FONTOS


 

Papírforma-eredmények a rájátszásban

Papírforma-vereségekkel kezdték a Csongrád megyei férfi vízilabdacsapatok az OB I legjobb nyolc együttesének felsőházi rájátszását. A Tabán Trafik Szeged gárdája a BVSC, a Kontavill-Szentesi VK pedig a címvédő, az alapszakaszt százszázalékos teljesítménnyel nyerő Domino-BHSE otthonában maradt alul nyolc, illetve öt góllal.

BVSC-Tabán Trafik Szeged 10-2 (1-0, 5-0, 4-0, 0-2)
Budapest, Szőnyi úti uszoda, 300 néző. Vezette: Németh A., Horváth Cs.
BVSC: SZÉCSI - ZOUFAL 2, PETIK 2, Fülöp G. 1, Gulyás 1, Kis G., Németh Zs. 1. Csere: Csányi 1, Szűcs 1, Ibolya, Gór-Nagy, Vincze B., dr. Varjas 1, Nagy V. (kapus). Mb. edző: Derekas Szilárd.
Szeged: Barát - Ridzyk, Varga P. 1, Mód, Várhegyi, Molnár P. 1, Nitsovits. Csere: Zsarkó, Weszelovszky, dr. Török, Balla, Fülöp P., Éles, TÓTH I. (kapus). Edző: Horváth Viktor.
Gól - emberelőnyből: 11/7, ill. 10/2.
Négyméteresből: 1/0, ill -.

A rájátszás első körének nyitótalálkozójára a szegediek az esélytelenek nyugalmával érkeztek. Ez a megállapítás valószínűleg akkor is ülne, ha megnéznénk a két csapatnak az utóbbi esztendőkben lejátszott Szőnyi úti meccseinek eredményeit. Úgy meg pláne, ha azt vesszük górcső alá, hogy miként készült, milyen körülmények közepette gyakorolt az egyik, illetve a másik alakulat.

Amíg a vasutasok a francia Riviérán, Nizzában foglalatoskodtak a pólóval, addig a Tisza-partiak futottak, erősítettek és úszkálgattak idősebb hölgyek és urak társaságában a SZUE-hoz tartozó "Gombában". Ja, labdával pedig idén mindössze egyszer, egy szabadkai kiruccanáson találkoztak. A két felkészülést valahogy nem lehet egy napon említeni...

Ez aztán persze be is bizonyosodott a meccsen. Addig, míg a házigazdák tegezték, a vendégek az előbb leírtak következtében magázták a sárga Mikasát. Pedig az első negyedben négyszer is emberelőnyben rohamozhatták Szécsi kapuját, de az olimpiai bajnok fittyet hányva a naptárra, megmutatta, hogy január második hetében is lehet nem idény eleji formát prezentálni.

Nitsovitsék hiába célozták meg hol a jobb alsó, hol a bal fölső sarkot, a hálóőr minden próbálkozást hárított. Szerencsére ekkor támadásban még nem volt ennyire hatásos a BVSC (négy kísérlete is a kapufán csattant), de aztán beindult a gépezete. Ekkor már nem volt pardon, gyakorlatilag akkor lőttek gólt a vendéglátók, amikor akartak.

A fordulást követően Barátot Tóth Iván váltotta a szegedi kapuban, aki meghálálta a bizalmat: több nagy védése közül a Vincze B. büntetőjének hárításakor bemutatott bravúrja kívánkozik a sor élére. Ettől azonban továbbra sem ment elől, úgy tűnt, ha két napig vízben lesznek a csapatok, akkor sem kell Szécsinek maga mögé nyúlnia.

Szerencsére az erre a meccsre tréneri munkájában eltiltott Gerendás Györgyöt helyettesítő Derekas másodedző a záró hét percre Nagy Viktorral váltatta fel "Szöcskét", így esély mutatkozott arra, hogy a trafikosok ne lenullázva fejezzék be a partit. Így is történt, 10-0-ás hazai vezetésnél a nyolcadik vendég előnyt Molnár, a kilencediket pedig Varga is gólra váltotta, valamicskét szépítve ezzel az eredményen.

Derekas Szilárd: - A francia Riviéra megtette a hatását, energikusan, jól játszottunk. Egyébként ekkora különbség nincs a két csapat között.
Horváth Viktor: - Az elmúlt egy hónap első labdás "edzésén" negyvenöt percnek kellet eltelnie ahhoz, míg barátságba kerültünk a játékszerrel.

Domino-BHSE-Kontavill-Szentesi VK 17-12 (7-2, 3-3, 3-4, 4-3)
Budapest, Kőér utcai uszoda, 250 néző. Vezette: Császár, Kun.
Honvéd: Pelle - Gombos, BERECZKI 3, Szívós, KISS G. 3, DR. MOLNÁR 2, BIROS 4. Csere: Kovács O., Ofner, Takács A. 1, Sugár 2, Tóth I. 2. Edző: Kovács István.
Szentes: Horváth T. - Pellei 2, CSÖRGŐ 2, KIS I. 2, Szabó N. 1, Kameneckij 1, Szénászki 1. Csere: Somogyi 1, Biltsik, BERKI 2, Juhász, Vígh, Hyc. Edző: Kádár József.
Gól - emberelőnyből: 4/4, ill. 7/3.
Négyméteresből: 2/2, ill. 2/2.

A mérkőzés előtt a vendégek mestere, Kádár József elmondta, már hat-, esetleg hétgólos vereséggel is kiegyezne a világ egyik legjobb gárdája otthonában. Az első negyedben úgy látszott, tanítványai nem tudják ezt teljesíteni. Amellett, hogy képtelenek voltak alkalmazkodni a számukra meglehetősen furcsa, idegen játékvezetői felfogáshoz, kicsit bután is játszottak. Többször messziről próbálkoztak bevenni Pelle kapus hálóját.

A sikertelen kísérletekből aztán a címvédő villámgyorsan fordult, a Szentes pedig néhány másodperc elteltével mehetett közepet kezdeni. Így ment ez egészen 4-0-ig, amikor aztán Szénászki végre betalált előnyből. Az első játékrész 7-2-es hazai vezetéssel zárult, és ez egy kiadós, sokáig emlékezetes nagy "zakónak" az előszelét vetítette előre.

Csakhogy ekkor történt valami. Csörgőék felvették az eléjük dobott kesztyűt, elkezdtek harcosan, hihetetlenül lelkesen, sőt ügyesen pólózni, ráadásképp még a sípos emberek stílusához is sikerült alkalmazkodniuk. Az eredmény sem maradt el: a második negyedet döntetlenre hozták, a következőt már ők nyerték, és a zárót is csak egyetlen találattal bukták el. Ezt nevezik ám feltámadásnak!

Sőt amennyiben a meccs végén Somogyi gólra vált egy olyan támadást, amikor négyen vitték két dominós védőre a labdát, valamint, ha ebből nem fordul, és nem növeli előnyét a Honvéd, akkor még ennél is szorosabb lehetett volna a végeredmény. A 17-12 miatt sem kell azonban szégyenkezniük a Kurca-partiaknak, elvégre a 2001/2002-es kiírásban még egyetlen csapat sem szerzett tucatnyi találatot a bajnok ellen.

Kovács István: - Fegyelmezetlenségünk sok kapott góllal párosult.
Kádár József: - A vártnál lényegesen jobban helytálltunk a sztárok sokaságát felvonultató címvédő otthonában.

A további eredmények: Vasas-OSC 10-8, FTC-Újpest 8-7.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.01.14.

Ma kezdődik a vízilabda-rájátszás
Idegenben - esélytelenül


A férfi vízilabdások a bajnokság második szakaszába lépnek mától, vagyis elkezdődik a rájátszás. A legjobb nyolc csapat közé mindkét Csongrád megyei gárda bejutott.

A Tabán Trafik Szeged a BVSC-vel, a Kontavill-Szentesi VK pedig a Domino-BHSE-vel kezd - Budapesten, a Kőér utcában és a Szőnyi úton, mindkét összecsapás 12 órakor kezdődik. Az esélyek egyértelműen a vendéglátók mellett szólnak.

- Kritikán aluli körülmények között kényszerültünk dolgozni - mondta Horváth Viktor, a Tabán Trafik vezetőedzője -, egy hónapig kapura sem lőttünk és a négyórás napi intenzív tréning helyett egy órácskát úszkálhattunk. Ennek dacára Szabadkán mindkét edzőmeccsünket megnyertük 12-10-re és 9-6-ra, de a rájátszásban az első három derbin a BVSC, a Vasas és a Honvéd ellen nincs sok sanszunk. Csak ellenpontként jegyzem meg: a BVSC Nizzában, a Honvéd pedig a Mladost Zagrebbel készült... Csakis a tisztes helytállásban reménykedhetünk és remélem, a fiúk kicsit optimistábbak, mint én. A viszonyokhoz képest a keret becsülettel dolgozott, remélem, ennek meglesz az eredménye.

Kollégája, Kádár József, a Kontavill-Szentesi VK trénere sem volt bizakodóbb: - A felkészülésünk a tervek szerint alakult, három edzőmeccset is játszhattunk a nálunk edzőtáborozó francia másodosztályú Reims ellen. Mindegyik találkozót magabiztosan, négy-öt gólos különbséggel nyertük meg Fülöp Tibor fiai ellen. Bízom benne, hogy az erőnlétünk, a taktikai és technikai tudásunk nem kopott meg. Most szombaton az esélytelenek nyugalmával szállhatunk medencébe az ország, de lehet, hogy Európa legjobb gárdájával, a Domino-BHSE-vel szemben. Mi a harmadik és a hatodik fordulóra koncentrálunk, ekkor találkozunk azokkal a riválisokkal - az OSC-vel és a Szegeddel -, akikkel szemben van sanszunk a pontszerzésre, vagy akár a győzelemre is. Szombaton egy hat-hét gólos vereséggel is kiegyeznék.

Innen folytatják: 1. Domino-BHSE 24, 2. Vasas 22, 3. BVSC 20, 4. FTC 17, 5. UTE 15, 6. Szeged 13, 7. OSC 12, 8. Szentes 11 ponttal.

Délmagyarország 2002.01.12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK