uszoda tényleg szép lett. A kivitelezők sok mindent kicseréltek, de egyértelműen az új, hófehér sátorra lehetnek a legbüszkébbek. Jó volt rápillantani a medence "sapkájára".

A szomszédvár elleni ütközetre a szegediek eltiltott vezetőedzőjét, Horváth Viktort dr. Szabó Zoltán helyettesítette a kispadon. Az elmúlt évad után visszavonult egykori kiváló irányítót találtuk már nyugodtabb állapotában is.

- Mit tagadjam, kicsit ideges vagyok, most debütálok edzőként. Alakuljon bárhogy is a találkozó, egyet már most leszögezek: nem török Viktor babérjaira.
A másik oldalon Kádár Józsefről megmintázhatták volna a nyugodtság szobrát.

- Minek idegeskedjek, azzal sem nekem, sem pedig a csapatnak nem lesz jobb. Azért jöttünk, hogy egy jó meccset játszunk, bebizonyítsuk, az utóbbi hetek jó teljesítménye, a BVSC legyőzése nem a véletlennek köszönhető. Gyönyörű a felújított uszoda, bravúrnak tartanám, ha ponttal vagy pontokkal távozhatnánk.

A meccs első néhány perce kizárólag Molnár Péterről szólt. A szegedi 9-es előbb elhozta a labdát a ráúszásnál, aztán fölé lőtt, majd kiállították, végül előnyből megszerezte a vezetést. Megyei rangadóhoz illően, jó volt a meccs, parázs volt a hangulat. Kis István egyenlítését követően Nitsovits újra a vendéglátókat juttatta előnyhöz. Kevesen sejtették, természetesen a szentesi drukkereket leszámítva, hogy a meccs utolsó percéig több ilyen élményben nem lesz részük. Márpedig pontosan ez történt, mindig a szentesiek vezettek, a szegediek pedig egyenlítgettek.

A fordulást követően Molnár P. kissé kisodródott helyzetből is betalált. Örömében "nulláról" heccelte Horváth kapust, ami ugyebár nem megengedett. Szemet hunytak a bírók, de Zsarkóval már nem voltak ilyen elnézőek. Érdekes módon, neki is egy gólra (6-6) volt szüksége ahhoz, hogy elinduljon a nyelve. A célpont ismét a Kontavill hálóőre volt. Miután ezt kiszúrták a fehér ruhások, "Zsarit" cserével végleg kiállították. A büntetésnek ez a fajtája lavinát indított el, hasonlóképpen járt a szegediek közül Ridzyk, míg a másik oldalon Berki. Szinte minden támadáskor harsant a bírói síp, alig volt olyan akció, amikor ne került volna az egyik csapat előnybe. Ebből a szentesiek jöttek ki rosszabbul, Biltsik után Pellei, majd Kis István is kipontozódott.

Kisebbfajta háború folyt a medencében, de szerencsére a keménykedés mellett remek pólójelenetekben sem szenvedett hiányt a mérkőzést megtekintő félezer szurkoló. A szegedieknek két gól különösen emlékezetes marad: az egyik Nitsovits átlövése, a másik pedig dr. Török húzása. Az utóbbinak azért örültek különösen, mert egyrészt ezzel a Tisza-partiak újra visszavették a vezetést (11-10), másrészt pedig már csak 50 másodperc volt hátra a derbiből. "Kutya legyek, ha most nem kap a Szentes kiállítást" - harsogta az egyik hazai néző. Huszonöt másodperc elteltével ugyanő: "Na, ugye, megmondtam". Tizenhárom secundum múlva Szénászki felemelte jobb kezével a labdát, lóbált néhányat, majd irgalmatlan erővel a jobb sarokba zúdított, 11-11. Remek gól volt, de a szegediek óriásit hibáztak, hogy őt hagyták lőni. A villámkezű szigorú bekk már a negyedik találatát jegyezte kísértetiesen hasonló helyzetből... A legvégén még Varga Péter próbálkozott amolyan minden mindegy alapon, de Horváth Tamást nem lepte meg a lövés.

