FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért
Négygólos Domino-diadal

DOMINO-BHSE-FERENCVÁROS 11-7 (1-1, 4-2, 2-2, 4-2)

A mérkőzés osztályzata: 3
Kőér utca, 800 néző. V: Németh A., Bors
Gól - emberelonybol: 13/7, ill. 10/4
Négyméteresbol: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Katonás (18. p.), Bereczki (18. p.), Tiba (23. p.), Jäger (26. p.)
Cserével kiállítva: Molnár T. (25. p.)

HONVÉD
PELLE, Tóth I., BIROS 2, Jäger, Molnár T. 2, Sugár 1, KISS G. 2
CSERE: Takács I, Attila 1, Gombos, Bárány 1, Bereczki, SZÍVÓS 2
Edző: Kovács István

FERENCVÁROS
SOSTAR, Katonás 2, LEHMANN 2, Takács II Attila, TÓTH L., Nyéki 1, Hosnyánszky 1
CSERE: Paján, Vogel 1, Tiba
Edző: Gyöngyösi András

A méregfogat nem sikerült kihúzni. Hiába alapozta a Fradi arra a taktikáját, hogy megpróbálja kisatírozni a hazaiak centerjátékát, az elképzelés elképzelés maradt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nyitónegyed statisztikája: mindhárom Domino-fórt a középcsatárok brusztolták ki, Molnár Tamásról két-, Bárány Attiláról egy esetben szórták ki a védoket. Apró szépséghiba, hogy mindössze a középsot értékesítette a Honvéd, Kiss Gergo villámgyors csuklója révén...

A zöld-fehérek sokat köszönhettek a jó napot kifogó Sostarnak, aki zseniális indítótudományát is megcsillantotta - Katonásnak nem volt nehéz dolga szemtol szemben az egyébként szintén brillírozó Pellével. Rögvest a második negyed elso támadásánál a vezetést is megszerezte a Ferencváros: Lehmann fejezte be precízen a körbeadogatott emberelonyös figurát, mintegy jelezve, nem adja olcsón a borét a Gyöngyösi-alakulat. Ki tudja, mi lett volna, ha még a centerbejátszások ellenszerét is feltalálják...?

Molnár ellen ugyanis nem volt orvosságuk, az ördögi hintába ültetett bekkeknek még a "vízbe folytás" sem sikeredett - az egyenlítést meghozó akciógólt több mint mesteri munka eredményezte. Gyöngyösi András nem is az erejükön felül próbálkozó védoket, hanem a kintieket fedte meg, a "Hogy ez életbe játszották be neki?" hangzatú költoi kritika is ezt engedte alátámasztani.

Valamelyest enyhült a vendégtréner dühe, amikor válaszként a túloldalon a csapat motorja, alias Tóth László harcolt ki négyméterest (ezt Katonás lotte be, 3-2-es vezetéshez jutatva a Fradit), ám hamarosan újra sikerült ot felbosszantania a tanítványoknak. 4-2 helyett pillanatatok alatt 3-4-et hoztak össze a fekete sapkások, az ellenfélnek kikaparva a gesztenyét. Tóth ugyan újra mindent megtett, a bírák szerint ismét o nyerte a bírkózást Bereczkivel szemben, ám az FTC Takács Attilája fölédurrantotta a labdát, eltékozolva az órási lehetoséget. Bezzeg a totális névrokon! A hazaiak "Takija"nem sokat vacakolt, behúzta a Gombostól érkezett zsugát.

Ezzel még nem volt vége a tavalyelotti bajnok vesszofutásának, hiszen mint fentebb is jeleztük, rövidesen újra a Ferencváros kapujában pihent meg a labda. Rendeltetési helyére a szemfüles, a lehetoségre kiméletlenül lecsapó Szívós jutatta - nem mellékesen egy újabb veszni hagyó vendégfórt követoen tehette mindezt...

A lyukat észrevevo Sugár révén lett az addig legnagyobb, kétgólos különbség a felek között (a fiatal Hosnyánszky nem véletlenül nem mert visszanézni az arra szúrós szemekkel váró Sostarra...), ám fordulás után sem lankadt a ferencvárosi figyelem. Biros és Molnár mellett a Nyéki, Lehmann duó is révbe ért (utóbbi két esetet kinek másnak, mint a meccset ismét végigcenterezo Tóth Lászlónak a védoszámuzo munkássága vezette fel), azaz a záró hét percre meglepoen kis különbséggel, 7-5-el vágtak neki a csapatok. Ebben 9-7-ig a szokásos mederben csordogált a parti (Kiss, Vogel, Bárány, majd a tizenhét esztendos Hosnyánszky szomorította a kapusok életét), amikor is elveszítette elso számú centerét a Domino. A Tóth Lászlóval a saját kapuja elott a "ki tudja a másikat tovább a víz alatt tartani" fejezetu játékban részt vevo Molnár Tamás ellen ítéltek vitatható kontrafaultot a sípmesterek, a méregfog méregbe gurult. Közkedvelt "Papesz" kiszólása cserével történo végleges kiállítást ért (a jól játszó klasszis csak ezzel "kisbetusítette" magát), ám az FTC hozta az addigi formáját, létfontosságú szituációban újra leblokkolt. Nem úgy odaát Biros (szó szerint átejtette tavalyi óbecsei játszótársát, Sostart) és Szívós, végképp eldöntve a váratlanul nagy küzdelmet hozó matinét. Az, hogy a Ferencváros partiban volt a százszázalékos listavezetovel, biztató a hét végi németországi LEN-kupa-selejtezo elott. Ami pedig a Honvédot illeti: Kovács István csapata kello önbizalommal, esélyesen, sikerekkel felvértezve várhatja a Posillipót. Még akkor is, ha tudjuk, Molnárékat nem más, mint Steinmetz Barna orzi majd...

Mestermérleg

Kovács István: - Nagyon nehéz hetet zártunk, keményen edzettünk, ilyen meccsre számítottam. Voltak ugyan hibák, de örülök, hogy nyertünk, és tudjuk, miben kell még javítanunk. A találkozó leginkább a jó kapusteljesítményekrol szólt. Mindenféleképpen jól járt szerintem a két csapat, hogy a nemzetközi kupameccsek elott ilyen összecsapást játszott.

Gyöngyösi András: - Ugyanaz hiányzott, mint a Vasas ellen: adott helyzetekben a megfelelo higgadtság, rutin. Bízom benne, ahogy halad az ido, egyre jobb lesz a fórkihasználásunk, lesz önbizalmuk a srácoknak, ami rengeteget segít az ilyen kiélezett találkozókon. Bevallom, örülök, nem számítottam arra, hogy a bajnokság elso körében ilyen szoros meccseket játszunk a két élcsapattal. Persze tovább is kell lépnünk, ami legalább olyan nehéz lesz, mint eddig eljutunk.

Legalább vízzel főznének

Vasárnap délben a vízilabdának is harangoztak. A tv2 a musorido lejártára hivatkozva lekeverte a Domino-Ferencváros pólórangadó közvetítését. A vízilabda OB I mérkozéseinek élo sugárzására rátenyerelt kereskedelmi csatorna e szerkesztoi húzásával randán visszaélt kizárólagosan megszerzett jogával. Hiába küzdött négy olimpiai bajnok a vízben (Biros, Kiss és Molnár a hazaiaknál, Sostar a vendégeknél), és hiába vívott a bajnokság aranyérmesének jó elore kikiáltott, valamint az ország legnépszerubbjének tartott klub izgalmas és - legalábbis a dugó kirántásáig - nyílt mérkozést, a végjáték közvetítése helyett a "csigások" öntömjénezésbe kezdtek. A Honvéd 9-7-es vezetésénél, a Fradi emberelonyös támadása közepette, három és fél perccel a befejezés elott volt kénytelen elköszönni jobb kenyéradóra érdemes sportriporterük, Fülöp László, majd néhány fizetett hirdetést követoen az adó saját musorainak reklámanyagait láthattuk.

Ha ez utóbbiakat kihagyják, valószínuleg végignézhetjük a meccset. Mi több, talán még az "Utazás gasztronómiába" fozocskesorozat Indiai recepetek 2. alcímet viselo produkciójáról sem maradtak volna le azok a háziasszonyok, akik a vasárnapi ebéd kotyvasztása helyett ez ido tájt biztos kézzel tárcsázzák a sarki pizzafutár számát. Normális menyecske amúgy ilyenkor épp másodszor gyújt a húsleves alá, majd az utolsó rántott szeletet is kihalássza az olajból, és kifejezetten idegesíti, ha családja a terített asztal helyett a madraszi csibebecsinált fortélyairól készült epizódot bámulja. A lényeg azonban nem ez.

A tv2 kárpótlást, gyors összefoglalót ígért. A kereskedelmi csatorna internetes portáljának - a korridor.hu - vízilabdafórumára már 12 óra után 57 másodperccel (!) felháborodott üzenetet küldött az egyik olvasó, ehhez képest magunk még fél négykor sem találtuk meg a percrol percre frissülo (...) oldalon a meccs végeredményét.

A vasárnapi eset persze közelmúltbéli tapasztalataink alapján korántsem megdöbbento. Három hete a Domino egri vendégszereplésekor például - a technikai munkatársak tökéletlenkedése miatt - csupán az utolsó egy percet követhette nyomon élvezhetoen a tévénézo (három és fél negyed sugárzása ehhez képest most igen jó arány...). Az Országos Rádió és Televízió Testület pedig már november 6-án - az adó egészének muködését vizsgálva - alacsony színvonalú musorszolgáltatás miatt 12 millió forint kötbér fizetésére kötelezte az MTM-SBS Televízió Rt.-t.

Úgyhogy csupán a kontraszt bántóan nagy: az alacsony színvonalú bajmolódik valami számára szokatlannal, a világszínvonalú magyar vízilabdával.

Ganczer Gábor

Az állás
1. Honvéd 9 9 - - 135- 46 18
3. Vasas 8 7 - 1 105- 43 14
4. BVSC 9 7 - 2 84- 66 14
2. Szeged 11 6 1 4 95- 78 13
5. FTC 9 5 1 3 81- 61 11
6. UTE 9 5 1 3 91- 68 11
7. Szentes 8 4 1 3 72- 63 9
8. OSC 8 4 - 4 63- 66 8
9. Eger 9 4 - 5 61- 70 8
10. Szolnok 8 2 - 6 62- 88 4
11. Kecskemét 8 1 1 6 38- 95 3
12. KSI 10 - 1 9 46-110 1
13. Tatabánya 8 - - 8 40-119 0

AZ, Nemzeti Sport 2001.11.19.

Ha tovább húzzák az időt, büntetést fizetnek
Képtelen hajrá

Nem történt szerzodésszegés a tv2 és a Magyar Vízilabda Szövetség között a vasárnapi közvetítés - illetve annak hiánya - miatt. A kereskedelmi tévé három perccel a Dominó-BHSE-FTC pólómeccs vége elott megszakította a közvetítést.

Az ország fele hüledezve ült a képernyo elott. Nem akart hinni a szemének, hogy ez valóban megtörténhet. Az eredményjelzo 9-7-et mutatott, s alig három perc volt hátra a Honvéd és a Fradi küzdelmébol. Aztán néma csönd, azaz nagyon izgalmas reklám következett.

Novák Ferenc, a Dominó-BHSE szakosztályvezetoje lapunknak elmondta: ok sem örültek ennek a gyors lekeverésnek.

- Nem a klubok, hanem a szövetség áll szerzodésben a tévével, így még a helyszínen megkerestük Jakab Zoltánt, a szövetség fotitkárát. A szövetség is megdöbbent a történteken, s úgy tudjuk, levélben kér megyarázatot a tv2-tol. Izgalmas meccs volt, s a végén még két gólt dobtunk - mondta a szakosztályvezeto.

