FONTOS


 

Hiába játszott jól a Szentes

A férfi vízilabda OB I felsőházi rájátszásának harmadik fordulójában mindkét Csongrád megyei csapat Budapesten szállt medencébe. A mostoha körülmények között készülő Tabán Trafik Szegednek nem volt esélye a címvédő Honvéd ellen, viszont a Kontavill-Szentesi VK "remizett" az OSC otthonában. Más kérdés, hogy egy már megnyertnek hitt meccset adott döntetlenre...

Domino-BHSE-Tabán Trafik Szeged 12-4 (3-1, 2-1, 3-0, 4-2)
Budapest, Kőér utcai sportuszoda, 400 néző. Vezette: Székely, Németh F.

Honvéd: KOVÁCS Z. - Gombos, Jager, Szívós, BÁRÁNY 4, Kiss G. 1, Sugár 1. Csere: Kovács O. 1, Ofner, dr. Molnár 1, Takács A. 1, BIROS 3, Tóth I. Edző: Kovács István.
Szeged: Tóth I. - Varga P., Mód 1, Várhegyi, Weszelovszky, Molnár P., NITSOVITS 2. Csere: Zsarkó 1, Ridzyk, Balla, Fülöp P., Éles. Edző: Horváth Viktor.
Gól - emberelőnyből: 7/5, ill. 11/3.
Négyméteresből: 3/2, ill. -.

Horváth Viktor, a trafikosok mestere büszkén mesélte a találkozó előtt, hogy játékos korában, a '80-as évek második felében négy remek évadot húzott le a meccs helyszínéül szolgáló Kőér utcai usziban az akkor Bp. Spartacus néven szereplő csapatban. Különösen az 1987-es esztendő maradt örökké emlékezetes számára: tizenöt évvel ezelőtt tagja volt annak az alakulatnak, amely második lett az olasz Arenzano mögött a KEK-sorozatban. Most nem számíthatott ekkora sikerre...

- Már akkor is boldog lennék, ha nem szaladnánk bele egy kiadós, méretes zakóba - jelentette ki a szakember. - Sikerorientált edzőként borzasztó ilyet mondani, de ezúttal ez a realitás. A Honvéd a világ egyik legjobb klubcsapata.

Pesszimizmusa érthető, hiszen míg az egyik oldalon olimpiai bajnokok - dr. Molnár Tamás, Biros Péter, Kiss Gergely - dobálják a gólokat, addig a másikon szigorúan labda nélküli edzéseken, mellkasig érő vízben kénytelenek hetek óta készülni. Nem beszélve arról, hogy a csapat első számú bekkjének, dr. Török Tibornak a találkozó előtti napon becsípődött egy idegszál a derekába, így ő nem tarthatott társaival.

A legutóbbi fordulóban a listavezető 21-3-ra elgázolta az OSC-t, ennek tükrében a Tisza-partiak sem számíthattak sok jóra. Ennek megfelelően indult a meccs: Bárány, büntetőből, már a 21. másodpercben betalált. Ez nem volt meglepetés, az viszont már igen, hogy az ellentámadásból Nitsovits egyenlített. Ekkor szólalt meg a lelátón egy Szeged-szimpatizáns drukker: "Most kellene lefújni a derbit..."

Valószínűleg csak a hazaiak tiltakoztak volna ez ellen, a látogatók semmiképp. Utóbbiak egyébként fordulásig remekül tartották magukat. Bár 1-1 után a BL-győzelemre is esélyes pestiek elhúztak 4-1-re, Nitsovits második találatával ismét zárkózott a Szeged. Tovább is tarthatott volna a megközelítés, ha néhányan nem pólóznak indiszponáltan. Mert valljuk meg: a most látott Honvéd nem játszott éppen csúcsformában. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy Módéknak esélyük mutatkozott a pontszerzésre, de ha kicsit bátrabbak, pontosabban passzolnak, lőnek, nem húzott volna el a negyedik negyed elején 9-2-re a Domino. A több mint tízperces vendég gólszünetet Mód törte meg, de maradt sikerélmény a végére is: Zsarkó előnyből szerzett találata jelentette a mérkőzés utolsó jelentős momentumát.

