FONTOS


 

Világliga csak jövőre

Az eredeti tervekkel ellentétben - s függetlenül a már rögzített programtól - nem idén, hanem csak jövőre rendezik meg első alkalommal a vízilabda Világliga küzdelmeit.

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) bejelentette, hogy szervezési-, tévéközvetítési- és szponzorálási problémák miatt kellett törölni az idei versenynaptárból az érintettek részéről - tekintettel arra, hogy ebben az esztendőben Eb és vb is van - egyébként sem túl lelkesen fogadott premiert.

A csoportbeosztás 2002-ben sem változik, az A csoportot Brazília, Görögország, Olaszország és Spanyolország, a B-t Magyarország, Horvátország, Oroszország és az Egyesült Államok alkotja.

A halasztás utáni új menetrend: jövőre június 29. és július 28. között két négyes csoportban, oda-vissza alapon játszanak a csapatok. A négyes döntőbe (2002. augusztus 1-4., Athén) a B csoport első, második helyezettje kerül be, az A-kvartettből a görögök, függetlenül helyezésüktől, továbbjutók. Tehát: ha nem szerzik meg az első, vagy második helyet, akkor "valaki" helyett lesznek - a döntő rendezőjeként - finalisták.

A Világliga győztese 100 ezer dollárt kap, a második 70, a harmadik 50, a negyedik helyezett 30 ezer dollárral lesz gazdagabb, a kiesők "vigaszdíja": 20 ezer dollár.

A Világliga műsora:
1. forduló, 2002. június 29.-július 1.:
(A csoport) Brazília - Olaszország, Spanyolország - Görögország
(B csoport) Egyesült Államok - Horvátország, Magyarország - Oroszoroszág

2. forduló, július 5-7.:
(A) Brazília - Spanyolország, Görögország - Olaszország
(B) Egyesült Államok - Oroszország, Horvátország - Magyarország

3. forduló, július 12-14.:
(A) Olaszország - Görögország, Spanyolország - Brazília
(B) Oroszország - Egyesült Államok, Magyarország - Horvátország

4. forduló, július 16-17.:
(A) Görögország - Brazília, Spanyolország - Olaszország
(B) Horvátország - Egyesült Államok, Magyarország - Oroszország

5. forduló, július 19-21.:
(A) Görögország - Spanyolország, Olaszország - Brazília
(B) Oroszország - Horvátország, Magyarország - Egyesült Államok

6. forduló, július 26-28.:
(A) Brazília - Görögország, Olaszország - Spanyolország
(B) Egyesült Államok - Magyarország, Horvátország - Oroszország

[origo], 2001.05.16.


Kemény Dénes elégedett a FINA döntésével


Csak jövőre indul a Világliga

A Nemzetközi Úszószövetségben (FINA) bejelentették, hogy egy évvel elhalasztják a Világliga névre keresztelt vízilabda-versenysorozat beindítását. A szervezési, tévéközvetítési és szponzorálási promblémákon túl, a résztvevők sem lelkesedtek túlzottan azért, hogy a nyári Európa- és világbajnokság mellett még egy nagy erőpróbán ugorjanak medencébe. Dr. Kemény Dénes válogatottunk kapitánya nagy örömmel fogadta a döntést.

- Ez a megerőltető sorozat kiszipolyozta volna a játékosokat, akik amúgy is túl vannak feszítve - mondta Kemény. - A felkészülésünkben ez nem jelent változást, csak a programunk alakul át kissé. A világbajnokság után augusztus végén, valószínűleg részt veszünk egy tornán Bariban, szeretném, ha addig együttmaradna a csapat. Ezen idő alatt találok arra módot, hogy a tavalyi és az idei megerőltető tornák után kipihenjék magukat a játékosok.

A pólósoknak szükségük is lesz a regenerálódásra, hiszen a legtöbbjük nemcsak a bajnokságban vitézkedett a klubjával, hanem az európai kupákban is főszerep jutott nekik. A hétfői válogatott edzések kezdetén ez meg is látszott rajtuk, hiszen elég vegyes erőállapotban voltak a játékosok.

- Az idegenlégiósok fizikálisan jobb kondícióban vannak, mint az itthon játszó társaik. A kontinensbajnokságon egyébként maximálisan kihasználom majd, hogy két játékossal többet nevezhetek, így mindennap pihentetni tudom azt, akinek erre szüksége lesz.

Buda Balázs, A színes sport 2001.05.17.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001