Akárcsak az alapszakaszban (9-9), ezúttal sem bírt egymással a két ősi rivális. Októberhez hasonlóan most is kitettek magukért a csapatok, megmutatták a Csongrád megyei póló erősségét.

Horváth Viktor: - Gratulálok a fiúknak, remekül harcoltak.
Dr. Szabó Zoltán: - Ha jobban védekezünk emberhátrányban, nyerhettünk volna.
Kádár József: - Vérbeli csongrádi rangadón igazságos eredmény született.

Kontavill-Szentesi VK-Vasas 2-11 (0-4, 0-0, 2-2, 0-5)
Szentes, ligeti uszoda, 400 néző. Vezette: Vojvoda, dr. Fekete.

Szentes: HORVÁTH - Pellei, Csörgő, Kis, Szabó 1, Kameneckij, SZÉNÁSZKI. Csere: Somogyi, Biltsik, Juhász, Dallos 1, Hyc. Edző: Kádár József.
Vasas: NÉMETH - SZÉKELY 4, Madaras, Windisch 1, Hesz, VÁRI 3, STEINMETZ 2. Csere: Mátyás 1, Varga D., Varga Zs. Edző: Somossy József.
Gól - emberelőnyből: 10/0, ill. 4/2.
Négyméteresből: 1/1, ill. 1/0.

A hazaiak számára nagyon rosszul kezdődött a találkozó: sorra kapták és kihagyták emberelőnyöket, a gólokat azonban a piros-kékek szerezték. Tompán játszottak ekkor a Kurca-partiak, de a második és harmadik negyedben már egyenrangú ellenfelekké váltak Kádár edző tanítványai. Ekkor nem nőtt, igaz, nem is csökkent a két együttes közötti különbség. Következett azonban az utolsó hét perc, amelyben a fáradt szentesiek hálóját újabb öt találattal terhelték meg Váriék. A különbség a játék képe alapján túlzott, ha a házigazdák a tíz emberelőnyös helyzetből értékesítenek egy párat - mondjuk szombati formájukat idézve -, akkor lényegesen szorosabb lehetett volna a találkozó végeredménye.

Kádár József: - Amatőr csapatunk nem tudta felvenni a versenyt az olimpiai bajnokokkal felálló Vasassal.
Somossy József: - A BVSC ellen kellett volna ilyen eredményesen pólózni...

Újpest-Tabán Trafik Szeged 5-6 (3-2, 1-1, 1-2, 0-1)
Budapest, Komjádi uszoda, 200 néző. Vezette: Császár, Martinovics.

Újpest: Áts - Kovács R., DÁVID 3, Benczúr, Dala 1, Suti, Zentai. Csere: Ábrahám, Kéri 1, Vargyas, Létay. Edző: dr. Csapó Gábor.
Szeged: TÓTH I. - Mód, Várhegyi, Weszelovszky 1, Molnár P., NITSOVITS 2, Éles 1. Csere: Ridzyk 1, Varga P., dr. Török, BALLA 1. Edző: Horváth Viktor.
Gól - emberelőnyből: 11/2, ill. 8/3
Négyméteresből: -

Az alapszakaszban az Újpesttel szemben nyújtotta a leggyengébb hazai teljesítményét a Szeged. A SZUE-ban elszenvedett 9-6-os vereség még most is élénken foglalkoztatta a Tisza-partiakat.

- Még egyszer nem játszhatunk olyan rosszul, persze, kérdés, mennyit vett ki a csapatból a Szentes elleni ütközet - magyarázta Horváth Viktor edző. - Ösztönzőleg azt mondtam a fiúknak, ha nem kapnak ki, elmarad a hétfői tréning.

A szombati kezdőegyütteshez képest annyi változás történt a vendégeknél, hogy a könyökét fájlaló Varga Péter helyett Éles Vilmos lett a center.

Az ötödik helyért hajtó gárdák összecsapását az Újpest kezdte jobban: Dávid akcióból már a 42. másodpercben gólt szerzett. Ettől azonban nem jött zavarba a Szeged, előnyből Weszelovszky, majd Éles lövésével gyorsan sikerült fordítani. Így tettek a lilák is, jobban mondva csak Dávid, aki a negyed hajrájában a szimplája után duplázott, 3-2. A második hét percben rengeteget hibáztak a játékosok, pontatlanok voltak, pedig az iram nem verdeste az eget. Valószínűleg mindkét csapatból elég rendesen kivett a szombati összecsapás. Csapkodó volt a játék, ezt bizonyítandó, a UTE azért növelhette előnyét, mert Tóth Iván rossz kidobását a fővárosiak elcsípték, majd büntettek. Még szerencse, hogy az időtlen idők óta gólképtelen Ridzyk végre villant, 4-3.

A fordulás után úgy folytatta a Szeged, ahol néhány perccel korábban abbahagyta, góllal: Ballának akcióból sikerült egyenlítenie 4-4. Lendületben maradtak a Tisza-partiak, de talán még maga Nitsovits sem hitte el, hogy 10 méteres lövése utat talál a kapuba. Pedig utat talált, akárcsak Balla bombája, 5-5. Az exújpesti balkezes a zárónegyed elején is betalált, csak éppen most nem akcióból, hanem forból, 5-6. Csapó edző olyan ideges lett, hogy majdnem leszedte az időmérő fejét. Innentől kezdve aztán szinte végig emberhátrányban játszottak a szegediek. Becsületükre váljék, parádésan állták a sarat, sorozatban öt hátrányt kivédekezve, fantasztikus győzelmet arattak.

dr. Csapó Gábor: - Kapkodva, rosszul játszottunk. Ettől függetlenül valószínűleg megóvjuk a mérkőzést, az időmérés hercehurcája miatt.
Horváth Viktor: - Azért számított valamit, hogy visszaülhettem a kispadra... Gratulálok a fiúknak, nagy bravúrt hajtottak végre.

További eredmények: Domino-BHSE-FTC 12-10, OSC-Újpest 7-8, Vasas-BVSC 3-6, BVSC-Domino-BHSE 12-12, FTC-OSC 17-9.

A bajnokság állása
1. Honvéd 18 17 1 - 269-115 35
2. Vasas 17 15 - 2 196-85 30
3. BVSC 18 14 1 3 183-116 29
4. FTC 17 11 1 5 158-113 23
5. Szeged 18 8 2 8 132-141 18
6. Újpest 18 8 1 9 149-136 17
7. Szentes 18 6 3 9 144-172 15
8. OSC 18 6 1 11 136-174 13

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.11.

Megyei pólórangadó

A felújított újszegedi sportuszodát megyei rangadóval avatja fel ma délután 6 órakor a Tabán Trafik Szeged és a Kontavill-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata az OB I felsőházi rájátszásában.

A két gárdát mindössze egyetlen pont választja el (a Szeged 6. 15 ponttal, a Szentes 7. 14 ponttal) egymástól. Az alapszakasz őszi mérkőzésén remek 4x7 percet produkált a két ősi rivális. Bár a Kurca-partiak négyszer is vezettek két góllal, a vége 9-9 lett. A legutóbbi bajnoki esztendőben háromszor mérték össze tudásukat, de azok a partik nem hoztak szoros eredményt. Az egyetlen OB I-es meccsen a Szeged Szentesen nyert 9-2-re. A Magyar Kupa elődöntőjének szentesi "odavágóján" revansot vettek Csörgőék, de a 6-2-es sikerük is kevésnek bizonyult a fináléba kerüléshez. A visszavágón ugyanis Varga Péterék nemcsak ledolgozták a hátrányt, a továbbjutást is kiharcolták (13-8).

Mind a Szeged, mind a Szentes önbizalom-növelő győzelmet aratott az előző fordulóban. Az előbbi a fővárosban verte (5-4) az OSC-t, míg utóbbi a ligeti uszodában leckéztette meg (6-4) a LEN-kupa elődöntős BVSC-t. Az előzményeket figyelembe véve garantált a nagy csata. Ez biztosra vehető, az viszont, hogy melyik együttes örül majd a végén, teljességgel megjósolhatatlan.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.09.

Hét végi dupla forduló

A férfi vízilabda OB I-ben komoly erőpróba vár a felsőházi rájátszás mind a nyolc csapatára a hét végén.

Szombaton a Tabán Trafik Szeged délután 6 órakor megyei rangadón fogadja a felújított uszodájában az örök vetélytárs Kontavill-Szentesi VK gárdáját. A Kurca-partiak másnap otthonukban, a ligeti uszodában (18 óra) látják vendégül a Vasast, míg a szegediek az Újpest vendégeként (Komjádi uszoda, 19 óra) kísérlik meg a pontszerzést.

- A szentesiekkel ősszel is jó meccset játszottunk, most is ez a célunk - mondta Horváth Viktor, a szegediek edzője, aki eltiltás miatt kénytelen majd a nézőtérről figyelni az ütközetet. - Háromesélyesnek érzem a találkozót, amelyen mindenféle eredmény elképzelhető. Abban azért bízom, hogy a srácokat feldobta az OSC elleni múlt heti sikerünk, valamint a megszépült, korszerűbbé vált uszodánk atmoszférája, a nézők lelkesedése is pozitívumként hat majd rájuk.

Vasárnap a Komjádi uszodában este 7 órakor az Újpesttel csatáznak dr. Törökék. - Ősszel, az alapszakaszban fájdalmas vereséget mértek ránk a lilák a SZUE-ban (6-9) - folytatta az edző. - Ebből most az következne, hogy szeretnénk visszavágni. Ez így is van, de azért azt senki se feledje, hogy a legutóbbi két napot leszámítva mostoha körülmények között készültünk. Egyik pillanatról a másikra nem lehet ekkora lemaradást bepótolni.

Kádár Józsefet, a Kontavill vezetőedzőjét nem altatták el az utóbbi hetek jó eredményei. - Igaz, hogy nem kaptunk ki idegenben az OSC-től, otthonunkban pedig legyőztük a BVSC-t, mégis tisztában vagyunk vele, otthonában különösen veszélyes a Szeged. Ettől függetlenül szeretnénk legalább egy ponttal, még inkább kettővel hazatérni.

Az alapszakaszban az előbbi sikerült a Kurca-partiaknak, pedig az utóbbihoz is közel álltak. Hiába vezettek négyszer két góllal, a Szeged huszáros hajrával pontot mentett (9-9).

Vasárnap este 6 órakor a KEK-ben a legjobb négy közé jutott Vasas teszi tiszteletét a ligeti uszodában. - Már számos alkalommal bizonyítottuk, hogy hazai környezetben még a legjobbakkal szemben is van keresnivalónk, mégis csak egyetlen célunk lehet: elkerülni a nagy gólkülönbségű vereséget. Pompás csapat a Vasas, nem véletlenül kaptunk ki tőle az alapszakaszban 18-3-ra. Egyébként is rossz a statisztikánk ellenük, igaz, Szentesen azért többnyire sikerült megszorítani az angyalföldieket.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.08.

Felújították a szegedi vizessportok fellegvárát
Szeged-Szentes örökrangadó a nyitányon

Tíz nappal a Városi Sportcsarnok avatása után csütörtökön reggel megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt Szeged másik népszer? fellegvára, a sportuszoda. Az egymás szomszédságában található létesítmények felújítási munkálatai tavaly augusztus 21-én kezdődtek, és közel fél év elteltével az uszoda is üzemel. Az újjávarázsolt öltözőben kicserélték a vizesblokkot, és immár f?thető a medencéhez vezető összekötő folyosó. A sátortető alatt csupán a forgóajtó régi, új viszont a hetvenmillió forintot érő vízforgató, a gombaölőt tartalmazó sátor, továbbá a minden igényt kielégítő világítás.

A Tabán Trafik Szeged OB I-es vízilabdacsapatának tagjai testületileg tekintették meg régi-új otthonukat. Módék mód felett elégedettek a látottakkal, kérdés csupán az: elégedettek lesznek-e szombaton este a Kontavill-Szentesi VK elleni megyei rangadót követően?

A vidék legjobb csapata címére hajtó együttesek közül a Szentes tudhat maga mögött nyugalmasabb időszakot, hiszen a Tisza-partiak ebben az évben jószerivel csupán a bajnoki mérkőzéseiken találkoztak labdával, egyébként úszóedzésekkel múlatták az időt. Gondjaikat szaporítja, hogy a legutóbbi OSC elleni fővárosi összecsapásukon Szentgyörgyi játékvezető a piros lapot mutatta fel Horváth Viktornak. A fegyelmi bizottság egy mérkőzésre szám?zte a kispadról a Tabán Trafik mesterét, távollétében a két egykori kitűnő pólós, Szabó Zoltán és Csapó István próbál majd okos tanácsokat adni a hajdani játszótársaknak.

"Szabó is, Csapó is tagja elnökségünknek, azaz tisztában vannak mire vállalkoznak. Remélem értem is játszanak majd tanítványaim, ez pedig döntően befolyásolhatja az örökrangadó eredményét" - vázolta a kialakult helyzetet Horváth Viktor, aki vasárnap, az UTE elleni mérkőzésen térhet vissza a kispadra. Addig marad a lelátón való szurkolás...

Thékes István, Nemzeti Sport 2002.02.08.

Egymeccses eltiltás

Az vesse az első követ Horváth Viktorra, a Tabán Trafik Szeged férfi pólócsapatának edzőjére, aki nyugodtan, higgadtan szemlélte volna végig, ahogy kiütik a játékosát. A Magyar Vízilabda-szövetség fegyelmi bizottságának döntése alapján a szakember egymeccses eltiltást kapott.

Mint ismeretes, a szombati OSC-Szeged vízilabda-mérkőzés harmadik negyedében, 3-3-as állásnál a házigazdák kapitánya, Ürögi kipécézte magának Varga Pétert, majd egy jól irányzott jobb csapottal belevágott az arcába. Nem lehetett kis ütés, mert a center ajka alatt kilyukadt a bőr. Ekkor hagyta el Horváth Viktor száját néhány keresetlen szó. Két másodperccel később Szentgyörgyi játékvezető az edző felé fordulva a magasba emelte a piros lapot.

A Magyar Vízilabda-szövetség fegyelmi bizottságának döntése alapján a szakember egymeccses eltiltást kapott.

- Tulajdonképpen még boldog is lehetnék, hogy csak egy alkalommal nem ülhetek a kispadra. Nemrégiben Tatán edzői továbbképzést tartottak, amelyen külön hangsúlyozták, a jövőben szigorúbban büntetik az edzői reklamálásokat. Utólag már bánom, hogy kinyitottam a szám, de abban a pillanatban nem tudtam hideg fejjel gondolkodni. Szerencsémre, a mérkőzés ellenőre bizonyos fokig igazat adott nekem, gondolom, ez a tény is befolyásolta a bizottság tagjait.

A szegediek számára jó hír, hogy a szakvezetőnek csak egy összecsapást kell kihagynia, ugyanakkor balszerencse, pont a megyei rivális, a Kontavill-Szentesi VK ellen tudja le az eltiltását a felújított újszegedi sportuszoda szombati, nyitó találkozóján.

- Amennyiben értem is játszanak majd a fiúk, még pozitívan is elsülhet a dolog. A csapat két egykori kitűnősége Szabó Zoltán, Csapó István kettős helyettesít majd. Mindketten tagjai a vezetésnek, tudják, mit tudunk, mit akarunk játszani. Bízom bennük, de azért elárulom, jobb lenne a kispadon...

Szélpál László, Délmagyarország 2002.02.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  UTE-Szeged 2002.02.10

 
LINKEK