Kovács István: - Fegyelmezetten játszottunk, jól védekeztünk. Most sokkal jobban tetszett a csapat, mint egy hete a becseji BL-meccsen.
Horváth Viktor: - Kicsit bosszús vagyok, mert ha néhány játékosom nem ennyire indiszponált, szorosabb is lehetett volna az eredmény. De nem akarom elverni rajtuk a port, a lábtempó hiányát derékig érő vízben nem lehet pótolni. Úgy érzem, csoda lenne, ha még ebben az idényben fordulat állna be a játékunkba.

OSC-Kontavill-Szentesi VK 9-9 (2-4, 1-1, 2-2, 4-2)
Budapest, Komjádi uszoda, 200 néző. Vezette: Juhász, Vojvoda.

OSC: Tory - ÜRÖGI 2, Hábetler, MÁNYAI 4, Berezvai 1, Ferkó, Frikk. Csere: Békési, BLESZITY 1, Boncföldi 1, Keszthelyi, dr. Halász, Szollár, Kardos (kapus). Edző: Horváth János.
Szentes: Horváth T. - Pellei, Csörgő 1, Kis I. 1, SZABÓ N. 3, Kameneckij 1, SZÉNÁSZKI 1. Csere: Somogyi, Biltsik, Berki, JUHÁSZ E. 1, Dallos 1, Hyc. Edző: Kádár József.
Gól - emberelőnyből: 10/4, ill. 10/6.
Négyméteresből: 2/2, ill. 1/1.

Az előzetes papírforma alapján a házigazdák számítottak inkább a találkozó esélyesének. Méghozzá azért, mert az alapszakasz első fordulójában 11-7-re legyőzték a szentesi különítményt. Csakhogy azóta nemcsak a Dunán, a Kurcán is sok víz folyt le, négy hónap alatt megacélosodott a vidéki alakulat. Olyannyira, hogy az első negyedben jóformán azt csináltak a vendéglátókkal, amit akartak. Csörgő szerezte meg a vezetést, de még az első hét percben Szénászki, Szabó N. és Kameneckij is betalált. Jól játszott a Szentes, biztosan őrizte a megnyugtató előnyét. Annak viszont nem örült Kádár edző, hogy a játékvezetők teljesen más felfogásban fütyültek, mint tették azt a szerdai Szentes-Fradin a kollégáik. Ebben a káoszban ismerje ki magát a pólós. Hát, nem egyszerű.

Ennek ellenére nem tűnt úgy, hogy elmaradna a Szentes biztos győzelme. Pedig... Már egy perc sem volt hátra a találkozóból, amikor még 9-7-es vendégelőny állt az eredményjelzőn. A játékvezetők úgy érezték, eljött az ő idejük, 32 másodperc volt vissza, amikor négymétereshez juttatták az OSC-t. Mányai megköszönte a lehetőséget, majd csökkentett a hátrányon, 9-8. Innentől kezdve semmi mást nem kellett volna csinálniuk Berkiéknek, mint passzolgatni, tartani a labdát. Ehelyett viszont a következőt cselekedték: annak ellenére, hogy Bleszity nem úszott vissza, embere, Csörgő elindult előre. Ilyen szituációban ez nem szokás, de valószínűleg az vezérelte a kontavilles pólóst, hogy ismét legyen kétgólos a különbség. Számításába azonban hiba csúszott, lepasszolta a labdát Kis Istvánnak, akit szabálytalanul szereltek a vendéglátók. Itt jött ismét a képbe az elől teljesen üresen "álló", az egykor a Szegedet is megjárt Bleszity, akinek nem okozott különösebb erőfeszítést az egyenlítés, 9-9. Nyolc másodperc múlva megszólalt a dudaszó...

Horváth János: - Vesztettnek hitt mérkőzést hoztunk vissza a sírból.
Kádár József: - Jobbak voltunk, nyernünk kellett volna. Csak magunkat okolhatjuk a döntetlenért.

A forduló további eredményei: Vasas-Újpest 9-4, BVSC-FTC 7-6.

A bajnokság állása
1. Honvéd 15 15 - - 234-88 30
2. Vasas 15 14 - 1 182-77 28
3. BVSC 15 13 - 2 161-95 26
4. FTC 15 10 1 4 131-92 21
5. Újpest 15 7 1 7 131-112 15
6. Szeged 15 6 1 8 109-120 13
7. OSC 15 6 1 8 115-143 13
8. Szentes 15 5 2 8 125-146 12

Szélpál László, Délmagyarország 2002.01.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK