FONTOS


 

Olaszországba szerződött Bene és Szabó, az UTE két rutinos játékosa
Fiatalodó csikócsapat

Az egy hét múlva rajtoló felsőházi mérkőzések előtt némiképp meggyengül az UTE vízilabdagárdája: két rutinos róka, dr. Bene András és Szabó Gábor ugyanis Itáliába szerződött. Tekintettel arra, hogy a liláknál manapság az élet nem fenékig tejfel - persze, hol az?É -, a két pólós - úgymond - nem ütközött ellenállásba, amikor megállapodott az olasz másodosztályú együttesekkel (a talján másodosztályban most indul a játék).


Bene András (fehér sapkában) fél évig segítette egykoron szebb napokat látott csapatát, mígnem Olaszország felé vette útját, ahol alkalmasint szebb napokat látÉ

Bene doktor - arról nevezetes, hogy a sportághistória egyetlen játékosa, aki három LEN-kupa-győzelem részese volt, persze, az 1994-ben BEK-et nyerő gárdában is ő volt az első számú center - Szicíliába, a Syracusához szerződött. Az újpestieknél afféle belső irányító szerepét betöltő, a fiatalabbakat szóval terelgető Szabó Gábor szintén a tündéri szigetre költözik, a Posseidon Catania együttesében folytatja. Ez azt jelenti, hogy az amúgy is csikócsapatnak számító, néhány régi motorossal megtámasztott UTE tizenhatos keretében csupán három, 24 évnél idősebb pólós maradt, a gerincet tizenhét-húszesztendős ifjak alkotják. A mester, Godova Gábor természetesen nem volt kifejezetten feldobódva a hírtől: "Sajnálom, hogy elmennek, de meg fogjuk oldani a pótlásukat, elvégre vannak tehetséges fiataljaink."

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a lilák jelenlegi helyzetében ez nem jelent drasztikus változást: a BVSC-FTC-Honvéd-Vasas kvartettel aligha vehették volna fel a versenyt, azaz maximum kiélezetebb csatát vívnak majd a szegediekkel az ötödik helyért. Legfeljebb elmaradoznak az olyan bravúrok, mint a bajnok Fradi elleni döntetlen volt egy hónappal ezelőtt.

(cs.g.), A színes Sport 2001.01.05.

Csak a Santál lépett vissza, az UTE nem, avagy egy ideig ismét "taxiznak" a lilák
Két hónapra megmenekültek

Nincs egy éve, hogy a Parma lat magyarországi képviseletének vezetoi, továbbá az anyacég egyik olasz igazgatója grandiózus jövoképet festett egy sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették: az UTE csapata felveszi a Santál nevet, s ezentúl mindenki azon lesz, hogy a lilák ismét régi fényükben ragyogjanak. No persze, egy ilyen összejövetelen általában illik valami nagyszabásút ígérni, a talján nagyfonök például azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az újpesti együttes újra uralni fogja Európát, amiként az a kilencvenes évek derekán történt. Ehhez képest most a Santál név lekerül a "cégtábláról", mi- után a Parmalat beszüntette a "tejelést", hogy igazán plasztikus kifejezést használjunk. A mögöttünk hagyott napok történései nem mosolyt fakasztóak: ezen idoszaknak az volt a tétje, hogy az elmúlt évtized legeredményesebb magyar klubcsapata egyáltalán vállalja-e a szereplést a jövo héten induló felsoházi rájátszásban, avagy visszalép a bajnokságtól.


Mátyás Zoltánra (4-essel) nem csak a vízben ügyelnek: az egyik legnagyobb magyar tehetséget a KSI-től vették, azaz vele szemben nem akarnak szerződésszegést elkövetni az újpesti klubvezetők. A többiekkel szemben viszont nem is tudnának

Hétfo délben aztán kiderült, a harangok nem a violákért szólnak: a szakosztály-vezetoségi összejövetelen egy régi támogató, a Taxi 2000 némi életreményt csepegtetett a gárdába. Szenczi Szabó János amúgy nem eloször nyújt segíto kezet az utóbbi években folyvást a lét és nem lét határán billego pólósoknak, ám amint az alábbiakból kiderül, ez korántsem végleges megoldás.

- Két hónapra megvannak a működési feltételek, ennyi ido alatt pedig sok minden történhet - közölte dr. Bérczes Róbert, a szakosztály egyik vezetoje. - Vannak érdeklodok, s reméljük, sikerül teto alá hozni egy komolyabb szerzodést.

- Azt lehet tudni, hogy a Santál, pontosabban a Parmalat miért szünteti be a támogatást?

- A cég globális marketingpolitikája változott meg: az egész világon kivonul a sportból, így például a Forma-1-bol is. Egyedül a parmai futballcsapatot támogatja, másutt nem folytatja a szponzorálást. Kissé váratlanul ért bennünket ez a fejlemény, szóban ugyanis már megállapodtunk a folytatásról, ám az olaszok döntésével szemben a magyar képviselet sem tehet semmit. Egyébként pedig be kell látnunk, hogy a vízilabdát igen nehéz eladni, elvégre a többi labdás sportágban az egész test reklámfelületnek számít, nálunk csak a sapka.

- És a hirdetotáblák?

- Az egyik ismerosöm kiszámolta, hogy egy meccs alatt összesen hét percig látszik a tábla, ami persze nem rossz arány, ha azt vesszük, hogy egymillió forint egy reklámperc a televíziókban.

- Csak nem annyira közvetlen az ajánlat. Egyébként az ön által korábban említett potenciális támogatók megoldanák a gondokat?

- Ha a háromból az egyik bejön, alighanem meg. De ha egyikkel sem tudnánk dűlore jutni, akkor február végén megint ott fogunk állni pénztelenül, kissé kilátástalan helyzetben.

- És mi lesz a játékosokkal, az építendo csapatával?

- Egy év múlva mindenkinek lejár a szerzodése, és akkor szabadon igazolhat bárhová.

- Még a saját nevelésűek is?

- Igen. Nézze, ismerve a helyzetünket, olyan szerzodést kötöttünk a többséggel, amit nem lehet megszegni. Merthogy az áll benne: akkor fizetünk, ha a szponzor is fizet. Cserében viszont nem kérünk értük semmit, amikor lejár a megállapodás. Valamit valamiért. Egyedül annál a két játékosnál próbáljuk betartani a fizetési határidoket, akiket pénzért vettünk meg, azzal a céllal, hogy a szerzodésük lejártakor kasszírozhassuk az átigazolási díjat. Az UTE-ben már jó ideje az a gyakorlat, hogy csak annyit költhet egy szakosztály, amennyit megszerez. Nekünk is tartanunk kell magunkat ehhez. Gondolja meg, hol tartanánk, ha éltünk volna a kupaindulás jogával: a Szentes Belgiumba ment selejtezni, aztán Athénba a csoportmérkozésekre, két repüloút, számunkra horribilisnek mondható költség. Magunknak tettünk jót azzal, hogy lemondtuk a részvételt.

- Ez az egész konstrukció azért finoman szólva távol áll a klasszikus profizmustól.

- Erre mit mondjak? Végre olimpiát nyerünk, nálunk lesz az Európa-bajnokság, erre a szponzorok szépen kifarolnak a sportágból - merthogy nem a Parmalat az egyetlen távozó, legalábbis információim szerint.

- Meddig lehet a kötélen táncolni?

- Nem tudom. Ezt az idényt remélhetoleg be tudjuk fejezni, aztán a következoben kezdodik az egész elölrol. Viszont nekünk már van gyakorlatunk.

(cs.g.), A színes Sport 2001.01.08.

A Parmalat nem támogatja többéa lilákat
UTE: oda a főszponzor

Olimpiai arany ide, heteken át tartó fieszta oda, a magyar pólóba továbbra sem áramlik az a pénz, amely mindenképpen szükséges lenne a szinten tartáshoz. Különösen a hazai klubok helyzete elkeserítő - egy-két kivételt eltekintve. A vidék elmaradottságát mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy az OB I-es létszám kétharmadát a főváros együttesei teszik ki, s hogy a felsőházba egyedüli vidékiként a Szeged tudott bekerülni. De Budapesten is rengeteg a gond, emlékezzünk csak a hónapokig tartó ferencvárosi fizetésképtelenségre.

És most újabb adalék a problémákhoz: az UTE főszponzora, a Parmalat Hungária Rt. nem támogatja tovább a lilákat.

"Idén január elsejétől cégünk nem hossszabbítja meg támogatási szerződését az UTE vízilabda-szakosztályával. A döntés hátterében a Parmalat-csoport marketing igazgatóságának döntése áll. A Parmalat Hungária Rt. - amely a Santál márkanév tulajdonosa - ezzel egyidej?leg lemond a névhasználat eddigi jogairól. A kétezres év együttm?ködését a Parmalat a maga részéről megfelelőnek minősíti, az UTE a szerződésben foglaltakat maradéktalanul teljesítette" - közölte hivatalosan Szautner Péter, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója Dési Zsolttal, az újpestiek szakosztálymenedzserével.

A legeredményesebb magyar klub, a 26-szoros bajnok, 16-szoros kupagyőztes, BEK-, LEN- és Szuperkupagyőztes együttes azok után, hogy teljesítette az előzetesen talán irreálisnak t?nő célt, és kiharcolta a bajnokság felsőházába kerülést, főszponzor nélkül maradt. A hírek szerint a parmai konferencián maga az elnök-tulajdonos mondta ki a végső szót, aki sokkal többet akar áldozni a helybéli egyesületekre.

Megrendítő ütés. A költségvetés túlnyomó része (tízmilliós nagyságrend) oda, noha év közben mást sem lehetett hallani a lilák háza tájáról, mint azt, hogy végre rend és nyugalom van.

"Meglepődtünk, de nem adjuk fel! Fáj ez a döntés, gyorsan megpróbáljuk pótolni a kieső összeget. Biztos lesznek átmeneti nehézségek, de túl kell lépnünk rajta. Hála istennek tartozásunk nincs, mindenki megkapta eddig a pénzét. Egyébiránt sokat köszönhetünk szponzorunknak, a Taxi 2000 tulajdonosának, Szenczi Szabó Jánosnak, aki, mint most is, mindig kiáll a csapat mellett. Ezért a hét végén kezdődő küzdelmekben UTE-Taxi 2000 néven kezdi el a harcot a csapat" - mondta Dési Zsolt szakosztálymenedzser, aki akár fel is adhatná a hirdetést: a magyar vízilabda legeredményesebb klubcsapata főszponzort keres.

Hol vannak már azok a fantasztikus BEK-csaták...

Mint ahogy hol van már Bene András és Szabó Gábor - vághatná rá a nyáron mesteredzői címet kapó UTE-tréner, Godova Gábor. Az említett játékosok, a mostani gárda húzóemberei ugyanis elhagyták az együttest. Persze, ki ne értené meg őket (a főszponzor távozása után meg pláne) - szinte természetes, hogy elfogadták a sokkal jobb kondíciókkal szerződést kínáló olasz másodosztályú együttesek invitálását. Az Újpesttel gyönyör? korszakot is megélt Bene (aki a '94-ben BEK-et nyert alakulat első számú centere volt) a Syracusához, míg Szabó a Posseidon Cataniához igazolt. Ráadásul a balkezes Berezvai Ferenc is kidőlt egy időre a sorból (a pólós autóbalesetet szenvedett, de szerencsére megúszta nagyobb baj nélkül), azaz vérmes reményei nemigen lehetnek a szombaton kezdődő felsőházi küzdelmekben a csapatnak. De lesz-e egyáltalán valaha?

(amler), Nemzeti Sport 2001.01.09.

A Humet Rt. az UTE új névadó szponzora
A kondival nem lesz gond

Újpesten mindig történik valami. Különösen az utóbbi időkben. Előbb arról beszéltek hazánk legeredményesebb pólócsapatánál, hogy ismét bajnoki aranyesélyes gárdát, válogatott játékosokat toboroznak össze, aztán ebből semmi sem valósult meg. Később nagyot fordult a világ, a főszponzor, a Parmalat Rt. ugyanis elhagyta az együttest - ezzel együtt tízmilliós nagyságrendű támogatással lett szegényebb a lilák szakosztálya. Ráadásul két rutinos játékos, Szabó Gábor és Bene András az olasz másodosztályba szerződött, azaz a felsőház küzdelmei előtt pár nappal mélyponton volt az egykor szebb napokat látott csapat.

Aztán nagy-nagy meglepetésre pontot csent a BVSC-től. Godova Gábor fiatal taníványai UTE-Taxi 2000 néven játszottak 6-6-os döntetlent a sokkal esélyesebbenk tartott zuglóiakkal. Hasonló eredményre ilyen néven nem lesz lehetősége az egyébként sokra hivatott gárdának, hiszen május 30-ig az UTE-Humet égisze alatt szerepel.

"Matuscsák Tamás és a Budatours vezetője, Herczka András segítségével május végéig sikerült névadó szponzort találnom. Körübelül negyven céggel tárgyaltam, és meglepett, hogy a legeredményesebb csapatsportág iránt mennyire közömbösek a lehetséges támogatók. Ezért külön köszönettel tartozunk a Humet Rt.-nek. És ne feledjük, rengeteget köszönhetünk a mindvégig mellettünk álló Taxi 2000-nek, valamint a Standox szerviznek is"- magyarázta Dési Zsolt, az UTE szakosztálymenedzsere.

Nem titok, a gyógyhatású, állóképesség-javító készítménnyel fogalakozó cég jóval kevesebbet ad a BEK-et is nyert Újpestnek, mint a Parmalat, ám segítsége ennek ellenére is példaértékű. "Itt az ideje, hogy belekóstoljunk végre a sportéletbe. Nagyon örülünk, hogy Magyarország legeredményesebb vízilabdacsapatához csatlakozhatunk. Cégünk - csakúgy, mint a mostani UTE - fiatal, dinamikusan fejlődő társaság, és reméljük, hosszan tartó és eredményes kapcsolat kezdődik"- mondta Nagy Barnabás, a Humet Rt. vezérigazgató-helyettese.

(a. z.), Nemzeti Sport 2001.01.17.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001