Érdeklodésünkre Jakab Zoltán közölte: ez ügyben nem kíván nyilatkozni.


Legközelebb végig látjuk őket

Zöld István, a tv2 sportfoszerkesztoje elmondta, nem történt szerzodésszegés az esettel kapcsolatban.

- Nagyon jó találkozó volt, de sajnos csúszott a kiállítások, idokérések miatt. A tervezettnél tovább tartott, s én a helyszínen a legutolsó idopontig nem engedtem lekeverni a mérkozést. Azonban nem lehetett a végtelenségig húzni, mert büntetést kellett volna fizetnie a csatornának. Errol nem a sportosztály dönt. A tv2 vezetése nevében elnézést kérünk a játékosoktól és a nézoktol, s ígérem, soha többé nem fog elofordulni hasonló. A tv2 sajnálja a történteket. Biztos vagyok benne, hogy a vízilabda- szövetség és a tv2 jó kapcsolatának nem ártanak a történtek.

(balaton), A színes Sport 2001.11.20.

Kész átverés - a tv2 változatában

Amikor 1976-ban a Magyar Televízió eloször adott élo közvetítést a Forma1-rol, akkor történt meg az a képtelenség, hogy az elhúzódó verseny miatt az utolsó kör elott egyszeruen lekeverték a finist. Azt hittük, ez az eset annyira példátlan, hogy nem ismétlodhet, foleg nem egy piacorientált kereskedelmi televíziónál. Nos, a tv2-n vasárnap délelott a Honvéd-FTC vízilabda meccs negyedik negyedének közepén járt le a "musorido", s 11.40-kor elobb reklámok sorozata, majd a 12.00-re jelzett gasztronómiai izgalmak következtek...

Még mindig emlékezetes, pedig 25 éve történt! 1976-ban, amikor a Magyar Televízió eloször adott éloben egy Forma1 Nagydíjról akkor esett meg ez a képtelenség. Szegény kommentátorok: Dávid Sándor és Knézy Jeno alig tudtak elbúcsúzni a negyérdemutol. Történt ugyanis, hogy az eso miatt annyira elhúzódott a verseny, hogy az adás hazai rendezoje már nem akarta tovább borítani a televízió programját, s az utolsó kör elott befejezettnek nyilvánította a közvetítést...

Vasárnap délelott - talán egy kevésbé a figyelem középpontjában lévo rendezvényen - de az eset megismétlodött. A kereskedelmi tv2 a Honvéd-FTC vízipóló mérkozést a negyedik negyed közepén hirtelenjében befejezettnek nyilvánított. A vízilabda-közvetítéseket szerzodésben felvállaló kereskedelmi televízió már az elmúlt hetekben is mostohán bánt Magyarország egyik igazi sikersportjával. Egerben muszaki hiba miatt akadozott a közvetítés, elotte pedig a Hajós uszodából egy rangadón csak a harmadik negyedre jött össze a kapcsolat.

Most a musorido lejártára hivatkozott a roppant nehéz helyzetbe hozott riporter. Különös, mert a Színes RTV-ben utánalapozva 12.00-kor kezdodött volna az elmaradhatatlan gasztronómiai musor. Ehelyett 11.40-kor a meccset lekeverték, és reklámdömpinggel szórakoztatták a nagyérdemut. Majd jóval 12 óra elott jöhetett az ízek varázsa... Vajon hány ember étvágyát elégítve ki?

Az eset azért is különös, mert a tv2 az az adó, amelynél soha sem lehetünk biztosak a musorújságban közölt idopontokkal. Az elore jelzésekhez képest egyáltalán nem ritka, hogy más idopontban kezdodnek a musorok.

Három perc tiszta játékido volt hátra a vízilabda rangadóból. Egyszeruen képtelenség, hogy egy sikersportágunkat szerzodéssel felvállaló csatorna megengedheti magának, hogy így átverje a pólóért rajongó szurkolókat.

Dombrovszky Ádám, Sportfórum 2001.11.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Vízilabda.2001